Ozvěny dne 28. listopadu 2009

28. listopad 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Na rychlík z Moskvy do Petrohradu útočili výbušninou teroristé, zemřely desítky lidí. Karel Schwarzenberg je oficiálně v čele TOP 09, ostatní strany spíš čekají na její program. Pomoc pro krachující Dubaj chystá sousední emirát Abú Zabí. A počasí, zítra bude oblačno až polojasno s teplotami do dvanácti stupňů.

Při nehodě rychlíku v Rusku zahynuly desítky lidí

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Při nehodě rychlíku v Rusku zahynuly desítky lidí. Podle vyšetřovatelů jde o teroristický útok. Spoj z Moskvy do Petrohradu havaroval včera večer zhruba tři sta padesát kilometrů od hlavního města. Jde o nejhorší železniční neštěstí v Rusku za poslední roky.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Podle zástupce vyšetřovacího výboru při ruské prokuratuře Vladimira Markina se na místě havárie u vesnice Uglovka našly zbytky výbušniny a také kráter o průměru zhruba jednoho metru. Úřady proto začaly vyšetřovat incident jako teroristický útok. Žádná skupina se zatím k činu nepřihlásila. Výbuch vymrštil z kolejí poslední vagóny ze čtrnáctivozové soupravy něvského expresu, který kvůli jeho rychlosti využívají lidé dojíždějící za zaměstnáním, i turisté. Podle ruského ministerstva pro mimořádné situace více než třicet z celkem šesti set šedesáti cestujících zahynulo. Úřady ale varovaly, že se počet obětí ještě může zvýšit. Řada lidí byla těžce zraněna a téměř dvě desítky osob se stále pohřešují. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Karel Schwarzenberg je oficiálně v čele TOP 09

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Sněm TOP 09 nepřinesl žádná překvapení. Předsedou se stal dosavadní lídr strany Karel Schwarzenberg, jeho statutárním zástupcem Miroslav Kalousek. A ani původním kandidátům na místa čtyř místopředsedů se neobjevila konkurence. Místa obsadí senátorka Ludmila Müllerová, předseda Mezinárodní obchodní komory ČR Jaromír Drábek, starosta Čeladné Pavol Lukša a náměstek ministryně spravedlnosti Marek Ženíšek.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Karel Schwarzenberg oslovil delegáty sněmu ještě před hlasováním poměrně dlouhým projevem. V jeho závěru řekl, že nebude členům TOP 09 nabízet žádné funkce, ani výhody.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/:
Jediné, co vám můžu nabídnout, je opravdu ustavičná, tvrdá práce pro Českou republiku.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Ve stejném duchu k delegátům promluvil už po svém zvolení 1. místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/:
Budu vás honit do práce stejně, jako doposud, takže některým vám možná toho hlasu bude líto, ale dneska vám za něj děkuju.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Jak Karel Schwarzenberg, tak Miroslav Kalousek dostali od delegátů sněmu maximálně možný počet hlasů. To, že měli oba velkou podporu regionů, potvrdil předseda zlínské krajské organizace TOP 09 Evžen Uher:

Evžen UHER, předseda zlínské krajské organizace TOP 09:
My jsme spokojení, protože jsme na našem výboru navrhovali právě tyto kandidáty a máme z toho velkou radost.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Program pro jarní volby v příštím roce chce mít TOP 09 připravený k diskusi uvnitř strany na začátku března. Předložit veřejnosti ho chce v dubnu. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Volba Karla Schwarzenberga předsedou TOP 09 nebyla pro politiky z jiných stran nic nového. Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek ji nechtěl komentovat, pouze zaslal SMS se slovem "blahopřeji". Šéf lidovců Cyril Svoboda poznamenal, že projevy delegátů sněmu byly velmi obecné a upozornil také na velké množství přeběhlíků z jiných stran. A podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha nemůže TOP 09 přinést na politickou scénu nic nového.

Počet nemocných s respiračními potížemi a chřipkou roste pomaleji

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Počet nemocných s respiračními potížemi a chřipkou roste pomaleji. Česko je ale stále na prahu epidemie a pro návštěvy se zavírají další nemocnice. Ode dneška nemohou za pacienty například v Ústí nad Orlicí. Zákaz návštěv stále platí také ve všech velkých nemocnicích v Královéhradeckém kraji. Opatření potrvá minimálně do konce tohoto týdne i přesto, že se nárůst počtu pacientů v tomto regionu téměř zastavil.

Ota NEHASIL, redaktor:
Například na Jičínsku nemocných dokonce ubylo. Ředitelka tamní nemocnice Dana Kracíková ale o zrušení zákazu návštěv neuvažuje.

Dana KRACÍKOVÁ, ředitelka jičínské nemocnice:
Ne, to určitě ne, protože pořád zůstává dva tisíce asi šest set nemocných na sto tisíc obyvatel, takže rozhodně ještě důvod k tomu není.

Ota NEHASIL, redaktor:
Náchodsko má nemocnost dvakrát nižší než Jičínsko, i proto tam budou v pondělí jednat o zrušení zákazu návštěv, říká ředitel tamní nemocnice Miroslav Švábl:

Miroslav ŠVÁBL, ředitel náchodské nemocnice:
Upřesníme to podle výsledku z hygienický stanice, a pokud opravdu dojde k zastavení toho nárůstu chřipkového onemocnění, tak samozřejmě návštěvy umožníme.

Ota NEHASIL, redaktor:
Podobný postup hlásí i hradecká fakultní nemocnice. Pro Radiožurnál Ota Nehasil, Hradec Králové.

V Mostech u Jablunkova na FrýdeckoMístecku už jezdí osobní vlaky

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V Mostech u Jablunkova na FrýdeckoMístecku už jezdí osobní vlaky. Doprava tam byla zastavena minulou středu, a to poté, co se propadl ražený tunel a v místě vznikl kráter. Provoz je zatím bez problémů, vlaky ale budou mít zpoždění. Soupravy jsou totiž prozatím tažené dieselovými lokomotivami.

Pomoc pro krachující Dubaj chystá sousední emirát Abú Zabí

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Arabskému emirátu Dubaj, který se potácí na hraně ekonomického pádu, možná pomůže sousední Abú Zabí. Obě monarchie jsou součástí Spojených arabských emirátů a o možnosti záchrany Dubaje teď spekulují tamní sdělovací prostředky. Dubaj už v týdnu požádala své zahraniční věřitele o půlroční odklad splácení astronomického dluhu. Ten přesahuje osmdesát miliard dolarů a vznikl hlavně kvůli pompézním stavebním projektům.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Nejlepší zpráva dne do Dubaje přišla z Abú Zabí. Sice anonymně, přesto ale několik tamních bankéřů naznačilo možnost životadárné finanční injekce dubajskému hospodářství. Nemělo by se prý jednat o plošné opatření, ale o cílené ozdravení smysluplných projektů. Prakticky souběžně se rozjely spekulace, co za to bude Abú Zabí chtít. Zmiňuje se mimo jiné možnost, že by se Dubaj musela vzdát svého vlivu v prosperující letecké společnosti Emirates. Někteří ekonomové varují před dopady dubajské krize na celosvětové hospodářství. Jiní upozorňují že i když ropný ministát přežije, jeho reputace se nevzpamatuje už nikdy. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

V pondělí možná padne nový rekord českých aukcí

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V pondělí možná padne nový rekord českých aukcí. Vážný zájemce se má totiž rozhodnout, jestli za třicet devět miliónů korun koupí obraz Františka Kupky Prisme. Dnes si ho rezervoval na Veletrhu umění v Brně. Nejdražším obrazem prodaným dosud v českých aukcích jsou Výšky IX také od Kupky. Neznámý milovník umění za toto dílo před dvěma lety zaplatil přes dvaadvaceti miliónů korun.

V Praze vystoupí birminghamská kapela Editors

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Beznadějně vyprodaný koncert večer v Praze odehraje birminghamská indie rocková kapela Editors. Za dobu své existence si vydobyla přední místa na žebříčku popularity světových kapel tohoto žánru. Více redaktor Rádia Wave Ondřej Píša:

Ondřej PÍŠA, redaktor Rádia Wave:
Tato kapela vzbudila poměrně značný ohlas už svým debutem The Back Room z roku 2005, když si vysloužili i nominaci na prestižní Mercury Price a za úspěšnou se dá považovat určitě i druhá deska An End Has a Start, která dokonce snad i nějaký čas vedla britskou hitparádu alb a byla nominována i na Brit Awards. Noviny Mail of Sunday dokonce Editors označily po Arctic Monkeys za druhou největší britskou kapelu této dekády.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu