Pachatelé těžkých zločinů by mohli být odpovědní od 13 let, navrhují poslanci

22. duben 2016
Zprávy

Mladiství zločinci by mohli jít za mříže už ve 13 letech. Počítá s tím návrh poslanců sněmovního ústavně právního výboru v čele s jeho předsedou Jeronýmem Tejcem (ČSSD). Nižší trestní odpovědnost by se týkala těch nejzávažnějších činů jako vražda nebo teroristický útok.

Obecně podle návrhu zůstává pro trestní odpovědnost patnáctiletá hranice.

„Ve všech případech trestných činů, kde hrozí dospělému výjimečný trest, by byly odpovědné i děti od třinácti do patnácti let," uvedl Jeroným Tejc.

Kritici namítají, že klesá počet zločinů, které spáchají nezletilí, není tedy důvod ke změně zákona. S tím ale Tejc nesouhlasí.

„Že klesá trestná činnost dětí, je sice pravda, na druhé straně také klesá celkový počet dětí. Druhá věc je, že počet nejzávažnějších trestných činů neklesá nějak dramaticky a navíc roste jejich brutalita,“ podotkl předseda ústavně právního výboru.

Podle předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry je důležitější než snižování hranice trestní odpovědnosti prevence.

„My bychom měli velmi začít pracovat na tom, jak včas rozpoznat děti, které jsou postiženy nějakou závažnou duševní poruchou nebo chorobou, která směřuje k těmto tragédiím, a začít o ně pečovat,“ řekl Vávra.

Novela má podle Jeronýma Tejce podporu napříč politickým spektrem. Návrh rovněž počítá s možností zveřejnit identitu mladistvých trestanců v případě, že je soud pošle pravomocně do vězení na víc než osm let. Zpřísňuje také tresty pro vraždu s rozmyslem nebo vylučuje v některých případech možnost promlčení vraždy.

Expert: Jsou tu jiné cesty

K návrhům na snížení hranice trestní odpovědnosti se staví rezervovaně i přední expert na tomto poli, vedoucí katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Jiří Jelínek.

„Existují argumenty pro snížení věkové hranice trestní odpovědnosti, existují argumenty pro zachování dosavadní věkové hranice trestní odpovědnosti. Současně je to otázka, která má jistý emocionální náboj. Domnívám se, že samotné snížení věkové hranice trestní odpovědnosti nic neřeší,“ uvažuje.

„Snížíme-li věkovou hranici o rok nebo o dva, budeme stát před stejným problémem u jiné věkové hranice – jak nakládat s lidmi, kteří těsně nedosahují hranice trestní odpovědnosti, ať už bude jakákoliv,“ vysvětlil Jelínek.

„Druhý důvod je, že se domnívám, že to je jenom spoléhání se na trestní represi jako nějaký nejrychlejší či nejúčinnější prostředek pro řešení aktuálního problému. A myslím si, že jsou tu jiné cesty, jak dosáhnout kýženého výsledku,“ dodal s tím, že variantou může být snaha o výchovu a začlenění do společnosti.

autoři: ČRo ,
Spustit audio