Ozvěny dne 14. července 2006

14. červenec 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Izraelská ofenzíva v Libanonu už si vyžádala přes 60 obětí. Izrael je ochoten nálety za určitých okolností ukončit.

Schůzky prezidenta se šéfy parlamentních stran ukončilo jednání s Jiřím Paroubkem a poté s Mirkem Topolánkem.

Kolem společnosti, která má zajistit stavbu a provoz nové továrny Hyundai v Nošovicích, panují nejasnosti.

Ministr zdravotnictví David Rath žádá milion od Miroslava Macka za pohlavek z květnového sněmu zubařů.

Začínají Ozvěny dne. Hezký večer vám přeje Tereza Tomášková.

Izraelská ofenzíva proti hnutí Hizballáh

Další bombardování, pokračující námořní a letecká blokáda, 66 mrtvých a nejméně 200 zraněných. To je prozatímní bilance izraelské ofenzívy proti hnutí Hizballáh v sousedním Libanonu. Už druhý den trvající operace je odpovědí Tel Avivu na únos dvou izraelských vojáků a vraždu několika dalších libanonských, libanonským Hizballáhem. Dnešní vývoj situace na Blízkém východě shrnuje redaktor Pavel Novák.

Pavel Novák: Cílem dnešních leteckých útoků se stala například dálnice z Bejrútu do Damašku. Izrael se obává, že by tudy mohl Hizballáh odvést unesené vojáky do Sýrie. Bomby padaly i na bejrútské mezinárodní letiště a jižní předměstí hlavního města, kde je hlavní základna Hizballáhu. Izrael je ochotný zastavit ofenzívu a vyhlásit příměří. Chce ale vydat své unesené vojáky a nehodlá přistoupit na jejich výměnu za vězně držené v izraelských žalářích. Požaduje také zastavení odpalování raket z libanonského území proti Izraeli. Viní vládu v Bejrútu, že nemá radikální skupiny ve své zemi pod kontrolou.

Miri Ejsinová: Kde je libanonská armáda? Proč libanonská vláda neřeší, co se děje na jejím území? Írán a Sýrie poskytují hnutí Hizballáhu zbrojní materiál a to je jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli bombardovat letiště a pozemní komunikace. Jsme odhodlání zastavit přísun veškerého teroristického materiálu pro libanonský Hizballáh.

Pavel Novák: Řekla mluvčí izraelské vlády Miri Ejsinová. Z Bejrútu se už evakuovaly desítky cizinců. Izraelská letadla tak shazují na jižním předměstí letáky s výzvou, aby se lidí nezdržovali blízko budovy Hizballáhu. Podle chargé dďaffaires České republiky v Libanonu Sylvy Pavlasové se nikomu z českých občanů pobývajících v této zemi nic nestalo.

Sylva Pavlasová: My jsme v kontaktu se všemi občany žijícími trval v Libanonu. Co máme zprávy aktuální, tak zůstávají doma s rodinami a jsou v pořádku.

Pavel Novák: Na Izrael se na ofenzivu snesla ze světa tvrdá kritika. Francouzský prezident Jacques Chirac označil jednání Hizballáhu za nezodpovědné, ale izraelskou reakci za zcela nepřiměřenou. Evropská unie vyjádřila obavy z rozšíření konfliktu do sousední Sýrie. O situaci na Blízkém východě už jednala i Rada bezpečnosti OSN. Spojené státy ale rezoluci odsuzující Izrael vetovaly.

Schůzka prezidenta Václava Klause se šéfy parlamentních stran

Setkáním s předsedy dvou nejsilnějších politických stran zakončil prezident republiky sérii rozhovorů, které mají pomoci vyřešit patovou povolební situaci v Česku. Dopoledne se Václav Klaus sešel s lídrem ČSSD Jiřím Paroubkem. Odpoledne přijel na Pražský hrad předseda ODS Mirek Topolánek. Prezident vyzval politické strany, aby nepromarnily čas na dohodu. Jak ale dodává redaktor Lucie Husárová, na žádném z řešení, která jsou na stole, se zatím všichni politici neshodli.

Lucie Husárová: Pro ČSSD je stále východiskem z povolební patové situace úřednická vláda, o jejímž složení by rozhodly dvě nejsilnější strany, tedy ČSSD a ODS. Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek také prezidentovi navrhl, aby moderoval společné setkání předsedů ČSSD a ODS.

Jiří Paroubek: Jediné co je možné, tak je nějaký velký kompromis, historický kompromis a my jsme k němu připraveni. A já jsem pana prezidenta také požádal, aby v nejbližších buď hodinách nebo dnech se za jeho účasti uskutečnila také schůzka s panem předsedou Topolánkem.

Lucie Husárová: Lídrovi ODS Mirkovi Topolánkovi se ale Paroubkův návrh zdá podivný.

Mirek Topolánek: V této chvíli pro to jednání není místo a já si myslím, že jsme ještě nevyčerpali všechny možnosti, které máme my jako politici v Poslanecké sněmovně k dispozici.

Lucie Husárová: Topolánek zdůraznil, že myšlenku trojkoalice rozhodně ještě neopouští. Prezident republiky se k sérii jednání vyjádřil jen písemně. Od Topolánka očekává, že mu nejpozději začátkem srpna předloží zprávu o výsledcích povolebních vyjednávání. Mezitím se Poslanecká sněmovna měla znovu pokusit zvolit nového předsedu, ale nebyl žádný kandidát. Komunisté navrhují, aby v čele sněmovny podmíněně stanul sociální demokrat. Tento kandidát by se ale předem zavázal, že pokud by měl navrhovat premiéra, počká na dohodu předsedů všech pěti parlamentních stran. Na to ale ČSSD zatím nechce přistoupit s tím, že dál prosazuje variantu úřednické vlády. K dalšímu pokusu zvolit předsedu sněmovny a odblokovat povolební pakt se poslanci sejdou zase za týden.

Automobilka Hyundai u nás založila společnost s ručením omezeným

Korejská automobilka Hyundai založila v Česku společnost s ručením omezeným, která má mít na starosti přípravu, stavbu a provoz nového závodu v Nošovicích. Úkol, který má společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o, potvrdila Radiožurnálu agentura CzekInvest. Potud nic neobvyklého. Otázky se ale kolem společnosti množí po pohledu do zápisu v Obchodním rejstříku. Eseróčko, které má mít na starosti miliardovou investici, má základní kapitál jen 200 tisíc korun a v předmětu podnikání činnost spojenou pronájmem nemovitostí. Což také oku laika nejde moc dohromady se stavbou a provozem továrny na auta. Právník společnosti Linklaters, která automobilku u nás zastupuje, Daniel Čekal nám řekl, že základní mění založené společností má být v nejbližších dnech navýšené. Přesto takový start podnikání vzbuzuje otázky. Potvrzuje to i generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška.

Zdeněk Liška: Je to stav podivný, ale já předpokládám, protože o tom rozhodovala vláda, vnáší to nějakou smlouvu, která by měla očistit rizika. Teď je jenom otázka, jakým způsobem budou ošetřena tato rizika zaprvé. Zadruhý jak bude ošetřeno to navýšení kapitálu. Mě navíc trápí třeba to, že předpokládal jsem, že to nebude pouze další montážní závod, ale že by tam zatím mělo být třeba i vývojové středisko. Protože by ta přidaná hodnota naší ekonomice, ta je pro nás významná. Já se obávám, že to ve smlouvě zatím není.

Detektivové zatkli skupinu vyděračů

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zatkli skupinu vyděračů z Hradce Králové. Šestice mužů ve věku od 32 do 50 let je stíhána pro kuplířství, zpronevěru a obchodování s lidmi. Jak řekla Radiožurnálu mluvčí útvaru Blanka Kosinová, vyděrači spolupracovali také se dvěma Němci.

Blanka Kosinová: Pachatelé vydírali soukromé podnikatelé a jiné lidi v souvislosti s vymáháním pohledávek a prodávali ...7: 13 do Německa. Při sledování jsme zjistili kontakty na organizovaný zločin v Německu, byli jsme v kontaktu s německými kolegy, kteří v této souvislosti zatkli dva Němce spolupracující s českou skupinou. Předmětem vyšetřování je, kolik si skupina vydělala, nicméně předpokládaný zisk je v řádech milionů korun.

David Rath požaduje milion korun za záhlavec od Miroslava Macka

Za záhlavec Miroslava Macka, který mu dal na květnovém zubařském sněmu, podal ministr zdravotnictví David Rath na Macka žalobu. Macek jako důvod napadení uvedl, že o něm Rath v tisku naznačil, že se oženil pro peníze. Rath po někdejším místopředsedovi občanských demokratů žádá omluvu a odškodné za nemajetkovou újmu ve výši jednoho milionu korun. Radiožurnálu David Rath vysvětlil, proč po Miroslavu Mackovi žádá zrovna milionové odškodné.

David Rath: On se chlubí svým velkým majetkem a říká, že tu jde na nějakou aukci a tam si udělá drobnou radost a koupí si hodinky za 300 tisíc, tak aby aspoň pan doktor Macek to zaznamenal. To znamená, aby ta pokuta v uvozovkách za takové to podle mého sodu nevhodné chování byla aspoň ve výši já nevím tří čtyř večeří pana doktora Macka nebo dvou návštěv aukční síně.

Víc se budeme případu věnovat ve vysílání Radiožurnálu po 21. hodině v pořadu Stalo se dnes. Hosty budou ministr David Rath a politolog Lukáš Valeš.

Přehled zpráv

Už o tomto víkendu si budete moci nakoupit v obchodech levněji čokoládu, kávu, bonbóny, čaj nebo koření. U tohoto zboží totiž klesne sazba daně z přidané hodnoty z nynějších 19 procent na 5 procent. V základní devatenáctiprocentní sazbě DPH zůstávají z potravin je alkoholické nápoje.

Česká republika vydala do Itálie jednoho z nejvýše postavených členů sicilské mafie Luigiho Putronoho. Naše policie ho chytila loni v srpnu v Ústí nad Labem. Patrone, člen takzvané krvavé odnože organizace Kosa nostra, byl v Itálii odsouzen v nepřítomnosti na doživotí.

Do ruského Petrohradu se začali sjíždět odpůrci globalizace a politiky světových velmocí. Zítra tam začíná summit lídrů sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska, takzvané skupiny G8. Organizátoři kontra summitu, jehož základnou se stal místní stadion, hlásí, že ruská milice zadržela řadu jeho příznivců.

Oslavy Velké francouzské revoluce

Francie oslavuje výročí pádu Bastily. Datum 14. července 1789 je považované za začátek Velké francouzské revoluce a Francouzi si ho připomínají státním svátkem. Hlavní oslavy se soustředí na pařížský bulvár Champs Elysée. Francouzské veselí sleduje i pařížský zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd.

Jan Šmíd: Oslavám dominovala mohutná vojenská přehlídka, které se zúčastnil za mimořádně přísných bezpečnostních opatření a přítomnosti pěti tisíc policistů i prezident Jacques Chirac. Ten poté vystoupil s tradičním projevem, v němž nejenže nastínil své priority pro nadcházející měsíce až do vypršení svého mandátu, ale dotkl se i zahraničně politických otázek a odsoudil útok Izraele na Libanon. Podle expertů jsou letošní oslavy Chiracovy poslední ve funkci prezidenta, i když samotný prezident zatím neoznámil, zda hodlá znovu kandidovat. Oslavy státního svátku dnes zakončí i Eiffelovky velký ohňostroj za doprovodu melodií Wolfganga Amadea Mozarta. Ohňostroje jsou plánovány také na řadě dalších míst po celé Francii.

Příspěvek na telefonování od 1. září

Odcházející vládou nově zavedený příspěvek na telefonování, a to i mobilními telefony, začnou lidé, kteří na něj budou mít nárok, dostávat nejdřív až od září. A to i přesto, že původně slibovaný termín byl letošní 1.červenec. Český telekomunikační úřad totiž teprve vybírá telefonní operátory, kteří budou dvousetkorunový příspěvek formou slevy vybraným skupinám lidí poskytovat. Zjistil to náš reportér Vít Dvořák.

Vít Dvořák: Příspěvek na telefon zatím dostávají jen ti nejhůře zdravotně postižení a jen na pevnou linku měsíčně 4 stovky. Nově to bude jen 200 korun, ale i na mobily a pro víc lidí.

Klára Volná: Na slevu na telefon budou mít podle nových pravidel nárok lidé těžce zdravotně postižení, potom ti zdravotně postižení, kteří jsou sluchově postižení a dále také sociálně slabí, kteří v uplynulém roce alespoň 6 měsíců pobírají sociální dávky.

Vít Dvořák: Vypočítává Klára Volná z Ministerstva informatiky. Celkem by mělo jít asi o 200 tisíc lidí. Potvrzení k poskytnutí slevy z účtu za telefon získají na pověřeném obecním úřadě. Telefonnímu operátorovi, který pak slevu poskytne, ji zpětně uhradí stát. Dřív než od podzimu to ale prý rozhodně nebude.

Klára Volná: V současné době je nutné, aby Český telekomunikační úřad dokončil výběrové řízení a vybral telekomunikační operátory, kteří budou moci tyto slevy poskytovat. Český telekomunikační úřad už výběrové řízení vypsal 3. července a do 1.září by měl oznámit výsledky.

Vít Dvořák: Dodává za Ministerstvo informatiky Klára Volná.

Zrušení kontroly teploty potravin v prodejnách

V prodejnách potravin už nelze kontrolovat teplotu v chladících a mrazících boxech. Vyhláška, která obchodníkům nařizovala dávat do boxů teploměry, byla nedávno zrušena a nahradila ji evropská právní úprava. Zákazník si tak v současných vedrech může domů odnést rozmraženou nebo dokonce zkaženou potravinu. Reportérka Alžběta Havlová upozorňuje, že za to nemohou samotná zařízení, ale třeba to, že obchodník nemá v prodejně klimatizaci.

Anketa: Právě, že jí nemáme. Musí se to hodně měnit to zboží. Vrací se a vodepisuje se a samozřejmě je velká ztráta finanční. Máme klimatizaci, takže jako není problém.

Alžběta Havlová: Pro spotřebitele může být proto varovným signálem nepřiměřené teplo v samotné prodejně. Podle opraváře chladících zařízení Ivana Nováka jsou totiž samotné mrazáky v pořádku. Záleží právě na klimatizaci a umístění boxů.

Ivan Novák: Jakmile je velká teplota okolní, tak ty kompresory, všechno to špatně kondensuje. Ten stroj se vlastně nechoval tak, jak by se měl chovat.

Alžběta Havlová: Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce mají v létě jako jednu z priorit kontrolu těchto zařízení. Problém je ale podle mluvčí inspekce Daniely Kolejkové v tom, že před několika týdny byla zrušena vyhláška, podle které museli obchodníci do chladících a mrazících boxů dávat teploměry.

Daniela Kolejková: Na druhou stranu ovšem je tady povinnost jiná a to ta, že žádný provozovatel potravinářského podniku, tedy i obchodník, nesmí přerušit takzvaný chladící řetězec.

Alžběta Havlová: Což znamená, že musí být potraviny uložené tak, jak to předepisuje výrobce. Co se týče neúspěšné reklamace špatně uskladněného zboží, lze podat na obchodníka u inspekce stížnost.

Mezinárodní jazzový festival v Bechyni

V Bechyni dnes začíná dvou denní mezinárodní jazzový festival Jazzfekt, který každoročně přivádí na jih Čech skutečné světové jazzové špičky. Nejinak tomu bude i letos, jak potvrzuje produkční festivalu Alice Erbenová.

Alice Erbenová: Hlavní hvězdou toho pátečního programu je Billy Kopham a jeho Stinkvartet. Je to velmi známý bubeník. Vystupoval kromě Marce Davise se spoustou kapel a hvězd z celého světa a v rámci tohoto kvartu tam vlastně vystoupí další hvězda Diderlog Wood, který hraje na violu a který hrál s Frankem Zappou. A sobotní největší hvězdou je americká jazzová legenda Ramsey Louis.

Přehled zpráv

A na závěr Ozvěn dne ještě přehled nejdůležitějších událostí.

Izraelská ofenzíva v Libanonu už si vyžádala přes 60 obětí. Premiér Ehud Olmert je prý ochoten ukončit vojenské akce, ovšem za určitých podmínek. Požaduje propuštění unesených vojáků, zastavení raketových útoků Hizballáhu a odzbrojení radikálů.

Prezident Václav Klaus ukončil schůzky se šéfy pěti sněmovních stran. Dopoledne jednal s Jiřím Paroubkem z ČSSD, odpoledne s občanským demokratem Mirkem Topolánkem. Strany by podle Klause neměly promarnit příležitost k dohodě. Řešení vidí prezident v kompromisech.

Kolem společnosti, která má zajistit stavbu a provoz nového závodu Hyundai v Nošovicích panují nejasnosti. Firma, která má na starosti investici za několik miliard, disponuje základním jměním pouze 200 tisíc.

Ministr zdravotnictví David Rath zažaloval někdejšího místopředsedu občanských demokratů Miroslava Macka o milion korun za pohlavek z květnového stomatologického sněmu. Rath chce od Macka kromě peněz i omluvu.

Ozvěny dne končí, zpravodajská směna Miroslava Panušky a Tereza Tomášková vám přejí hezký večer.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu