Pan domácí měl utiskovat nájemníky, půjde k soudu

26. březen 2009
Pod kůži

Platili majiteli domu řádně všechny složenky a místo toho se koupají v ohřívané vodě z PET lahví. Jsme u jednoho z domů na Náměstí Msgre. Šrámka v centru Ostravy, který se v Pod kůži neobjevuje poprvé. Už jsme upozornili na nelidské podmínky a naprostou bezohlednost, se kterou tady musí nájemníci bojovat. Majitel domu se teď dostal k soudu a my vám už za chvíli ukážeme další vývoj jedné z nejsmutnějších nájemnických kauz.

Vracíme se k případu, který ukazuje, kam až může zajít lidská bezcitnost. Jde o neuvěřitelné podmínky v jednom z domů v centru Ostravy. Život ve špíně, bez tepla a vody nakonec vzdali téměř všichni, ale v boji za spravedlnost rozhodně nepolevili. Ostravským soudcům se dostal na stůl případ, který obviňuje majitele tohoto domu z méně obvyklého trestného činu útisku. Na Ostravsku je to po mnoha letech poprvé, co se nájemníci dostali ve sporu s majitelem bytů tak daleko. Připomeňme si, o co vlastně jde.

Je konec prosince roku 2007, pár dní před Štědrým dnem. Dům na Náměstí Msgr. Šrámka v Ostravě se halí do tmy a nekončící vlhkosti. Vcházíme na chodbu a míjíme páchnoucí kontejner. Ještěže je tady slabé světlo a můžeme tak najít výtah, který ale stejně nejezdí. Takže špinavé schody.

V jednom z bytů se scházíme se dvěma nájemníky, kteří platí vše, co musí. Marně se ale dožadují slušného zacházení a živoří v těžko představitelných podmínkách. Venku mrzne a v bytě se žije pouze v jediné místnosti. "Ano, ale nohama u přímotopu. Je to 4000 wattů, ale prostory to nevytopí. Čili je tu pořád zima," uvedl nájemník a doplnil, že ústřední topení nehřálo už déle než dva roky. Zavedl nás do kuchyně, kde vládne zima a po spuštění kohoutku, z něhož by měla téct teplá voda, teče pouze ledová. Sám nájemník, momentálně nemocný, nádobí raději nemyje a chodí se stravovat jinam.

Ale to není zdaleka všechno. Další z nájemnic, která žije v domě doposud, a na rozdíl od většiny ostatních opravdu neměla kam jít, obsluhuje permanentně tři olejové radiátory. Je neuvěřitelné, jak se celá rodina koupe. Do postele aspoň na tu chvíli před usnutím kdysi dávno dávala PET lahve s horkou vodou. Teď už ale ani tuto možnost nemá. "Teď už nám ani toto není nic platné, protože ohřívat vodu na sporáku je docela složité. Přelévat ji přes trychtýř do PET lahve je také velice nepohodlné a zdlouhavé. Ohříváme si hrnec vody, nalijeme ji do vany a umýváme se v loužičce vody, která je hned studená," přiblížila strasti nájemnice. V jejich bytě v současné době bydlí tři lidé. "Já a rodiče. Tatínek má 82 let a maminka je o necelých sedm let mladší," doplnila.

Nájemníci se snažili neutěšenou situaci v domě s jeho majitelem řešit. Veškeré snahy ovšem vyzněly naprázdno. "Majitel s námi nekomunikuje. Veškeré platby všichni řádně platíme, jak teplou vodu, nájem... Jeho jediným zájmem, proč to všechno dělá, je nás vystěhovat," přiblížil nájemník.

Majitelem domu byla v té době Unimex Invest s jediným zástupcem, podmínečně odsouzeným Petrem Nevludem. Teplo a teplá voda přestaly proudit do bytů v březnu 2006. V březnu 2008 přestala téci dokonce i studená voda. A dva roky nejezdí výtah. Jediná šance dostat se ven pro nejstarší nemocné nájemníky. V zimě se v bytech pohybuje teplota kolem 10 °C.

Petr Nevlud je obžalován z trestného činu útisku a trestného činu neoprávněného zásahu do práva k bytu. Ještě nikdy se na Ostravsku nedostal boj za lidské zacházení s nájemníky takto daleko. Okresní soud v Ostravě nařídil hlavní líčení na včerejší osmou hodinu ranní. Ostravský soud sice začátek procesu oznámil, ale tak jednoduché to nakonec nebylo.

Bydlet v domě hrůzy ho stálo zdraví

Věnujeme se kauze, která je v našem soudnictví pořád ještě výjimkou. Nájemníci jednoho z domů v centru Ostravy dosáhli obžaloby majitele jejich bývalých bytů, protože je odpojil od tepla, vody a oni dál odmítli žít v plísni, chladu a špíně. Vsadili na málo využívaný trestný čin útisku a majiteli teď hrozí až dva roky za mřížemi. Co se děje v současné době a proč se včerejší hlavní líčení u soudu vůbec nekonalo?

Lidé, kteří se rozhodli dotáhnout boj o spravedlnost až do konce, se na začátek soudu s podnikatelem Nevludem těšili. Jenže přišla studená sprcha. "Byla jsem tam překvapena, že den před jednáním dostanu telefonickou zprávu, myslím, že se ani dotyčná osoba nepředstavila, že se to nekoná," uvedla nájemnice domu na ostravském Náměstí Msrgr. Šrámka.

A je to pravda. Z okresního soudu přišla krátká věta, že se hlavní líčení ruší, protože se strana obžalovaná domáhá převodu kauzy na jiný soud a navíc se obžalovanému majiteli domu nepodařilo doručit předvolání. S touto informací jsme šli za dnes už bývalým nájemníkem, se kterým jsme po čase znovu hovořili. Sám považuje tuto taktiku za pokračování podivné hry. "Vůbec mě to nepřekvapuje, protože to jsou metody, které vůči nám uplatňoval celá léta. Nekomunikoval, nepřebíral poštu, nebral telefony a vůbec nic ho nezajímalo, co se v domě děje," řekl bývalý nájemník.

Zeptali jsme se ostravského advokáta Jiřího Mlčocha, co momentální situace vlastně znamená. "To, že se nepodařilo doručit obžalobu, má za následek pouze to, že se o to soud opětovně pokusí. V každém případě bude obžaloba doručena a neznamená to, že by se obžalobě nebo soudu mohl nějakým způsobem vyhnout," vysvětlil advokát.

Majiteli domu bez tepla, vody a s posledním zbytkem původních nájemníků jsme se naposled dovolali před více než rokem, kdy nám bez jakékoliv odpovědi položil telefon. Teď už jsme neslyšeli ani to. Jenom díky zedníkům, kteří v domě něco opravují, mají poslední nájemníci poslední šanci nabrat si z hadice aspoň trochu studené vody. Plíseň se rozšiřuje, špíny přibývá a ti, co zbyli, doufají, že se venku brzy oteplí, aby mohli konečně otevřít okna a prohřát byt aspoň tak.

Společně s ostatními, už odstěhovanými, čekají na nový začátek soudního přelíčení. Už proto, že mnozí přišli o majetek, aby si vůbec dokázali najít nový byt. A to nejsou zdaleka všechny důsledky. "Přišel jsem o práci, o celou řadu hmotných věcí, jako je chata. A co je nejhorší, je ztráta zdraví. Dlouhodobý stres, tří- nebo čtyřletý, musel jsem se vzdát a důchod užívat úplně jiným způsobem, než jsem ho původně plánoval," dodal bývalý nájemník.

Utiskování nájemníci se bojí následků

Praktiky majitele bytů, zavřené přívody vody a tepla, všudypřítomná plíseň a spousta dalších nepříjemností, končí u soudu. Na Ostravsku nechvalně známému podnikateli Petru Nevludovi hrozí až dva roky vězení. Hlavní líčení mělo začít včera, ale žalovaná strana žádá o změnu soudu - to znamená další čekání na výsledek.

Jan Vozárik ze Sdružení nájemníků v Ostravě uvedl, že případ domu na ostravském Náměstí Msgr. Šrámka je první velký případ na Ostravsku, který by měl být řešen v rámci trestního řízení. Naprostá většina ostatních případů byla vyřešena občansko-právní cestou. Jan Vozárik by byl rád, kdyby majitel domu byl nakonec soudem potrestán. "Toto jednání už splňuje skutkovou podstatu trestných činů, které jsou žalobcem podány," doplnil.

Na Ostravsku je trestný čin útisku jen velmi zřídka využíván. Jan Vozárik to vysvětlil tím, že lidé mají obavy takový trestný čin podat, protože se bojí následků, které by to mohlo přinést. Doplnil ovšem, že soud je jedinou možností, pokud se nájemníci domáhají tepla nebo teplé vody. "Je tady ještě možnost podat návrh v rámci obecního úřadu na ustanovení občanského zákoníku uvedení do správného stavu. Ale vesměs se tomu obce také brání, takže asi jediná cesta pro nájemníky je opravdu soudní," upřesnil Jan Vozárik.

Při zásahu revizorů a policie v pražském metru se zastal cizinky tmavé pleti. Skončil v policejní cele a pak v nemocnici s otřesem mozku. Policisté ho zbili a on neví za co. Policie jeho čin šetří jako útok na veřejného činitele. A tak se ptáme: Máme se obávat policejních hlídek, nebo jde o výjimečnou událost, která práci policistů devalvuje? Nalaďte si v pátek 27. března Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: mrk , vij , lvb
Spustit audio

Více z pořadu