Ozvěny dne 12. srpna 2007

12. srpen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Krajský žalobce: Zastavení stíhání Čunka bylo správné

moderátorka:
Rozhodnutí žalobce Arifa Salichova zastavit trestní stíhání vicepremiéra Jiřího Čunka bylo podle předsedy brněnského státního zastupitelství Petra Coufala správné. Stížnost, kterou kvůli tomu podala šéfka přerovského státního zastupitelství Jana Staňková, posoudí Coufal nejspíš do konce srpna. Pokračuje redaktorka Naďa Hávová.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Petr Coufal se zastal svého podřízeného Arifa Salichova, který Čunkovo stíhání zastavil s tím, že se vicepremiér ničeho nedopustil. Coufal v České televizi řekl, že ve spisu, který se týká vicepremiérova případu, je hodně chyb.

Petr COUFAL, předseda brněnského státního zastupitelství:
Ty nedostatky, které ve spise doktor Salichov a nejvyšší státní zastupitelství shledalo, ty jsem tam nalezl také, ale nalezl jsem tam ještě další.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Trestní řízení bylo podle Coufala například vedeno bez poctivých práv, které má každý občan mít.

Petr COUFAL, předseda brněnského státního zastupitelství:
V tomto případě rovnost občanů byla porušena, ale v tomto případě jednoznačně v neprospěch pana Čunka. Pan Čunek neměl práva obviněného jako každý jiný v každé jiné věci.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Šéf brněnského zastupitelství zopakoval, že podá policii podnět na klíčovou svědkyni v Čunkově kauze Marcelu Urbanovou, když to neudělá Salichov.

Petr COUFAL, předseda brněnského státního zastupitelství:
Neboť jsem přesvědčen jednoznačně o tom, že drtivá většina z výpovědi paní Urbanové je lež. Je nepravdivá a byla vyvrácena mnoha svědky.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Podle advokátky Urbanové Kláry VeseléSamkové by případné obvinění z křivého svědectví umožnilo její klientce požadovat opětovné prošetření dalších okolností a taky navrhovat další důkazy. Jak v České televizi řekla Klára VeseláSamková, její mandantka by toho určitě využila.

Vládní koalice znovu projedná reformu financí

moderátorka:
Vládní koalice by měla zítra znovu jednat o reformě veřejných financí. Špičky vládních stran se dohodly na tom, že budou prosazovat jenom jeden společný pozměňovací návrh. Jak ale bude vypadat, zatím není jasné. Původní vládní předlohu, která už je ve sněmovně, by rády upravily obě nejsilnější koaliční strany. Podrobnosti má redaktorka Jitka Hanžlová.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Někteří lidovečtí poslanci by rádi zmírnili reformu zdravotních a sociálních zákonů, například v tom, aby děti do osmnácti nebo do patnácti let nemusely platit za návštěvu lékaře. ODS vychází vstříc svým rebelům a chtěla by snížit daně z příjmů, u fyzických osob na třináct a půl procenta ze superhrubé mzdy. Dohoda je podle ministra financí Miroslava Kalouska možná, musí ale vycházet z toho, že se nesmí prohloubit schodek veřejných financí nad tři procenta hrubého domácího produktu, ale:

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Ambicí ministra financí je co nejméně pozměňujících návrhů, pokud možno žádný, a úspěch vládního návrhu při hlasování.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Komunisté sice s reformou nesouhlasí, myslí si ale, že má cenu pokusit se ji změnit pozměňujícími návrhy. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše hlavně zvýšením daní.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:
U velkých firem a u nejbohatších fyzických osob. Podobnou solidaritu bysme rádi viděli i u majetkových daní, v případě nastavení spotřební daně podle luxusnosti jednotlivých výrobků.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Poslanci sociální demokracie si připravili řadu pozměňovacích návrhů. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka je ale chce přesvědčit, aby reformu zamítli rovnou.

Bohuslav SOBOTKA, místopředseda ČSSD:
My se domníváme, že nelze takto špatnou takzvanou reformu vylepšit jednotlivými pozměňujícími návrhy. Já budu na jednání našeho poslaneckého klubu v úterý prosazovat, aby sociální demokracie nepředkládala pozměňující návrhy.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
O čem tedy budou poslanci nakonec hlasovat, se dozvíme zřejmě až v úterý.

Němečtí komunisté nařizovali střelbu do lidí

moderátorka:
I bezmála osmnáct let po pádu berlínské zdi vyplouvají na povrch nová zjištění o zločinných praktikách východoněmeckého režimu. Úřad pro dokumentaci svazků státní bezpečnosti Stasi potvrdil existenci brutálních příkazů pohraničníkům bývalé NDR. Jak upřesňuje berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek, měli použít střelných zbraní i proti ženám a dětem, které by se pokusily přejít na Západ.

Jiří HOŠEK, redaktor:
"Použijte bez váhání střelných zbraní i v okamžiku, kdy by mezi osobami pokoušejícími se o přechod státní hranice byly i ženy a děti. Zrádci už podobného postupu využili ke svému prospěchu." Přesně tento rozkaz východoněmecké Stasi z 1. října 1973 našli pracovníci magdeburské pobočky Úřadu pro dokumentaci svazků státní bezpečnosti. Jeho šéfka Marianne Birthlerová označila dokument za mimořádně cenný. "Existenci příkazu střílet na uprchlíky totiž tehdejší političtí představitelé dodnes popírají," řekla Birthlerová listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Ředitel památníku obětem Stasi Hubertus Knabe příkaz označil za "licenci k zabíjení". Magdeburské státní zastupitelství proto vyzval, aby ve věci zahájilo šetření. Generální tajemník CDU Pofalla dokument považuje za upomínku těm, kteří by ukrutnost východoněmeckého režimu nejradši navždy zavřeli do historických zásuvek.

Polsko se začíná připravovat na předčasné volby

moderátorka:
Polsko se chystá na předčasné volby. Premiér Jaroslaw Kaczynski zřejmě už zítra odvolá všechny koaliční ministry za dvě menší strany Ligu polských rodin a Sebeobranu. Další podrobnosti doplňuje varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
V televizi už běží předvolební spoty strany Právo a spravedlnost premiéra Kaczynského. Zdůrazňují dobré ekonomické výsledky Polska, snížení nezaměstnanosti a nastolení pořádku. Opozice říká, že Polsko je v dobré ekonomické kondici navzdory špatné vládě.

Bronislaw KOMOROWSKI, Občanská platforma:
Jejich koncepce vládnutí za pomoci radikálních stran ztroskotala. Selhala také koncepce rozbití těchto stran a převzetí jejich aktiv.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Říká Bronislaw Komorowski z opoziční Občanské platformy. Právě tuto pravicověliberální stranu by podle všech průzkumů volilo nejvíce občanů. V předčasných volbách může počítat se ziskem v rozmezí třiceti až čtyřiceti procent. Strana Právo a spravedlnost má v průzkumech o deset i více procentních bodů méně než Občanská platforma.

USA, Rusko a EU nevylučují rozdělení Kosova

moderátorka:
Spojené státy, Rusko a Evropská unie nevylučují rozdělení Kosova. Musejí se na tom ale shodnout oba dva znesvářené národy, Srbové i Albánci. K takovému závěru dnes dospěli zástupci takzvané kosovské trojky v Prištině. Světová média to označují za posun v postoji západních mocností, zároveň vyvíjejí tímto gestem nátlak na Albánce, kteří usilují o okamžité osamostatnění celé oblasti.

Taliban zklamal naděje Soulu, rukojmí nepropustí

moderátorka:
Taliban zklamal naděje Soulu, rukojmí nepropustí. Po včerejších rozhovorech mezi členy afghánského radikálního hnutí a jihokorejskými vyjednavači přitom mluvčí Talibanu slíbil propuštění dvou nemocných žen jako gesto dobré vůle. I dál ale všech zbývajících jednadvacet unesených mužů a žen zůstává v zajetí. Podrobnosti od východoasijského zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Jak telefonicky oznámil jihokorejské agentuře Yonhap mluvčí Talibanu Jusuf Ahmadi, představitelé afghánského hnutí změnili své rozhodnutí a obě nemocné ženy nebudou propuštěny. Podle včerejších prohlášení obou stran přitom Soul doufal, že na svobodě budou brzy i všichni ostatní zadržovaní Jihokorejci. Křesťanští misionáři, kteří byli Talibanem uneseni už 19. července, tak stále zůstávají uvězněni na neznámém místě.

Jihovýchod Asie sužují záplavy

moderátorka:
Jihovýchod Asie sužují nejhorší záplavy za posledních třicet let. Zahynulo při nich už více než dva tisíce lidí. Nejhorší situace je v Bangladéši, Nepálu a Indii. Na mnoha místech lidem chybějí potraviny, oblečení i základní léky. O situaci informuje přímo z Indie zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Marek.

Jaromír MAREK, redaktor:
Ta stojatá voda, která zaplavila rozsáhlé území, tak je velmi dobrou živnou půdou pro nejrůznější infekce. Musíme si uvědomit, že teplota v Indii teď dosahuje přes den čtyřicet stupňů Celsia, takže skutečně ta voda rychle hnije, rychle se kazí a je zdrojem nejrůznějších nákaz. Hovoří se v této souvislosti o horečce dengue a leptospiróze. V tuto chvíli už je registrováno asi dva tisíce případů cholery. Jsou zde případy tisíců akutních průjmových onemocnění. No a pochopitelně nejvíce postiženi jsou ti nejchudší, protože to jsou státy, kde skutečně, zejména v těch vesnických oblastech, žijí velmi chudí lidé. Jsou především postiženy děti.

Plášť raketoplánu zřejmě poškodil úlomek izolace

moderátorka:
Plášť raketoplánu Endeavour zřejmě nepoškodil kousek ledu, ale jen úlomek izolační pěny. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír se tak snižuje pravděpodobnost, že by astronauti museli nerovnost na tepelném štítu opravit při dodatečném výstupu do vesmíru. I tak ale není vyloučeno, že technici budou muset asi osmicentimetrovou jizvu na břichu raketoplánu zacelit. Plášť Endeavouru se poškodil při středečním startu.

Víkendový zákaz jízd kamionů bude asi platit celý rok

moderátorka:
Prázdninový zákaz jízd kamionů o víkendu na dálnicích a rychlostních silnicích bude asi platit celý rok. K rozšíření prázdninového režimu se přiklání ministr dopravy Aleš Řebíček. Otázkou je ještě časové vymezení, odkdy dokdy by přesně zákaz platil. Dopravci jsou proti.

Domácnosti zaplatily nejvíc peněz za zeleninu a pečivo

moderátorka:
Zelenina a pečivo, to jsou produkty, za které domácnosti v minulém pololetí zaplatily nejvíc peněz. Za mírně vyšší ceny se podle Českého statistického úřadu prodávaly ryby a ovoce. Maso nebo cukr naopak zlevnily.

Policisté našli odcizený bankomat

moderátorka:
Bankomat, který včera ráno ukradli zloději z obchodního centra u Olomouce, našla policie, byl už ale prázdný. Škodu způsobenou krádeží bankomatu, včetně jeho zničení a poškození objektu, vyčíslili policisté na asi tři miliony korun.

Připomínáme si pětileté výročí záplav roku 2002

moderátorka:
Zkouška lidské solidarity i záchranného systému také tím byly události ze srpna roku 2002. Dnes je to právě pět let, co se velká voda přehnala přes jižní Čechy, Prahu a severní část republiky do Německa. V těchto hodinách Vltava zaplavovala pražský Karlín. Dramatické události připomíná redaktor Jiří Kokmotos.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Karlín se po povodni doslova a do písmene zvedl z vody. To, co by se normálně opravovalo desítky let, se muselo dát dohromady během několika týdnů. Z Karlína se tak stala prestižní čtvrť, kde se prodávají byty 3+1 v novostavbě v ceně vyšší než pět milionů korun. I to dokázala stoletá voda.

Igor NĚMEC, tehdejší primátor Prahy /archivní záznam/:
Vyzývám návštěvníky Prahy, aby v žádném případě do Prahy nejezdili. V Praze každou chvílí přibývá dalších záborů ulic a Praha se pro ně může stát pastí.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Archivní záznam tehdejšího primátora Igora Němce. Toho povodeň smetla za jeho výroky a údajné chybné rozhodování, i když, jak sám po pěti letech říká, šlo tehdy spíše o mediální hodně nafouknutou bublinu.

Igor NĚMEC, tehdejší primátor Prahy:
Proběhla řada expertiz, jestli jsme konali správně, ať už ze zahraničí, nebo z České republiky, a všechny konstatují, že jsem rozhodoval správně, přestože jsem vydal přes sto rozhodnutí v rámci výjimečného stavu.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Každopádně ať už to bylo jakkoliv, povodeň sice napáchala mnoho zlého, ale pražský Karlín je důkazem toho, že všechno zlé je pro něco dobré.

Policistům se nedaří dopadnout jednoho ze tří uprchlých chovanců

moderátorka:
Už několik dní se policistům nedaří dopadnout jednoho ze tří uprchlých chovanců Výchovného ústavu pro mládež v DěčíněBoleticích. První dva chlapci byli dopadeni hned druhý den v Ústí nad Labem. Pátrání sleduje redaktor Josef Suk.

Josef SUK, redaktor:
Trojice chlapců utekla z učebny, kterou měli uklízet. Vše se odehrálo tak rychle, že jim přítomný vychovatel nedokázal v útěku zabránit, popsal událost ředitel boletického ústavu Jaroslav Žejdl.

Jaroslav ŽEJDL, ředitel boletického ústavu:
Ten útěk se udál asi během jedné minuty. Vypáčili okno.

Josef SUK, redaktor:
Kromě policie se do pátrání zapojilo šest vychovatelů. Dva mladé uprchlíky dopadli ve společnosti ústeckých narkomanů.

Jaroslav ŽEJDL, ředitel boletického ústavu:
Já jsem poslal naše lidi a oni je chytili.

Josef SUK, redaktor:
Okolnosti útěku jsou stále předmětem vyšetřování.

Technoparty na břehu Těrlické přehrady už skončila

moderátorka:
Technoparty na břehu Těrlické přehrady u Havířova už skončila. Asi tisícovka tanečníků se nad ránem začala rozjíždět domů. Policie, která v okolí přehrady posílila hlídky, nakonec nemusela zasahovat. Pořadatelé zajistili hned po akci úklid celého areálu i příjezdové cesty. Technoparty začala v Těrlicku v pátek večer. V noci na sobotu se jí zúčastnilo kolem osmi set návštěvníků. O hudební produkci se starala asi dvacítka dýdžejů, kteří hráli jen v noci. Přes den byly hudební aparatury vypnuté.

Neobvyklé světelné představení

moderátorka:
Na obloze můžete dnes v noci spatřit neobvyklé světelné představení. Země se jako každý rok v tuto dobu dostala do hustého meteorického roje, který na obloze vytvoří takzvané padající hvězdy. Právě dnes jich bude nejvíc. Podle pardubického astronoma Václava Knolla není pojem padající hvězdy úplně přesný.

Václav KNOLL, astronom:
Uvedl bych to na pravou míru. Hvězdy nepadaj, to je taková jenom pranostika lidová, že jsou to slzy svatého Vavřince. Jedná se spíš o to, že kolem sluníčka létají komety a my se někdy můžeme dostat do jejich dráhy, a potom, když se střetneme se zbytkem takové komety, tak můžeme vidět ty takzvané padající hvězdy, protože ty zbytky tý komety prolítnou atmosférou, rozžhaví se a jsou vidět jako nádherná tělíska letící atmosférou.

moderátorka:
Tuto noc by měl zazářit zhruba každou minutu jeden meteor. Astronomové doporučují sledovat na obloze okolí Polárky, souhvězdí Malé medvědice nebo Kasiopeji a Kefea.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu