Padrťské rybníky: Nedotčenou přírodu v Brdech objevíte pouze pěšky nebo na kole

1. červen 2020

V prvním díle pokračování úspěšného seriálu Utajené krásy Česka vás reportér Ľubomír Smatana zavede do pohoří Brdy – do nejmladší chráněná krajinné oblasti u nás. Ještě před pár lety tam sídlili vojáci, proto jde stále o velmi málo probádané území. Mezi jeho lákadla patří zřícenina hradu Valdek, zarostlé vrcholy s parádními vyhlídkami Tok a Praha a také unikátní přírodní biotop Padrťské rybníky.

Výchozím bodem výletu na Padrťské rybníky je vesnička Míšov. U silnice mezi Plzní a Příbramí láká k zastávce nápis Gril. Pod honosným názvem se skrývá restaurace, která připomíná spíš stylové trampské doupě. Interiér je vyzdobenými roztodivnými historickými artefakty z minulosti a detaily o okolních přírodních zajímavostech. 

V Padrťských rybnících platí zákaz koupání, slouží jako zdroj pitné vody

U okénka si kupuje pivo Stanislav Král, který se právě vrátil na kole z Padrťských rybníků. S manželkou sem přijeli na pár dní z Jablonce nad Nisou. „Z Prahy do Jizerek vede dálnice, tak tam máme samé Pražáky,“ směje se cyklista. „Jizerky už jsou skoro neúnosné.“

Královi si vybral Brdy, protože tu ještě nikdy nebyli.  „Vyprávěl nám syn, jak je to tu opuštěné, a má pravdu,“ pokyvuje hlavou spokojeně paní Eva. „Tady ještě neprorazil masivní turismus.“

Seriál Utajené krásy Česka poslouchejte každý den od pondělí do neděle vždy od 8.50 ve vysílání Ranního Radiožurnálu.

Louky snů

Z Míšova je to k Padrťským rybníkům slabou hodinu pěší chůze. Většina turistů projíždí na kole po bývalých vojenských cestách, kterými jsou Brdy protkané skrz na skrz. Pěšáků s batohem na zádech je výrazně méně.

Cesta vede smíšeným lesem a vodní plocha se objevuje zničehonic. Nad hladinou se nese kvákání kachen a z luk přichází dvojice botaniků.

Jozef Smažník si libuje právě v lukách. Svítí slunce, a tak si v trávě i pěkně poležel. „Proto jdeme tak pozdě, ty louky jsou úžasné. Napočítal jsem tu tak osmdesát kytek. Snad to nikdo nezorá a neoseje,“ doufá redaktor odborné botanické literatury.

Jeho manželka Lenka si prohlíží mapu v mobilu. „Jen se dívám, kudy to vezmeme. Cyklisti, to je zhouba, těm se chceme vyhnout“, usmívá se specialistka na nižší rostliny. „Naštěstí pro pěší je tu spousta cest. Jen si říkám, co se stane, až se sem navalí v létě celá Praha.“

Příroda stále na prvním místě

Téměř opuštěná hráz Padrťských rybníků

Brdy jsou Chráněnou krajinnou oblastí pátým rokem a počet průběžně turistů stoupá. „Zatím to ale jde,“ říká Ondřej z Plzně, který to má do Brd kousek, a tak sem jezdí na výlety nejméně jednou za měsíc.

Ondřej stojí na hrázi Hořejšího rybníka a pozoruje hladinu. Na břehu si rozložila deku mladá dvojice, o sto metrů dál posedává další skupina, sem tam někdo projede okolo na kole.

Vzácný rak kamenáč a kosatec sibiřský

Padrťské rybníky jsou soustava dvou velkých a několika malých rybníčků na Padrťské potoku. „Tady žije i náš nejmenší rak a také nejvzácnější rak kamenáč,“ říká Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Logo

Fascinující je podle ní rozloha rybníků a také to, že tu nejsou téměř žádné stavby. „Nikde jinde u nás nekvete tolik kosatců sibiřských – kvůli nim se louky pravidelně kosí.“

Vedle Hořejšího rybníka stojí jedna na zeleno natřená lovecká chata, sem tam v lesích leží zbytky vojenských objektů. Uvnitř Chráněné krajinné oblasti ale nenajdete žádný stánek s občerstvením. Hospody jsou jen ve vesnicích na okrajích Brd.

Když na výlet, tak do přírody

Brdy a Padrťské rybníky Agentura ochrany přírody a krajiny zařadila do svého projektu Otvíráme okna do přírody, kde popisuje zajímavá místa hodná ochrany a doporučuje tam výlety.

„Další tipy doplňujeme průběžně na našem webu, říká ředitel agentury František Pelc „To, že si lidé přednostně ke svému pobytu vybírají chráněná území přírody, není náhoda. Málokdo zvolí neděli v kukuřičném lánu u transformátoru třeba před stínem hlubokých lesů či dalekými výhledy v horách.“

V dalším dílu seriálu Utajené krásy Česka se podíváme na sever od Plzně. V Plasech totiž začíná poslední putovní cesta Legiovlaku. Poslechněte si reportáž Ľubomíra Smatany v úterý v 8.50 ve vysílání Ranního Radiožurnálu.

autoři: Ľubomír Smatana ,
Spustit audio

Související