Ozvěny dne 11. listopadu 2006

11. listopad 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Sociální demokraté mají jasnou představu, jak by měla vypadat nová vláda

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Hezký večer, začínají Ozvěny dne, vítá vás u nich Tereza Tomášková. Sociální demokraté mají jasnou představu, jak by měla vypadat nová vláda. Mohli by v ní zasednout s ODS, a nebo by občanští demokraté měli vládnout sami. Kabinet všech parlamentních stran kromě komunistů nepodpoří. Jak dodává reportérka Václava Vařeková. Jsou, ale ochotni jednat o trojkoalici, ve které by kromě občanských demokratů byli i lidovci.

Václava VAŘEKOVÁ:
Tuto myšlenku sociální demokraté nezatracují. Vláda jen s ODS nebo menšinový kabinet občanských demokratů, by se jim ale zamlouval víc. Podle předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka, je předčasné řešit, čím by podporu Topolánkově vládě podmínili.

Jiří PAROUBEK, předseda /ČSSD/:
Pokud by to třeba byla ta vláda velké koalice, takže bude postavena na programovém kompromisu, to znamená na jakémsi středovém programu, který nebude programem, ani modré šance, ani programem sociální demokracie, ale který bude kompromisem.

Václava VAŘEKOVÁ:
Jasno, by do současné situace mělo vnést pondělí, kdy se premiér Mirek Topolánek sejde se sociálními demokraty i zelenými. Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka, úvahy o trojkoalici jeho vyjednávací pozici neohrozí.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
My jsme ještě vůbec nezahájili rozhovory s ODS a tudíž, jaksi skutečnost, že jiný politik, který není premiérem a není pověřen sestavením vlády, se už předem vyjadřuje k nějakým variantám a vylučuje jiné varianty. To vlastně nemůže žádným způsobem ovlivnit naší pozici.

Další tři regiony podpořily Mirka Topolánka do čela ODS

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Další tři regiony podpořily Mirka Topolánka do čela ODS. Po zástupcích jihomoravské a zlínské organizace, to na dnešním sněmu udělali i Středočeši. Topolánek zatím získal podporu stranických kolegů ve všech osmi krajích, které už mají sněmy za sebou. Dosud žádný politik neoznámil, že by se stávajícím předsedou šel do přímého souboje. Pražský primátor Pavel Bém nebo moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský, pouze připustili, že kdyby Topolánek už nekandidoval, možná by o funkci předsedy stáli. Celostátní kongres, na kterém bude zvoleno nové vedení strany, se uskuteční příští týden.

Ministr vnitra Ivan Langer chce prověřit postup protikorupční služby

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr vnitra Ivan Langer chce prověřit postup protikorupční služby, v případu zmizení peněz z České konsolidační agentury. Objevily se totiž informace, podle kterých policie na zprávy o chystaném útoku na majetek ČKA nereagovala. Varování měla vyhodnotit, jako nepotvrzené, a dál se věcí nezabývala. Letos se ukázalo, že informace byly pravdivé. Z konsolidační agentury zmizela půl miliarda korun. Ministr požádá policii o rychlé prošetření celého případu.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Pokud existuje takovéto podezření, je třeba ho neprodleně prošetřit, a já hned v pondělí uložím policejnímu prezidentovi, aby v této věci učinil patřičné kroky a opatření.

Jan Piskáček, externí poradce ministra dopravy Aleše Hřebíčka, by se mohl dostat do střetu zájmů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jan Piskáček, externí poradce ministra dopravy Aleše Hřebíčka, by se mohl dostat do střetu zájmů. Podle zpravodajského serveru iDNES, ještě letos na jaře pracoval pro firmu Kapsch, se kterou má nyní Hřebíček vyjednat lepší smlouvu o zavedení mýtného. Piskáček patří k úspěšným mužům českého lobingu. Zmíněnému serveru přiznal, že pracoval v týmu známé agentury /nesrozumitelné/ group právě v době, kdy firmě Kapsch pomáhala získat zakázku na mýtné. Hřebíček jednal s Kapschem v situaci, kdy má firma skluz ve výstavbě mýtných bran a policie začala vyšetřovat její smlouvu na zavedení elektronického mýtného. Do toho se ještě vložila Topolánkova vláda. Uložila Hřebíčkovi, aby vyjednal dodatek ke smlouvě, který má vylepšit nevýhodné postavení státu vůči firmě.

Počet velkých obchodních řetězců, by u nás mohl v dalších letech klesnout až na polovinu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Počet velkých obchodních řetězců, by u nás mohl v dalších letech klesnout, až na polovinu. Podle odborníků jich na českém trhu působí příliš mnoho. Obchodníci proto svádějí tvrdý konkurenční boj o zákazníky. Hlavní zbraní je přitom cena. A jak připomíná redaktor Tomáš Medek, na trhu získávají stále pevnější postavení diskontní prodejny. Na úkor supermarketů.

Tomáš MEDEK:
Zatímco na západoevropských trzích má dnes petice největších obchodních firem tržní podíl v maloobchodu okolo osmdesáti procent, v Česku to zatím není ani čtyřicet. Podle vedoucího výzkumu společnosti /nesrozumitelné/ Zdeňka Skály, se tak v dalších letech dají očekávat fúze nebo některé další mezinárodní obchodní řetězce z Česka odejdou.

Zdeněk SKÁLA, vedoucí výzkumu společnosti:
Prostě proto, že na tak velký trh jako je Česká republika, je těch hráčů, co zde operuje velké množství. Já bych očekával, že v průběhu několika let, sedmi řekněme, může klesnout počet těch silných řetězců , které na trhu momentálně jsou, třeba až na polovinu.

Tomáš MEDEK:
Počet prodejen u nás ale neustále roste. Příští rok, by jich mělo vyrůst asi šedesát. Řetězce je dříve stavěly na okrajích měst, poté se zaměřily na lukrativní centra. V současné době už staví všude, kde se dá. Prodejny se také otvírají v menších městech.

Zdeněk SKÁLA, vedoucí výzkumu společnosti:
V těch městečkách, řekněme pod pět tisíc obyvatel je relativně velmi malé množství prodejen mezinárodních řetězců. Přitom tam žije více, než třetina české populace, takže tam určitě prostor je.

Tomáš MEDEK:
Podle předsedy Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřicha Dandy, bude rozšiřování supermarketů a diskontů do malých měst a obcí znamenat likvidaci malých obchodníků v regionech.

Bedřich DANDA, předseda Sdružení podnikatelů ČR:
A následně ovládnutí, totální ovládnutí trhu a následně zvýšení ceny.

V Iráku zahynul jeden slovenský a jeden polský voják

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Iráku zahynul jeden slovenský a jeden polský voják. Jejich auto najelo na výbušninu ve městě Al Kut v provincii /nesrozumitelné/, další dva vojáci Polák a Armén, utrpěli vážná zranění. Podle polských médií , se kolona vozidel dostala po výbuchu pod palbu neznámých ozbrojenců. Jak dodává bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana, incident potvrdil i slovenský ministr zahraničí.

Lubomír SMATANA:
Slovenští ženisté se vraceli ze starého skladu, kde likvidovali zbraně a munici. Čtyři muži jeli v americkém vozidle Hammer, které výbušnina zcela zničila. Dva vojáci zemřeli na místě, každý z nich doma zanechal manželku a dvě děti. Útok potvrdil slovenský ministr obrany František Kašický.

František KAŠICKÝ, slovenský ministr obrany:
Zraněné osoby byli přepravené do nemocnice v Bagdádě a usmrcení vojáci byli umístěni do tábora Delta.

Lubomír SMATANA:
Stovka slovenských ženistů zůstává v Iráku do února příštího roku. Poté je vláda stahuje zpátky. Premiér Robert Fico s jejich působením nesouhlasí. Podle něj zásah spojeneckých sil v Iráku odporuje mezinárodnímu právu a vojáci už dávno žádné speciální úkoly neplní. Naopak polští vojáci v Iráku nadále zůstávají.

Bush naznačil ochotu ke změnám strategie v Iráku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americký prezident George Bush slíbil, že se bude vážně zabývat návrhy kongresové komise pro Irák. Právě v ní působil i nově jmenovaný ministr obrany Robert Gates. Komise bude se šéfem Bílého domu a dalšími americkými nejvyššími představiteli jednat už v pondělí. Z Washinghtonu to komentuje zpravodaj Českého rozhlasu Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA:
V rozhlasovém projevu Bush označil ministra Gatese za manažera, který je schopný provést rychlé změny. Zdůraznil přitom jeho dosavadní zkušenosti s náročnými operacemi z Blízkého východu. Robert Gates v minulosti vedl operace vůči sovětské okupaci v Afghánistánu, a jako poradce se podílel na válce proti irácké invazi do Kuvajtu. Prezident Bush opět zopakoval, že není možné odejít z Iráku, aniž by jeho vláda měla situaci v zemi pod kontrolou. Podle expertů, ale z jednání Bushovi administrativy a komise pro Irák, s největší pravděpodobností vzejde plán na odsun po etapách. Američané se nejprve chtějí vyvázat z prvních liniích a předávat zodpovědnost, co nejdříve irácké vládě.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Robert Gates byl nominován do čela Pentagonu poté, co v úterních volbách do Kongresu zvítězili opoziční demokraté. První obětí prohry republikánů se stal právě Gatesův předchůdce ministr obrany Donald Rumsfeld.

Svět musí za každou cenu zastavit Irán v jeho jaderných ambicích

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Svět musí za každou cenu zastavit Irán v jeho jaderných ambicích. V rozhovoru pro izraelská média to prohlásil náměstek izraelského ministra obrany Ephraim Sneh. Víc od našeho blízkovýchodního zpravodaje Jaromíra Janeva.

Jaromír JANEV:
Ephraim Sneh uvedl, že pokládá preventivní izraelský úder, který by Iránu zabránil stát se zemí s jaderným potenciálem, až za poslední možnost. Zároveň ale řekl, že někdy i ta poslední možnost je jediná možná. Náměstek izraelského ministra obrany dále uvedl, že pod hrozbami iránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, by většina Izraelců nemohla žít. V rozhovoru, který uveřejnil deník Jerusalem Post Ephraim Sneh uvedl, že Izrael vyvinul a vyrobil raketový systém /nesrozumitelné/, který dokáže zachytit rakety s nukleárními hlavicemi. Ephraim Sneh je jediný vysloužilý generál, který slouží v politické funkci na ministerstvu obrany.

V Rusku opět pracují zahraniční nevládní organizace

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Rusku opět pracují zahraniční nevládní organizace. Asi stovka uskupení včetně /nesrozumitelné/ a /nesrozumitelné/ musela před třemi týdnu přerušit činnost. Ve stanoveném termínu se nestihly přeregistrovat podle nového zákona o nevládních organizacích.

Tisíce Palestinců si v Ramalláhu na západním břehu Jordánu připomínají dva roky od smrti palestinského vůdce Jásira Arafata

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tisíce Palestinců si v Ramalláhu na západním břehu Jordánu připomínají dva roky od smrti palestinského vůdce Jásira Arafata. Palestinský prezident Mahmúd Abás při té příležitosti vyjádřil naději, že se podaří do konce měsíce vytvořit vládu národní jednoty.

Ekologům na Novém Zélandu se podařilo vrátit do moře čtyřicet velryb

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ekologům na Novém Zélandu se podařilo vrátit do moře čtyřicet velryb. Zasahovali na pláži na severním ostrově, kde uvízlo sedmdesát sedm kulohlavců. Třicet sedm z nich nakonec uhynulo. zbývající kytovce ochránci přírody vyvedli zpátky na otevřené moře.

V Krkonoších se dnes rozjel první vlek Anděl na Černé hoře

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Krkonoších se dnes rozjel první vlek Anděl na Černé hoře. Provozovatelům se v minulých dnech podařilo sjezdovku pokrýt technickým sněhem. Jak dodává redaktor Martin Pařízek, ostatní areály zatím zůstávají prázdné.

Martin PAŘÍZEK:
Provozovatelé lyžařských areálů mají už hlavní část přípravy na novou lyžařskou sezónu za sebou. Technika je připravena a stroje na umělé zasněžování jsou už také ve většině areálů na svých místech. Potvrzuje to František Prouza z lyžařského střediska v Deštném v Orlických horách.

František PROUZA, pracovník lyžařského areálu:
Techniku už máme na svazích rozmístěnou a v podstatě, teď už čekáme jenom na minusové teploty, abychom mohli začít. V žádným případě zasněžování ještě nejde pustit.

Martin PAŘÍZEK:
Teploty trápí nejen Orlické hory ale i Krkonoše. Horská střediska mají se zasněžováním, také problémy. Jak doplňuje Jiří Karlík vedoucí provozu Ski areálu v Peci pod Sněžkou, příští víkend se vleky určitě ještě nerozjedou.

Jiří KARLÍK, vedoucí Ski areálu:
Zasněžovat nepůjde určitě, protože ty teploty nepůjdou pod bod mrazu tak, abychom zasněžovat mohli.

Podzimní výlovy pomalu končí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podzimní výlovy pomalu končí a rybáři už vědí, jak bude vypadat vánoční trh. Jedním z posledních lovených rybníků v jižních Čechách je Svět u Třeboně. V letošním roce třeboňským rybářům nepřálo počasí. Tuhou zimu vystřídaly jarní povodně, a ani tím, to podle Josefa Malechy z Rybářství Třeboň neskončilo.

Josef MALECHA, Rybářství Třeboň:
Jarní povodně způsobily hodně ztráty na našich obsádkách. Bohužel na přelomu června a července, tu byla další velká povodeň na Třeboňsku, která způsobila únik většiny našich obsádek. Co se týká tržní, ryby hodnotíme jako průměrný, takže žádný extrém. Ryby na Vánoce, prodáváme rybu první třídy za padesát osm korun a kapra výběrového za šedesát osm korun, pak už bude na obchodnících, jak se bude cena vyvíjet.

Letošní ročník vína má premiéru

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Letošní ročník vína má premiéru. Podle starého vinařského zvyku, se může nové víno začít pít právě na svatého Martina. Tradici využívá i Vinařský fond, který loni zorganizoval první ročník svatomartinských mladých vín. Jak při dnešní veřejné ochutnávce v Brně připomněl ředitel fondu Jaroslav Machovec, nápad se ujal. Zatímco v loni, se do akce zapojilo dvacet sedm výrobců, letos už jich je dvakrát tolik.

Jaroslav MACHOVEC, ředitel Vinařského fondu:
Celkový počet vzorků, které můžou být nabízeny pod názvem svatomartinské je devadesát dva. Dneska se tady prezentuje osmdesát jedna vzorků, takže ne všechny vzorky jsou tady k dispozici a mám ještě jednu takovou perličku, poprvé v letošním roce se zapojil, do toho svatomartinského i vinařský podnik z Čech, to znamená přímo z české oblasti a jsou to Žernosecké vinařství. Těch zbylých třiapadesát je právě odtud z Moravy.

Dnes večer bude v pražském Národním divadle balet Korzár

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Soubor první slovenské scény uvede dnes večer v pražském Národním divadle nastudování klasického baletního titulu Korzár. Inscenaci choreograficky připravil Rafael Avnikjan a Bachram Juldašev. Romantický balet o lásce mezi korzárem Kondrádem a krásnou Medorou vznikl na základě básně lorda Byrona ze začátku devatenáctého století. Dodejme, že novým ředitelem baletního souboru slovenského Národního divadla, je od podzimu Mário Radačovský, který se funkce ujal po čtrnáctiletém působení v zahraničí. Do budoucna chce dramaturgii otevřít také pro neoklasiku a moderní taneční styly. A nakonec ještě nabízíme přehled nejdůležitějších událostí. Sociální demokraté nevylučují vládu, na níž by se kromě ODS a ČSSD podíleli i Lidovci. Přednost, ale dávají dočasné menšinové vládě ODS, případně velké koalici ODS a ČSSD. Mirek Topolánek má pro funkci předsedy občanských demokratů podporu dalších tří regionů. Po jihomoravské a zlínské organizaci, ho na dnešním sněmu podpořili i Středočeši. V Iráku zahynuli slovenský a polský voják. Při explozi výbušniny, kterou někdo na dálku odpálil pod jejich automobilem. Další dva muži skončili v bagdádské nemocnici. Na českých horách sněží. V Krkonoších se rozjel první lyžařský vlek na Černé hoře. Ostatní střediska ale zatím na zahájení sezóny teprve čekají. Takové byly sobotní Ozvěny dne. Zpravodajská směna Igora Maňoura a Tereza Tomášková vám přejí hezký večer.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu