Pařížská premiéra filmu Asterix a Olympijské hry

30. leden 2008
Zblízka

Bude to nejnavštěvovanější film roku 2008? To je samozřejmě těžké odhadnout. V každém případě je snímek Asterix a olympijské hry nejnákladnějším snímkem francouzské historie. Stál totiž téměř osmdesát milionů eur. Zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd měl možnost film, který má dnes v Paříži premiéru, už vidět. Teď vám proto zprostředkuje setkání s některými jeho protagonisty.

Jan ŠMÍD, zpravodaj:
Teď jsem v jednom filmovém sále na Champs Elysees, právě probíhá předprojekce filmu Asterix a olympijské hry a já nemohu mluvit dlouho, jinak mě také mohou vyvést, zejména tento pán, který s kamerou sleduje publikum, zdali si někdo nepořizuje pirátskou kopii filmu. Po úspěchu Asterixe a Kleopatry, což je druhý nejnavštěvovanější snímek francouzské historie, chce Asterix na metu nejvyšší, točil se převážně ve filmových studiích ve španělském Alicante a je také hvězdně obsazen. Pojďme se tedy za hvězdami podívat. Na setkání s herci bych šel už jenom proto, že na nás čekali v proslulém hotelu Fouquet's. Stoupám po schodech po krásném koberci do prvního patra. Jak slyšíte, rozhovory tady už probíhají. Mě samozřejmě nejvíce zajímá Adriana Sklenaříková Karembeu. Adriana si myslí, že film bude mít rozhodně velký úspěch.

Adriana SKLENAŘÍKOVÁKAREMBEU:
Protože je více mezinárodní, je méně orientovaný na Francii, takže může zaujmout opravdu všechny, také si myslím, že díky osobnostem, které byly pozvané, osobnosti ze sportu a tak dále, takže vlastně týká se to všech a myslím si, že všichni se rádi podívají na tohoto nejnovějšího Asterixe.

Jan ŠMÍD, zpravodaj:
Největší hvězdou filmu je Alain Delon, alias Julius Cesar. Získat takového herce však není jednoduché, což potvrzuje i producent a režisér filmu Thomas Langmann.

Thomas LANGMANN, režisér, producent filmu Asterix a olympijské hry:
Delon už s herectvím skončil, ale my jsme věděli, že role Cesara je pro něj, jak dělaná. Nabídli jsme mu roli a on na to reagoval chladně. Nakonec řekl: "Neodpovím vám hned, teď jedu na dovolenou, tam si scénář přečtu a dám vám vědět." Uplynul týden a pak jsme zjistili, že je to na dobré cestě.

Jan ŠMÍD, zpravodaj:
Říká Thomas Langmann a dodává.

Thomas LANGMANN, režisér, producent filmu Asterix a olympijské hry:
Časopis Que si totiž přinesl velkou fotku Delona na pláži se svou přítelkyní a dětmi a všichni najednou něco četli. Zbystřil jsem. Všichni měli v rukou známý růžový papír se scénářem. Tehdy mi došlo, že máme vyhráno.

Jan ŠMÍD, zpravodaj:
V hotelu Fouquet's byl s Langmannem i další režisér, Frédéric Forestier. Ten si pochvaloval zejména spolupráci s pilotem formule jedna s Michaelem Schumacherem, který má ve filmu celkem důležitou roli.

Frédéric FORESTIER, režisér filmu Asterix a olympijské hry:
Michael to vzal velmi vážně a rychle se do toho dostal, neměli jsme příliš času ho vidět, jeho sekvence jsme točili ještě v době, kdy závodil. Naučil se různá gesta, začalo ho to bavit, hrál to celkem rád.

Jan ŠMÍD, zpravodaj:
Rozhovorům, které jsme s autory i herci dělali, se říká press junkets, to se u stolu sejdeme ve čtyřech, pěti lidech a můžeme klást jakékoliv otázky. A potom se zase přesuneme jinam. Jednou jedinkrát se režisér a producent Thomas Langmann zatvářil rozmrzele. To, když vyprávěl o tom, jak všichni slavní, včetně Zidana, Mauresmo a basketbalisty Parkera přijali role s nadšením a já se zeptal, proč se jim nakonec nepodařilo získat Davida Beckhama.

Thomas LANGMANN, režisér, producent filmu Asterix a olympijské hry:
Můžete za to vy, novináři.

Jan ŠMÍD, zpravodaj:
Vysvětluje jen napůl žertem Langmann.

Thomas LANGMANN, režisér, producent filmu Asterix a olympijské hry:
Už jsme byli takhle blízko, byli jsme s ním domluveni a těsně před podpisem se v novinách objevila zpráva o tom, že vše už je podepsáno a Beckham bude hrát v Asterixovi. Zavolali jsme agentovi a byl to krátký rozhovor. "Nikdy neoznamujte něco, co ještě nemáte, nikdy." Řekl agent a zavěsil, a to byl konec Beckhama.

Jan ŠMÍD, zpravodaj:
Dnes má tedy premiéru nejdražší film francouzské historie. Stál téměř osmdesát milionů eur. "Když to porovnám s tím, o kolik přišla Société Général, tak je to ještě dost levný." Prohlásil Alain Delon.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jšm
Spustit audio