Otakar Motejl

2. září 2008

V úterý byl hostem Dopoledního Radiožurnálu veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Kam až sahá pravomoc úřadu českého ombudsmana? Kolik procent z jeho případů je zaviněno špatnou legislativou? A jak je vůbec náročné být v pozici člověka, který je v našem právním systému pro mnohé tou poslední nadějí? Na tyto otázky se Otakara Motejla do Brna ptala Lucie Výborná.Ve středu 3. září bude hostem čerstvý olympijský vítěz David Kostelecký.

Právník a bývalý ministr spravedlnosti Otakar Motejl přiblížil posluchačům, co obnáší post veřejného ochránce práv a jak se ho tato náročná funkce osobně dotýká. Jmenoval také kauzy, které ho v současné době nejvíce zaměstnávají. Kromě mediálně známých případů, jako je například žádost ředitele Národní knihovny na přezkoumání soutěže o stavbu nové budovy knihovny, zmínil JUDr. Motejl také případy nezletilých dětí nebo narůstající počet stížností na hlukové zátěže. Jako perličku přidal dřívější kuriózní aféru, jejímž původcem se stal zapáchající botník ve společných domovních prostorách.

"Zdánlivě jednoduché případy, týkající se jednotlivců nebo skupin, jsou často náročnější na zpracování než ty globálnější a univerzálnější příběhy," uvedl Otakar Motejl, který je spolu s prezidentem republiky nejlépe hodnoceným ústavním činitelem a ročně se svými spolupracovníky řeší až pět tisíc stížností. I přes velkou zaneprázdněnost dává v úřadu přednost osobnímu kontaktu s klienty. A jak se často smutné kauzy ombudsmana osobně dotýkají? Podle Otakara Motejla se po počátečním období mladistvého zápalu každý právník obrní jistou dávkou cynismu a neprožívá již případy tolik emotivně. Na boží mlýny ale věří. "Je to osud a skutečně to funguje," uvedl Motejl.

Na otázku moderátorky, který z politiků je k úřadu ombudsmana nejvstřícnější, Otakar Motejl odpověděl: "Skutečně nejvstřícnější je Senát, který se o moji práci zajímá, přestože povinnost skládat účty mám k Poslanecké sněmovně. Samozřejmě se zajímá i pan prezident a já mu také předkládám příslušné informace. V současné době Poslanecká sněmovna, která by se měla nejvíc zajímat o moji práci, se pro závažnější úkoly na moji činnost tolik nesoustředí."

Otakar Motejl to jako újmu nebo odmítavé gesto nevnímá a doufá, že jeho zpráva bude brzy vyslyšena. Optimisticky se staví i k budoucnosti funkce veřejného ochránce práv. Přestože nejlepší by podle Otakara Motejla bylo, kdyby ombudsman vůbec nebyl potřeba, věří, že se komunikace člověka s úřady zlepší, i když se to nestane zítra nebo pozítří.

Záznam rozhovoru s Otakarem Motejlem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio