Ozvěny dne 13. ledna 2007

13. leden 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Silný vítr ještě neutichá

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer, začínají Ozvěny dne, u kterých vás vítá Tereza Tomášková. Silný vítr nad Českou republikou ještě neutichá, i když přece jenom slábne. Kácel stromy na silnice, poškodil plechová opláštění mnoha budov. Až do dnešního večera platí varování meteorologů, že vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až devadesát kilometrů za hodinu. Situaci sleduje redaktorka Michaela Vetešková.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Silné poryvy větru už ráno způsobily rozsáhlý výpadek elektřiny na Bruntálsku. Bez proudu zůstali lidé ve městě i v Malé Morávce nebo Karlově Studánce. Poruchy se během dne podařilo technikům odstranit. Mluvčí Severomoravské energetiky Alice Lutišanová.

Alice LUTIŠANOVÁ, mluvčí Severočeské energetiky:
Příčinou byly pády stromů na naše vedení.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Silný vítr v Moravskoslezském kraji dosahoval místy až síly ničivého orkánu. Vichr přidělával práci hasičům i na dalších místech republiky. Hasiči ve Středočeském kraji vyjížděli nejčastěji ke spadlým stromům anebo poškozeným střešním krytinám. Mluvčí Ladislav Křivan.

Ladislav KŘIVAN, mluvčí hasičů Středočeského kraje:
Evidujeme jeden požár v ranních hodinách na Berounsku, kde došlo k rozfoukání špatně uhašených ohnišť.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Na Pardubicku ze stejného důvodu zasahovali hasiči od včerejšího večera čtrnáctkrát. Za to jihočeští hasiči v souvislosti s větrem dnes vyjíždět příliš nemuseli. Potvrzuje jejich mluvčí Alena Horáková.

Alena HORÁKOVÁ, mluvčí hasičů Jihočeského kraje:
Dnešní den zasahovali jihočeští hasiči pouze ve dvou případech, kdy museli na jihočeských silnicích odstranit strom padlý na vozovku.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Hasiči ze Zlína vyjeli jednou ke spadlému stromu a klid hlásí i olomoučtí členové hasičského záchranného sboru.

Letošní zima opravdu překvapuje

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Letošní zima v Evropě opravdu překvapuje. Na horách není sníh, kontinent za to sužují silné vichřice, které za sebou zanechávají mrtvé a také značné materiální škody. S aktuální situací v sousedním Polsku nás teď seznámí zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín. Martine, dobrý večer.

Martin DORAZÍN:
Dobrý večer. /nesrozumitelné/

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Omlouváme se, ale kvůli technické kvalitě tohoto telefonátu jdeme na další zprávu.

Pietní akce za Jana Palacha

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Výročí tragické smrti Jana Palacha si dnes ve Všetatech na Mělnicku připomněly desítky lidí. Jan Palach se v lednu 1969 upálil na Václavském náměstí v Praze na protest proti vývoji ve společnosti po okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy. V Palachově rodné obci se lidé scházejí každoročně. Odkaz tohoto studenta je podle předsedy Společnosti Jana Palacha Lumíra Horáka trvalý.

Lumír HORÁK, předseda Společnosti Jana Palacha:
Odkaz Jana Palacha, ten platí dál, protože on chtěl vyburcovat obyvatelstvo naší země z lhostejnosti a proti tehdejšímu totalitnímu režimu. Domníváme se, že ta lhostejnost nadále trvá. Naším úkolem a cílem je připomínat hrdinský čin Jana Palacha.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pietní akt za Jana Palacha byl dnes také na Olšanských hřbitovech v Praze. Palachův pohřeb pětadvacátého ledna 1969 na tomto hřbitově se stal velkou manifestací za svobodu a demokracii. V říjnu 1973 byly ale Palachovy ostatky na příkaz komunistické Státní bezpečnosti exhumovány, zpopelněny a uloženy na hřbitově v rodných Všetatech. Na původní místo na Olšanech byly za účasti prezidenta Václava Havla slavnostně vráceny až v roce 1990.

Střet pravicových a levicových radikálů v Otrokovicích

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pět zadržených a jeden zraněný, taková je dosavadní bilance střetů pravicových a levicových radikálů v Otrokovicích na Zlínsku. Demonstraci, kterou ohlásili neofašisté, policie asi po hodině předčasně ukončila. Situaci na místě celé odpoledne sledovala reportérka Věra Hotařová. Dobrý večer.

Věra HOTAŘOVÁ:
Dobrý večer. Do Otrokovic přijelo demonstrovat několik stovek příznivců radikálního hnutí Národní korporativismus z celé republiky, ale také ze Slovenska. Pokojným pochodem městem původně chtěly protestovat proti levicovým extremistům, ti si samozřejmě tuto akci nenechali ujít a ihned po zahájení průvodu na své protivníky zaútočili lahvemi a dělbuchy. Policie se jejich střetu snažila sice zabránit, rozvášněnému davu se ale podařilo dostat se až na sídliště a teprve tam je kordon policistů skutečně zastavil a zabránil v dalším pochodu městem. Začalo vyjednávání s oběma stranami a kvůli dalším potyčkám byla pak akce asi po hodině trvání předčasně ukončena. Původně měla probíhat od patnácté do osmnácté hodiny. Policejní jednotky pak tlačily demonstranty do prostoru vlakového nádraží, kde je drží ještě pod dohledem. Celou akci monitorovalo už od ranních hodin několik stovek policistů ze Zlína, Brna a Ostravy. Nasazena byla i jízdní policie, jednotky těžkooděnců a policejní vrtulník. Podrobná zpráva o škodách na majetku nebo o dalších zraněných nebyla dosud vydána. Národní korporativisté hlásají na svých akcích nenávist vůči všemu nečeskému a nenárodnímu. Jsou známí také popíráním holocaustu nebo protesty proti užívání drog.

Melčák se nezúčastní hlasování o důvěře

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Poslanec Miloš Melčák připustil, že se nezúčastní hlasování o důvěře vládě šéfa ODS Mirka Topolánka. Melčák, který loni opustil poslanecký klub ČSSD, v dnešním vydání Mladé fronty DNES přiznal, že se ještě nerozhodl, jak bude hlasovat. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek stále předpokládá, že všichni poslanci sociální demokracie budou respektovat doporučení ústředního výboru ČSSD a při hlasování o důvěře odmítnou tříkoaliční projekt ODS, lidovců a zelených.

Policie už hlídala jen jednu církevní školu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Po hrozbě výbuchem v některé z církevních škol v Praze dnes policie hlídala nepřetržitě už jen jednu školu, kde se učilo. K ostatním častěji zajížděly policejní hlídky. Ministr vnitra Ivan Langer předpokládá, že pyrotechnická prohlídka pražských církevních škol byla jednorázovým opatřením. Po víkendu by školy měly opět začít fungovat v běžném provozu.

Zemětřesení u Kurilských ostrovů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tichomořskou oblast u Kurilských ostrovů postihlo silné zemětřesení. Podle odhadů mělo sílu osm celých tři desetiny stupně Richterovy škály. Japonsko a Spojené státy varovaly před případnou vlnou tsunami. Obavy se ale naštěstí nenaplnily. V prosinci roku 2004 ničivé vlny tsunami, vyvolané zemětřesením na pobřeží Indonésie, připravily v Tichomoří o život více než dvě stě tisíc lidí.

Edmund Steuber by se mohl vzdát stranické funkce

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Možná už po víkendu by se předseda německé Křesťanskosociální unie Edmund Steuber mohl vzdát této stranické funkce spolu s postem bavorského premiéra. To je podle německých médií úmysl některých odbojných členů předsednictva CSU. S tímto scénářem by ale Edmund Steuber musel souhlasit, a to podle německého zpravodaje Českého rozhlasu Jiřího Hoška není vůbec jisté.

Jiří HOŠEK:
Dlouholetý kritik Benešových dekretů a obhájce zájmů vyhnanců se podle všeho nechce vzdát bez boje. Tábor jeho přívrženců v předsednictvu CSU i v zemské poslanecké frakci se ale zdá být v menšině. Podle Süddeutsche Zeitung i dalších médií by v Bavorsku mohlo dojít k rozdělení funkcí, což by v této spolkové zemi nebyla žádná novinka. Spolkový ministr zemědělství Seehofer se má stát šéfem CSU a zemský ministr vnitra Beckstein pak bavorským premiérem. Günter Beckstein to ale označil za ošklivé fámy s tím, že by proti Steuberovi nikdy nekandidoval. V pondělí se mají bavorského ministerského předsedu pokusit k dobrovolnému odchodu přemluvit dva přední členové protisteuberovského křídla. V případě, že by v CSU došlo k rozkolu, by byly ohroženy šance této formace získat příští rok ve stěžejních zemských volbách absolutní většinu hlasů. "S úžasem i účastí sleduji, jak je můj bavorský protějšek demontován a jak se zjevně demontovat nechává.", reagoval na dramatický vývoj v CSU šéf sociálních demokratů a premiér Porýní Falce Kurt Beck.

Sjezd Svazu pro lidové hnutí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pozornost francouzské veřejnosti směřuje k zítřejšímu sjezdu vládního Svazu pro lidové hnutí. Ministra vnitra Nicolase Sarkozyho na něm oficiálně vyhlásí za prezidentského kandidáta této strany. V předvečer zahájení sjezdu přišla pro něj dobrá zpráva. Ministryně obrany Michele AlliotováMarieová ho podpoří, nebude proti němu kandidovat. Podrobnosti od zpravodaje Českého rozhlasu v Paříži Jana Šmída.

Jan ŠMÍD:
Zítřejším dnem se předvolební kolotoč rozběhne naplno a po stranickém sjezdu Svazu pro lidové hnutí zůstane jedinou otázkou, na jejíž zodpovězení čeká francouzská veřejnost, zdali se předvolebního klání zúčastní také prezident Chirac, který není rozhodnutím sjezdu nominovat za kandidáta Sarkozyho, vázán. Jeho kandidatura by mohla způsobit politické zemětřesení, neboť několik silných kandidátů na straně pravice by výrazně posílilo šanci vůdce Národní fronty JeanMarie Le Pena dostat se do druhého kola proti kandidátce socialistů, Ségoléne Royalové. I z tohoto důvodu se AlliotováMarieová rozhodla Sarkozymu ustoupit a podpořit ho. První kolo voleb proběhne ve Francii dvaadvacátého dubna.

Pobřeží Norska ohrožuje několik set tun ropy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pobřeží Norska ohrožuje několik set tun ropy. Nedaleko břehů se rozlomil kyperský ropný tanker. Jak hlásí skandinávský spolupracovník Radiožurnálu Tomáš Sniegoň, zatím do volného moře severně od přístavu Bergen uniklo asi tři sta tun ropy, tedy přibližně polovina nákladu havarovaného plavidla.

Tomáš SNIEGOŇ:
Odlomená zadní část plavidla se navíc již potopila a úlomky na hladině ohrožují lodě proplouvající oblastí. Všech dvacet pět členů posádky již norští záchranáři přepravili do bezpečí. Další záchranné práce ovšem i nadále komplikuje špatné počasí.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Cílem tankeru Server měl být severoruský Murmansk.

Rentgenové snímky Petra Zelenky budou mít dohru u soudu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rentgenové snímky hlavy bývalého pracovníka havlíčkobrodské nemocnice Petra Zelenky budou mít dohru před soudem. Snímky se objevily v tamním deníku. Na jejich základě autor textu vysvětloval, že Zelenka, který údajně zabil osm pacientů, při zatýkání elitní policejní jednotkou neutrpěl žádný vážný úraz. Zdravotník, který citlivý materiál novinám předal, čelí trestnímu oznámení a podle dobře informovaného zdroje v nemocnici skončil. Jak dodává redaktor Milan Kopecký, porušil totiž několik zákonů najednou.

Milan KOPECKÝ:
Zveřejnění jakékoli části zdravotní dokumentace je totiž trestný čin. Pracovník dále porušil etické zásady a také zákon o ochraně zdraví lidu. Ředitel nemocnice Vít Kaňkovský nechtěl oznámení ani fakta kolem pracovního poměru svého zaměstnance komentovat. Řekl jen, že je to naprosto bezprecedentní případ porušení nemocničních pravidel, který se musí šetřit.

Kouzelná školka v divadle Radost

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Brněnské divadlo Radost připravilo pro své příznivce nové představení s názvem Kouzelná školka. Po deseti letech se tak vrací ke stylu takzvaného černého divadla. Jak dodává redaktorka Zuzana Kopuletá, představení je určené hlavně dětem.

Zuzana KOPULETÁ:
Poněkud neukázněná, ale za to plná čar a kouzel bude škola, do které dnes malé i větší děti pozvou v divadle Radost. Jak prozradil režisér Vlastimil Peška, s pohádkou Vladimíra Zajíce se na jeviště po letech vrátí i černé divadlo.

Vlastimil PEŠKA, režisér:
Ono je to opravdu kouzelný divadlo, takzvaný vytvořený černý kabinet, v kterým se vznáší předměty díky principu, že tam je živej herec, kterej ovládá nasvícené loutky či předměty, a díky tomu, že je celý v sametu, tak není vidět. No, takže díky tomu se dá na divadle neobyčejně dobře kouzlit.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu