Ozvěny dne 29. 12. 2004

29. prosinec 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Situace v jihovýchodní Asii

Počet obětí přírodní katastrofy v jihovýchodní Asii přesáhl 80 tisíc. Podle pracovníků OSN ale zdaleka nejde o konečné číslo. Z řady míst totiž dosud nejsou žádné informace. V oblasti navíc panují obavy z rozsáhlé epidemie. Poslední vývoj shrnuje redaktor Jan Šmíd.

Jan Šmíd: Nejhorší situace je v Indonésii, odkud je zatím hlášeno 50 tisíc obětí na lidských životech, ale toto číslo může být až o 30 tisíc vyšší, čímž celkový počet obětí této katastrofy přesáhne 100 tisíc. Mezi nejvíce postižené oblasti patří jih Srí Lanky. Z města Gal se ozval zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Robert Mikoláš.

Robert Mikoláš: Modlitba za zemřelé začíná v buddhistickém chrámu stojícím na kopci nad městem krátce po setmění. Lidé stojí či leží prakticky ve všech prostorách kláštera, kam se uchýlili, protože přišli o střechu nad hlavou. Ti, co mají příbuzné ve vnitrozemí nebo v metropoli Colombu, dnes houfně opouštěli Gal i další přímořské obce. Těžké stroje začaly i s odstraňováním sutin, v nich jsou ale zasypány stovky mrtvol.

Jan Šmíd: V Thajsku tvoří polovinu obětí na životech zahraniční turisté.

Filip Kanda: Počet pohřešovaných Čechů se stále mění. V šesti případech ale existují ty nejhorší obavy. Jde o lidi, kteří se při běsnění vln ztratili svým příbuzným, kteří žijí. Dosud se ale žádný nález mrtvých Čechů nepotvrdil.

Jan Šmíd: Hlásí náš spolupracovník z České televize, Filip Kanda. V současné době panují největší obavy z rozsáhlých epidemií, které vyvolávají rozkládající se těla. Proto jsou oběti pohřbívány do hromadných hrobů. Mezinárodní humanitární organizace a vlády západních zemí se snaží postižené oblasti pomoci. Eros Bosisio je mluvčí Červeného kříže pro Asii.

Eros Bosisio: Mezinárodní výbor Červeného kříže zatím soustřeďuje pomoc na sever a východ Srí Lanky a indonéskou provincii Aceh. V těchto konfliktních oblastech už pracujeme delší dobu.

Jan Šmíd: Spojené státy oznámily, že více než zdvojnásobí svůj prvotní finanční příspěvek a uvolní 35 miliónů dolarů. Andrew Nacios z americké vládní agentury pro pomoc USA vyjádřil v CNN přesvědčení, že se americké finanční prostředky dostanou tam, kde to bude nejvíce třeba.

Andrew Nacios: Spolupracujeme se zavedenými nevládními organizacemi po celém světě už desetiletí. Mají dobrou pověst. Vědí, co dělají a mají zkušené odborníky. Známe je dobře a mají naší úctu.

Jan Šmíd: Organizace spojených národů oznámila, že připravuje výzvu členským zemím k zatím největší humanitární pomoc ve své historii.

Lidem, postiženým podmořským zemětřesením a následnou přívalovou vlnou pomáhá také Česko. Do oblasti už putuje balená voda, léky a zdravotnický personál. Několik neziskových organizací zřídilo konta, na která mohou lidé posílat peníze. Jak dodává zpravodajka Lucie Husárová, do Thajska navíc zítra odletí i vojenský speciál s dalším nákladem humanitární pomoci.

Lucie Husárová: O vyslání armádního speciálu rozhodl meziresortní krizový štáb. Do Bangkoku poveze kromě téměř deseti tun humanitární pomoci také zdravotnický personál. Potvrzuje to Jan Pejšek z Ministerstva obrany.

Jan Pejšek: Předpokládáme, že by se tímto letounem měli z Thajska vrátit čeští občané, kteří se tam nacházeli na dovolené a přednostně budou přepraveni ti, kteří utrpěli zranění nebo nemají jinou možnost návratu.

Lucie Husárová: Na Srí lance jsou už od pondělí dva lékaři a psycholog, které střídá tým chirurgů z pražské Thomayerovy nemocnice. Na cestu do jihovýchodní Asie se chystá také dvacítka libereckých záchranářů. Tým má zkušenosti už se zemětřesením postiženého Íránu a na Srí Lance nebo v Indii postaví dětskou polní nemocnici. Zdravotnice Zuzana Kosařová vysvětluje jak bude nemocnice fungovat.

Lucie Kosařová: Klasická ordinace, kde budou přicházet děti s rodičema, vyšetří se, pokud to bude nějaké onemocnění nebo nějaký úraz, aby je bylo potřeba hospitalizovat tak se budou hospitalizovat.

Lucie Husárová: Pomoci mohou také sami občané. Šimon Pánek z organizace Člověk v tísni na rovinu říká, že potřeba jsou především peníze.

Šimon Pánek: Je to přes půl zeměkoule, tak je prostě potřeba dát peníze na nějaký účet, který si dárce vybere, protože nakupovat pomoc na místě je daleko ekonomičtější, rychlejší a logičtější než posílat třeba materiální pomoc z České republiky.

Lucie Husárová: Počet pohřešovaných českých turistů klesl z původních 250 na 200. Radiožurnálu to potvrdil náměstek ministra zahraničí Pavel Svoboda. Podle aktuálních informací úřady vědí o pěti zraněných a třech hospitalizovaných osobách.

Čísla bankovních kont, sbírek a také telefony na krizové linky najdete na internetovém zpravodajském serveru Radiožurnálu. Adresa je www.izurnal.cz. Letadlo v pořadí s druhou skupinou českých turistů z asijských oblastí postižených tsunami dosedlo dnes odpoledne v Praze Ruzyni. Vše sledoval redaktor Pavel Otto.

Pavel Otto: V odbavovací hale na mnohé z nich už netrpělivě čekali rodiče. Cestující se k nim museli prodírat zástupy novinářů, kteří se kamery a mikrofony snažili obejít. Janě Bendové ani jejímu příteli se nejprve příliš hovořit nechtělo, nakonec ale souhlasila. Byl na ní znát šok i únava z dlouhé cesty, na pravé noze byla navíc zraněná.

Jana Bendová: Jsme pomlácený a máme nějaký řezný rány, ale prostě to je nic. To je uplně v pohodě. Tam spousta lidí dopadla mnohonásobně hůř a my jsme v pohodě.

Pavel Otto: Říká statečně mladá žena. S přítelem museli rozbít okno hotelového pokoje, aby se dostali ven a neutopili se.

Jana Bendová: Oni nám pomohli místní lidi, bez nich bychom se nedostali z východu na západ do Colomba, protože jsme neměli ani korunu, neměli jsme nic než prostě kraťasy a tričko, takže ty nám dali peníze, ošetřili nás v privátní nemocnici, nechali nás tam přespat, abychom ráno nějak vzít autobus.

Pavel Otto: Jiný muž si naopak stěžuje na cestovní kancelář. Na ní se zkoušel několikrát marně obrátit. Nakonec mu museli pomoct jeho příbuzní, jinak by se domů nedostal.

Situace na Ukrajině

Štáb poraženého prezidentského kandidáta a premiéra Viktora Janukovyče dnes oficiálně zpochybnil platnost nedělního hlasování. Příznivci jeho rivala a vítěze voleb, Viktora Juščenka, opět zablokovali budovu vlády, aby znemožnili zasedání kabinetu ministrů. To se ale nakonec nekonalo a blokáda vládních budov skončila. Vývoj na Ukrajině shrnuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Kyjevě, Martin Dorazín.

Martin Dorazín: Výkřiky - hanba a pryč s vámi. Tak přivítali aktivisté oranžové revoluce premiéra Viktora Janukovyče a prezidenta Leonida Kučmu. Ti ale nepřijeli na zasedání vlády. Ve vládním klubu se rozloučili s ministrem dopravy Heorhyjem Kirpou, který v pondělí za tajemných okolností zemřel. Pravděpodobně spáchal sebevraždu. Z jeho smrti se oba tábory obviňují navzájem. Tým Viktora Janukovyče zahájil frontální útok na výsledky nedělních voleb. Zástupce poraženého Janukovyče v ústřední volební komisi, Nestor Šufrič, zpochybnil platnost volebního výsledku. Pořádat volby v revoluční situaci, řekl, a doufat, že budou pravdivým odrazem vůle občanů, to není možné. Nemluvě minimálně o čtyřech miliónech našich občanů, kteří se nemohli voleb zúčastnit kvůli nečinnosti ústřední volební komise, prohlásil zástupce Janukovyče. Jeho štáb podal oficiální stížnost pro porušení volebního zákona ve všech 225 volebních oborech na Ukrajině.

Nepokoje v Iráku se stupňují

Nepokoje v Iráku se stupňují. Zatím poslední výbuch v Bagdádu si vyžádal 30 mrtvých a 25 zraněných. Povstalci vylákali do jednoho z domů policisty a v budově pak odpálili nálož. Mohutný výbuch zničil 10 okolních domů, v jejichž troskách pak mohou být další mrtví. Militantní islámská skupina Ansar Suna pak na internetových stránkách varovala před dalšími útoky. Obyvatele vyzvala, aby v příštích třech dnech nevycházeli ven. Úspěch dnes ale zaznamenala i druhá strana. Iráckým vládním silám se podařilo zatknout dva pobočníky nejobávanějšího teroristy v Iráku, Abú Musy Zarkávího.

Další zprávy

Policie odložila trestní stíhání šéfa jihomoravské ODS a náměstka hejtmana, Milana Venclíka. V pořadí už páté letošní trestní oznámení na Venclíka podal brněnský podnikatel Ladislav Gaži. Tvrdil, že mu politik dluží pět miliónů korun za pozemky a nemovitosti, které od nich koupil.

Na 15 let poslal soud v Českých Budějovicích do vězení za vraždu 32letého Jaroslava Steinbauera. Muž letos v dubnu v obci Roudné na Českobudějovicku uškrtil 16letou studentku. Obžalovaný vinu popírá.

Dobrovolný hasič Robert Franče půjde za založení nejméně pěti požárů na pět let vězení. Městský soud mu současně nařídil léčení v ústavu. Podle psychiatra trpí Franče pyromanií.

Zkrachovalá Union Banka rozesílá peníze svým věřitelům

Zkrachovalá Union Banka odedneška rozesílá zhruba tři miliardy korun svým věřitelům. Jde o pětinu uznaných pohledávek od symbolických částek po miliónové položky. Právě dnes se totiž podařilo splnit poslední nutnou podmínku pro výplatu - zápis do obchodního věstníku. Podrobnosti od redaktora Martina Knitla.

Martin Knitl: Částky od 20 korun do 50 tisíc začne zítra rozesílat pošta formou tradičních poukázek. Drobnou hotovost do 20 korun vyplatí pokladna Union banky v Ostravě a vyřešily se také větší sumy. Jak potvrdil mluvčí peněžního ústavu, Oldřich Babický, částky nad 50 tisíc korun se ke klientům dostanou bezhotovostně na příslušné bankovní účty.

Oldřich Babický: Tam již bylo vše potřebné uděláno, to znamená, že Union banka dala příkazy k bezhotovostním platbám.

Martin Knitl: Dnes začíná výplata 20 procent uznaných pohledávek. Celkem by se mělo věřitelům vrátit 35 procent. Představuje to více než 15 miliard korun.

České domácnosti nejvíc utrácejí za potraviny, nealkoholické nápoje a za bydlení

České domácnosti nejvíc utrácejí za potraviny, nealkoholické nápoje a za bydlení. Méně dáváme na vzdělání a výdaje za zdraví. Z výběrového šetření Českého statistického úřadu vyplynulo, že v posledním tři čtvrtě roku utratily domácnosti měsíčně v průměru na jednoho svého člena 7606 korun. Jak se mění struktura výdajů našich rodin, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová.

Jitka Hanžlová: V posledním desetiletí rostly nejrychleji výdaje rodin na nealkoholické nápoje. Během tří let vzrostla spotřeba o tři litry na osobu. Prudce rostou i výdaje na telekomunikace. To se projevuje i ve vybavení domácností. Zatímco v roce 2001 připadalo na sto domácností 77 mobilních telefonů, v roce 2003 jich bylo 122. Podobně je to s připojením na internet. V roce 2001 bylo připojených pět procent domácností. O dva roky později už 11 procent. Výdaje na potraviny jsou stále nejvyšší položkou, dosahují jedné pětiny utracených peněz domácností. Postupně je ale dotahují náklady na bydlení, říká Jaroslava Veselá ze Statistického úřadu.

Jaroslava Veselá: Od roku 2001 v průběhu třech let podíl výdajů za potraviny a nealkoholické nápoje klesl z 21,4 procenta na 19,9. Naproti tomu podíl výdajů za bydlení ze 17,7 zvýšil na 18,4 procenta. Ten podíl výdajů za bydlení v posledních dvou letech výrazně teda to tempo růstu zpomalilo, lépe řečeno zastavilo, protože přece jenom je tady vidět to zmrazené nájemné.

Jitka Hanžlová: Potvrzuje se také trend mírného příklonu ke zdravé výživě. Klesá podíl mouky, pečiva a másla. Naopak stoupá spotřeba rostlinných tuků, zeleniny a ovoce. Stále nejvíce a stále více peněz utrácíme za maso. Teď se na našich výdajích za potraviny podílí v průměru jednou čtvrtinou.

Většina našich horských středisek praská ve švech

Většina našich horských středisek praská ve švech. Podle odhadů by mohlo Silvestra trávit mimo domov 400 tisíc Čechů, z nichž naprostá většina zamíří na hory. Se starým rokem se v Česku rozloučí také zhruba 220 tisíc cizinců a třetina z nich bude z Německa. Například v Krkonoších bylo ještě dnes možné sehnat ubytování, které jiní klienti na poslední chvíli odřekli. Hoteliéři z dalších turisticky přitažlivých míst republiky hlásili už s předstihem, že na poslední den v roce mají obsazeno.

Legendární čtyřnásobný vítěz Velké Pardubické, anglický plnokrevník Železník, zemřel

Legendární čtyřnásobný vítěz Velké Pardubické, anglický plnokrevník Železník, zemřel. V úctyhodném věku 26 let skonal ve stáji ve Světlé Hoře na Bruntálsku, kde trávil stáří. Právě v souvislosti s věkem měl řadu zdravotních problémů a proto veterinář rozhodl o jeho usmrcení. Podrobnosti od redaktorky Jany Bohušové.

Jana Bohušová: Byl to koňský aristokrat. Tak mluví o Železníkovi ti, kdo jej znali. Trenér Čestmír Olehla nikdy nezapomene, když přišel jako mladík do Světlé Hory na Bruntálsku a ve stáji se seznámil s koněm, který mu zajistil trenérskou nesmrtelnost.

Čestmír Olehla: Když jsem ho poprvé viděl v boxu, tak na mě udělal dojem na jednu stranu aristokrat, na druhou stranu jako koně, kterej teda ty lidi až tak nemusí, prostě byl svůj.

Jana Bohušová: Lichotkami nešetří ani nejúspěšnější jezdec slavného pardubického dostihu, Josef Váňa. Právě on sedlal Železníka, když nejstarší a nejtěžší překážkový dostih kontinentu vyhráli. Vítězství si spolu vychutnali hned 4x.

Josef Váňa: On kdyby neměl ty šmoury, které ho v těch všech jeho startech potkaly, tak by vyhrál 6x.

Jana Bohušová: Železník vyhrál v kariéře 30 dostihů a 3x jej odborníci vyhlásili nejlepším koněm v zemi. Legenda českých dostihových závodišť odešla do koňského nebe klidně. Lidé, kteří o slavného koně pečovali, už se nechtěli dívat, jak chřadne a trápí se neduhy, které s věkem přišly. Veterinář vzal injekci a Železníka uspal navždycky.

Babička Boženy Němcové

Už 150 let má své místo v knihovnách stěžejní dílo české literatury, Babička od Boženy Němcové. Povídka o hodné, i když podle historiků značně idealizované babičce, se v anketě českých čtenářů Moje kniha umístila na pátém místě. Předstihly ji pouze knihy o Harrym Potterovi, Pán prstenů, Bible a Saturnin Zdeňka Jirotky. Podle pořadatelů ankety zasílaly hlasy hlavně děti. Podle Pavla Janouška z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd je však chybou, že se nejslavnější dílo Boženy Němcové stále považuje za knihu, určenou nejmenším.

Pavel Janoušek: Já si skoro jsem jist, že to není dílo pro malé čtenáře, že to je dokonce možná někdy chyba, že se to dílo ke čtenářům, teda malým čtenářům, dostává předčasně, ve chvíli, kdy chce číst nějakou akční, zábavnou a Babička je pro docela náročného čtenáře.

autor: jšm
Spustit audio

Více z pořadu