Padělky peněz

27. červenec 2004
Vaše téma

Falešná měna vznikla hned, jak vznikly peníze. Můžeme říct, že svá falešná platidla měli i obyvatelé antického Řecka nebo Říma, stejně jako středověcí měšťané. Tak tahle informace již v dnešních pravidelných rubrikách o padělaných bankovkách zazněla. Ale protože žijeme současností a padělky peněz se týkají každého z nás, Michaela Vetešková teď stručně zopakuje, jak rozpoznat originál od falza.

Michaela Vetešková: Odborníci říkají, že lidé považují bankovky za něco tak samozřejmého a známého, že při běžném placení jim nevěnují pozornost a lehce se v jejich peněžence pak ocitne bezcenný kus papíru. Tak například, víte, kdo je vyobrazený na pětitisícovce?

Projev občana: Vůbec, vůbec, vůbec se v tom nevyznám, až na vodotisk. O vodotisku vím, ale to jak všechno.

Michaela Vetešková: Víte, jakou barvu má tisícikoruna?

Projev občana: Modrou.

Michaela Vetešková: A stovka?

Projev občana: To nevím.

Michaela Vetešková: Přitom stačí, když si bankovkou nejste jisti, podržet jí chvíli proti světlu a zjistit, jestli jsou na ní ochranné prvky. Vodoznak by měl odpovídat postavě vyobrazené na bankovce. Na ochranném proužku je napsaná hodnota bankovky a na bankovce by neměla chybět, ani takzvaná průhledová značka. Tedy písmena, opět viditelná proti světlu, radí pracovník České národní banky, Leopold Surga.

Leopold Surga: Je to vždycky dáno tím, jak velkou pozornost vnímá přijímající těm penězům, kterými je mu placeno. Pokud vnímá peníze jenom podle barvy, dejme tomu fialová bankovka pro něj je tisícikoruna, tak je na nejlepší cestě ten padělek přijmout. Ale ve chvíli, kdy ví, že na pravé bankovce je celá řada ochranných prvků, počínajíc vodoznakem až třeba přes ochranný proužek až třeba po techniku hlubotisku, kde ta barva nanesená v určité vrstvě je hmatatelná, tak samozřejmě takový člověk má větší šanci padělek rozpoznat.

Michaela Vetešková: Mezi nejvíce falšovanými českým bankovkami vede stokoruna. Ta patří k nejběžnějším platidlům.

Projev občana: Asi mám představu o tom, na co bych se měl dívat.

Michaela Vetešková: Jak, podle čeho?

Projev občana: Tak hlavně se dívám na ten hliníkový proužek, jestli mají. Při tom tisku na tiskárně se nedá falšovat, potom na vodotisk a takové ty základní, u těch větších bankovek jenom.

Michaela Vetešková: Pozor na padělky si musejí dávat nejvíce pracovníci u bankovních přepážek, vrchní v restauracích a pokladní v obchodech.

Projev občana: Kontroluju větší, tisícikoruny, pětistovky, ale nechodíme na žádný, což bysme možná i měli.

Michaela Vetešková: Vy pracujete na pokladně, už jste nějakou falešnou bankovku objevila?

Projev občana: Zatím ne, ale dost často váháme, jestli jo nebo ne. Pak to samozřejmě dáváme na rozbor jako vedoucím.

Michaela Vetešková: A co stane, když jste přistiženi při placení s falešnou bankovkou v ruce? Pracovník banky nebo obchodu s vámi sepíše protokol, zjistí vaši totožnost a potom vás předá policii. Jestli je bankovka pravá, je vám celá suma vrácena. Jestli je ale bankovka falešná, musíte nákup zaplatit znovu. Platba, při které se zjistí, že platíte falešnou měnou, je považována za neuhrazenou. O bankovku přicházíte bez náhrady. Všem těmto nepříjemnostem můžeme pouze předejít, a to dobrou znalostí pravých peněz.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu