Ozvěny dne 17. srpna 2008

17. srpen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o.Texty neprocházejí korekturou.

Ruská vojska se začnou stahovat z Gruzie

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ruská armáda se začne podle ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva zítra stahovat z Gruzie. Medvěděv to slíbil v telefonickém rozhovoru francouzské hlavě státu Nicolasi Sarkozymu. Z Gruzie celý den přicházely rozporuplné zprávy o pohybech ruské armády. Její představitelé na místě tvrdili, že vojáci začali odcházet. Ruské ministerstvo obrany ale tyto informace popřelo. Některá klíčová místa v Gruzii má ruská armáda i v těchto chvílích stále pod kontrolou.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Ruští vojáci stále zůstávají ve městě Gori poblíž hranice s Jižní Osetií, byť jich podle aktuálních informací oproti uplynulým dnům ubylo. Vojáci také stále kontrolují stanoviště ve městě Igueti, zhruba pětatřicet kilometrů od Tbilisi. Velitel ruských sil v Gruzii, generál Vjačislav Borisov podle svého tvrzení vydal rozkaz, aby je nahradili příslušníci ruských mírových sil. Gruzínské úřady nicméně několikrát zopakovaly, že je pro ně přítomnost jakýchkoliv ruských vojáků poblíž hlavního města nepřijatelná. Ke stažení na pozice před začátkem konfliktu minulý čtvrtek zavazuje obě strany podepsané příměří. Rychlý odchod ruských jednotek očekává podle svých slov také německá kancléřka Angela Merkelová. Ta po jednáních s prezidentem Michailem Saakašvilim v Tbilisi prohlásila, že se Gruzie může stát členem Severoatlantické aliance, pokud bude chtít. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Tbilisi.

Lech Kaczinski kritizuje francouzského prezidenta

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Polský prezident Lech Kaczinski kritizuje francouzskou hlavu státu Nicolase Sarkozyho za přístup k řešení konfliktu s Gruzií. Sarkozy podle Kaczinského udělal chybu, že svou iniciativu nekonzultoval s jinými evropskými zeměmi.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Prezident Sarkozy měl projednat své mírové návrhy se zeměmi, které se o Gruzii zajímají dlouhodobě, s Polskem, Litvou, Lotyšskem a Estonskem. Místo toho ale vedl konzultace pouze v Moskvě. Říká polský prezident v rozhovoru pro týdeník New Sweek. Podle Lecha Kaczinského není možné přistoupit na to, že se o těchto záležitostech rozhoduje jen v Paříži, Berlíně a případně v Londýně. Sarkozy podle jeho názoru v Moskvě nedostatečně hájil územní celistvost Gruzie, což se teď vymstilo. Polský prezident stejně ostře kritizoval i vládu premiéra Donalda Tuska, která je podle něj proruská. Lech Kaczinsky odmítá názory, že celý konflikt vyvolala Gruzie útokem na Jižní Osetii. Podle polského prezidenta je agresorem jednoznačně a pouze Rusko. Martin Dorazín, Český rozhlas Varšava.

Opravné práce na trati u Studénky pokračují

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Všech pět kolejí ve Studénce na Novojičínsku už je v provozu. Poslední dvě zprůjezdnili technici společnosti Správy Železniční dopravní cesty. Nad dvěma kolejemi by už navíc mělo fungovat i elektrické napájení. To potřebují vlaky Pendolino. První by tak mohl být spoji vyjíždějící v pondělí v pět hodin dvacet minut ráno z Ostravy. Vlaky ale úsekem stále musejí projíždět omezenou rychlostí, říká to mluvčí Správy Železniční dopravní cesty Anna Kodysová.

Anna KODYSOVÁ, mluvčí, Správa Železniční dopravní cesty:
Rychlost v těch průběžných kolejích nebude hned plná, tak jak tam byla před nehodou, ale protože se tam opravovaly hodně koleje, musí být zavedena takzvaná pomalá jízda, konsolidační pomalá jízda, bude tam padesát kilometrů v hodině. Po čtrnácti dnech, až tato konsolidační jízda bude moci být zrušena, budeme postupně zvyšovat rychlost až na tu plnou traťovou.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Na zbývajících kolejích budou provoz i nadále zajišťovat motorové lokomotivy. Všechny opravné práce na trati by měly být dokončeny v úterý. Provoz na trati minulý týden v pátek zastavila srážka mezinárodního rychlíku se zříceným mostem. Ten na zakázku moravskoslezského kraje opravovala společnost ODS Dopravní stavby Ostrava. Policie ve středu zatkla a v pátek pak i z obecného ohrožení obvinila dva inženýry. Nehoda si vyžádala sedm mrtvých a dvě desítky zraněných.

Bující sociální výdaje se podařilo přiškrtit

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Už osm měsíců zažíváme na vlastní kůži dopad vládní sociální reformy. Ta měla především snížit sociální výdaje. Reforma mimo jiné zrušila automatické valorizace sociálních dávek, zpřísnila vyplácení nemocenské a snížilo se porodné na třináct tisíc korun.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Zatím to vypadá, že bující sociální výdaje se podařilo přiškrtit. Například na nemocenské dávky stát letos vyplatil od ledna do května oproti loňsku o dvě miliardy korun méně. Snížil se totiž počet lidí na nemocenské poté, co ji úřady v prvních třech dnech nemoci nevyplácely. Například poskytnutých sociálních podpor ubylo od ledna do května oproti loňsku o třetinu. Výdaje tak klesly o jeden a půl miliardy na osmnáct miliard. Lidí, kteří pobírají přídavky na dítě je méně o dvě pětiny. Naopak, co se týká rodičovské dovolené, která prošla velkou změnou, na té stát vyplatil o osm set sedmdesát milionů korun víc. Celkem by letos měla státní pokladna ušetřit na sociálních výdajích osm miliard korun. Tomáš Medek, Radiožurnál.

Ceny pohonných hmot převyšují evropský průměr

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ceny benzinu v Česku mírně převyšují evropský průměr. U nás je o čtyřiadvacet haléřů dražší. Nafta je dražší téměř o dvě koruny. Vyplývá to z údajů německého ústředního Automotoklubu. Pokud by chtěl český řidič ušetřit na litru benzinu, měl by se ze sousedních zemí vydat do Rakouska, kde ušetří téměř korunu. Naopak nejvíce, tři koruny si připlatí v Německu. V Polsku a na Slovensku je to koruna. Nafta je v Česku osmá nejdražší ze sledovaných zemí. Z okolních států mají o dvě koruny nejlevnější litr nafty opět v Rakousku. Minulý týden ale ceny pohonných hmot u nás o desetihaléře klesly. Je to díky levnější ropě a posilující koruně.

Americký radar má stát i na jihu Izraele

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Izraeli bude už od příštího roku fungovat americká radarová stanice. Měla by zachycovat případné raketové útoky na židovský stát. S odvoláním na místní i americké vojenské zdroje o tom informuje deník Haarec. Systém bude napojený na americké satelity a má být schopný až na vzdálenost dvou tisíc kilometrů zaregistrovat raketu odpálenou například i Íránu. Dosavadní izraelský systém to dokáže jen asi osm set kilometrů daleko.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Radar má stát v Negevské poušti na jihu Izraele. A jak uvedl šéf americké protiraketové agentury generál Obering, oba státy chtějí systém spustit co nejdřív. Mluví se o počátku roku 2009, ale i o letošním podzimu. Radar mají obsluhovat američtí vojáci převelení z Evropy, což znamená vůbec první permanentní nasazení Američanů na půdě židovského státu. O propojení americké a izraelské protiraketové obrany se mluví už delší dobu, teď ale podle všeho dospělo schvalování do finále. Ještě během své jarní návštěvy Izraele nabízela česká ministryně obrany Vlasta Parkanová, že židovský stát může být chráněn radarem který chtějí Američané postavit v Brdech. Břetislav Tureček, Český rozhlas Jeruzalém.

Slovenský premiér hrozí vyvlastněním energetických firem

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Slovenský premiér Robert Fico pohrozil energetickým podnikům. Pokud budou prosazovat vysoké zvyšování cen energií, vláda je vyvlastní. Informovala o tom slovenská televizní stanice TA3. Ficova vláda už od svého nástupu tlačí na dodavatele elektrické energie a plynu, aby výrazně nezvyšovaly ceny pro domácnosti. Energetický regulační úřad přesto teď posuzuje návrh slovenského plynárenského průmyslu. Ten chce od října opět zdražit plyn pro domácnosti. Podle slovenské ústavy je vyvlastnění nebo nutné omezení vlastnického práva možné jen v nevyhnutelné míře a ve veřejném zájmu a to na základě zákona a za přiměřenou náhradu.

České dráhy vypravují vlaky na vystoupení skupiny REM

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Praze dnes večer vystoupí americká skupina REM. Očekává se návštěva zhruba dvaceti tisíc lidí. České dráhy proto budou posilovat noční vlaky. Pokračuje mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Radek JOKLÍK, mluvčí Českých drah:
Jde o tři spoje, které odvezou fanoušky z Prahy směrem do Košic, Budapešti a Českých Budějovic. Jde například o rychlík z Chebu do Košic, je to rychlík Excelsior, který ujede z hlavního nádraží šest minut po půlnoci a mimořádně zastaví ve stanici PrahaVršovice v nula deset. Je to také vlak Euronight z Františkových Lázní do Budapešti, který jede z pražského Hlavního nádraží v půl jedné v noci a mimořádně zastaví také ve Vršovicích, a to krátce po půl jedné.

Spustit audio

Více z pořadu