Otěhotněla, přišla o práci

18. listopad 2008
Pod kůži

V těhotenství každou ženu zajímá hlavně to, jestli její dítě bude zdravé nebo jestli sama nebude mít nějaké zdravotní komplikace. Rozhodně v této době nechce řešit práci. I tak se ale může stát, že žena v těhotenství o zaměstnání přijde.

Přijít o práci není rozhodně nic příjemného. Když ale o práci přijde těhotná žena, její situace je mnohem složitější. Zdá se vám, že ale tato možnost není moc pravděpodobná?

"Tady má asi sedm a půl centimetru, sedmnáct týdnů. Vidíme hlavičku, tělíčko, páteř, nohy, ruce, prostě už malého človíčka," uvedla Lenka. Sedíme v prostorném obýváku nad snímkem z ultrazvuku budoucího dítěte mladých manželů Lenky a Oty. Postupně už nakupují výbavičku a vybírají jména. Nicméně na dobu ještě před několika týdny se jim nevzpomíná lehce. Lenka totiž málem přišla o práci.

"Do nové práce jsem nastoupila na začátku července s tím, že na konci srpna jsem zjistila, že jsem těhotná. Nejdřív jsme se lekli. Když jsme si na to zvykli, začali jsme se těšit. Říkala jsem si ale, jak to bude v práci? Ještě měsíc zkušebky před sebou, jak to vlastně celé dopadne. A přišlo to, čeho jsem se bála. Pár dní před koncem zkušební doby za mnou přišla má nadřízená a dala mi na výběr - buď ukončit pracovní poměr, nebo přejít na méně placenou pozici a jít o stupeň níž," přiblížila Lenka.

Nadřízená Lence přesně nevysvětlila, proč má rozvázat pracovní poměr. "Na začátku týdne mi tvrdila, že je s mou prací spokojená, že budeme dále v mém pracovním poměru pokračovat. A najednou mi řekla, že s mou prací není úplně spokojená. Co se změnilo v průběhu týdne, v průběhu čtyř dní, netuším," doplnila budoucí matka.

Než se celá situace rozlouskla, trvalo to asi pět dní. Pět dní plných stresu, jak dnes oba popisují. "Řešili jsme doma s manželem, pro co se rozhodnout. Zda zůstat a přistoupit na podmínky, nebo odejít a začít si hledat novou práci s tím, že když už jsem těhotná, tak se mi nejspíš práci najít nepodaří," přiblížila Lenka a Ota dodal: "Ten víkend byl opravdu nepříjemný a nespalo se nám úplně dobře. Mysleli jsme na to, jakým způsobem budeme dál platit hypotéku, jak zvládneme zajistit co nejlepší podmínky pro potomka. Spoléhal jsem na to, že pokud se rozhodne pro to snížení, že mě naopak podrží můj zaměstnavatel a že tu situaci spolu zvládneme."

Jejich situaci komplikovalo i to, že ve stejnou dobu řešili i bydlení, protože se chtějí přestěhovat z panelákového bytu do rodinného domku. "I to by muselo padnout. Stejně tak jsme se rozloučili s novým automobilem. Říkali jsme si, že potřebujeme nový automobil, do kterého se vejde kočárek a spousta dětských hraček. Ale stejně je důležité to, aby dítě bylo zdravé. I s omezeným přísunem prostředků od zaměstnavatele nebo zaměstnavatelů se to dá zvládnout," doplnil Ota.

Náš příběh má ale nakonec dobrý konec. Lenka totiž v práci zůstala, i když na hůř placeném místě. Pocit křivdy a nejistoty si ale oba pamatují do dneška. "U mě to byla obava, abych to zvládnul, abych nezklamal, abych dokázal rodinu udržet," vzpomíná Ota. "Mně se vybaví stres, nervy, podraz ze strany zaměstnavatele. Změna názoru ze spokojenosti na nespokojenost během pár dní, kdy se nestalo nic zásadního, byla hodně překvapivá. Situace to byla absolutně nečekaná," dodala Lenka.

Zapřít těhotenství by se mohlo zle nevyplatit

Těhotná žena má své zaměstnání jisté - to si myslí většina lidí. V určitých případech to ale nemusí být pravda. A stát se to může naprosto komukoliv, kterékoliv mladé rodině. Co všechno je ve zkušební době možné a jaké jsou vyhlídky těhotné ženy bez práce na nové zaměstnání?

Zkušební dobu zažil asi každý. Období, kdy si zaměstnanec, ale i zaměstnavatel takzvaně oťukává jeden druhého a rozhoduje se, jestli pokračovat dál. Zaměstnanec si prostě zkusí, jestli mu práce vyhovuje, zaměstnavatel zase, jestli pracovník umí to, co má. "Je to oboustranná možnost relativně velmi snadno ukončit pracovní poměr ve svém počátečním stádiu, proto také někteří autoři, i když nesprávně, hovoří o pracovním poměru na zkoušku. Zaměstnanec i zaměstnavatel mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel tak může učinit i s těhotnou ženou, s osobou se zdravotním postižením. Žádná omezení tady neplatí," řekl právník Richard Fetr.

Ohánět se například diskriminací v takovém případě málokomu pomůže. V praxi se dá totiž opravdu špatně dokázat. Jediná změna přijde až příští rok s novelou zákona o nemocenském pojištění. Firma podle ní nebude moci ve zkušební době vyhodit zaměstnance během prvních čtrnácti dnů pracovní neschopnosti. Větší právní ochranu nicméně i tak může každý očekávat až poté, co zkušební doba uplyne. V případě těhotných žen je pak možnost přijít o práci po takzvané zkušebce ještě komplikovanější.

"Pokud jde o případ těhotných žen, tak i pro ně platí standardní podmínky, ale navíc požívají zvýšené ochrany, a to v tom smyslu, že pro ně platí zákaz výpovědi v ochranné době. To znamená, že zaměstnavatel je velmi omezen v možnosti dát výpověď těhotné ženě," dodal Richard Fetr.

Vraťme se ale k našemu příběhu. Těhotná žena ve zkušební době přijde o práci. Na první pohled situace rozhodně nezáviděníhodná. Sehnat jinou práci pro ní může být totiž dost obtížné. "Mohla by nastoupit někde jinde, nemusela by uvádět, že je těhotná. Protože u vstupních prohlídek není povinnost zkoumat, jestli je žena těhotná, nebo ne, mohla by to zapřít. Otázka je, do jaké situace by se dostala pak. Je tam zase tříměsíční zkušební doba a mohlo by to být na ní vidět. Je velkou otázkou, jak by se zachoval zaměstnavatel. Pokud by to neřekla a proběhla by zkušební doba, není to nic protiprávního. Otázka je, do jaké míry by se tím narušil vztah vzájemné důvěry," vysvětlil personální konzultant Josef Fidler.

Záleželo by potom přímo na firmě, jestli by chtěla ženu přijmout. Obecně se dá ale očekávat, že čím menší firma bude, tím větší bude její opatrnost. "Pokud máte tři zaměstnance, vkládáte do nich určitý trénink nebo vzdělávání, musí si osvojit činnosti a budou si je osvojovat měsíc, dva, a vy přesně nemůžete říct kdy, protože zdraví je přednější. Tak to může mít dokonce negativní finanční dopad na takového zaměstnavatele, a ten to bude velmi zvažovat," doplnil Josef Fidler.

Situace ale ani tak nemusí být tak černá, jak se může zdát. Pracovat se totiž dá i přes internet na dálku nebo na smlouvu na dobu určitou. Záleží hlavně na konkrétních schopnostech ženy a na konkrétní poptávce firmy. "Měli jsme kandidátku, která v průběhu výběrového řízení zjistila, že je těhotná, oznámila to zaměstnavateli. A protože byla na takové úrovni ve vztahu k ostatním kandidátům, tak se rozhodli ji vzít, i když věděli, že budou muset na její místo po půl roce hledat dalšího zaměstnance. Osobně se mi na tom líbilo to, že kandidátka byla natolik přímá, že to řekla. Oni se o tom poradili a při tom, kolik viděli kandidátů, tak se rozhodli, že do toho půjdou," uzavřel Josef Fidler.

Po ztrátě zaměstnání je nutné zamířit na úřad práce

Naše modelová situace je jasná - i přes veškerou ochranu těhotných žen v zaměstnání, ve zkušební době se může stát, že žena čekající potomka o práci přijde. Podle právníků je právě tato doba nastavená tak, aby zaměstnanec i zaměstnavatel mohli volně pracovní poměr rozvázat, aby se navzájem takzvaně oťukali a v případě nespokojenosti se mohli rozloučit. Těhotná žena ale na pracovním trhu nebude mít lehkou situaci a je možné, že se nakonec obrátí na stát.

Těhotná žena, která přijde o práci, by se podle Radky Havlínové z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR měla v prvé řadě přihlásit na úřadu práce. V takovém případě totiž za ni bude stát hradit zdravotní a sociální pojištění a úředníci budou zjišťovat, zda má nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pokud by se jí ani potom nepodařilo práci sehnat, budou úřady zjišťovat, zda má nárok na dávku nemocenského pojištění. "To je peněžitá pomoc v mateřství, takzvaně mateřská," upřesnila Radka Havlínová.

Pro mnohé ovšem není jednoduché najít informace, jak v takových případech postupovat, což potvrdil i Ota, jehož manželka z našeho příběhu se do podobné situace dostala. Proto Radka Havlínová doporučila navštívit internetové stránky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, kde jsou obecně uvedeny dávky sociálního systému a základní podmínky, podle nichž se nárok na ně posuzuje. "Jsou tam v elektronické podobě i formuláře, které jsou potřeba pro každou jednotlivou dávku. Je tam i uvedeno, jakým způsobem se má formulář vyplňovat a co všechno je k tomu potřeba doložit," doplnila Radka Havlínová.

Ta ale zároveň upozornila, že nevýhodou pro uchazečku při vypočítávání těchto sociálních dávek může být krátká doba, kterou v zaměstnání strávila. V takovém případě může úředníkům vyjít nízká částka pro mateřskou. Budoucí rodiče ale mohou v podobných svízelných situacích počítat i s rodičovským příspěvkem. Nemůže se přitom stát, že by na tuto dávku uchazečka neměla nárok.

Bez psího útulku se dnes obejde málokteré větší město. A některá z nich do takových zařízení investují nemalé částky, i v řádech desítek miliónů korun. Ale co když na úkor například dětských hřišť nebo domova důchodců? Nalaďte si Radiožurnál a poslouchejte Pod kůži ve středu 19. listopadu po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vhá , vij , lvb
Spustit audio

Více z pořadu