Ostrava dokázala nelichotivý stereotyp svého genia loci přetvořit v něco vábivého, říká spoluautor průvodce městem

Vasilios Chaleplis je básník a hudebník, který spolupracoval na knize 111 míst v Ostravě, která musíte vidět. Ač to jeho jméno nenapovídá, v Ostravě se narodil a nyní se podílí na pořádání mnoha tamních kulturních projektů, například večerů poezie nebo literárních festivalů. Vydal také sborník autorských děl mladých talentovaných autorů. Proč se rozhodl vydávat poezii?

V Ostravě jsem poněkolikáté a vždycky si říkám, co je tady tak zvláštního. Kromě toho, že vždycky mám pocit, že z toho města vyjíždím, abych se dostala do jiné části. Nejsem schopná přijít na jejího genia loci. Dokázal byste mi to nějak vysvětlit?

Čtěte také

Genius loci byl hodně dlouho utvářen obrazem špinavé industriální Ostravy. Myslím, že Ostrava ten nelichotivý stereotyp dokázala přetvořit v něco vábivého, pokud se bavíme o starých industriálních památkách zapsaných do seznamu evropského kulturního dědictví  v dolní oblasti... Celkově je nálada i povaha kraje a lidí specifická, což dává Ostravě neopakovatelný naturel. Když se do ní člověk ponoří a promine jí některé kiksy, některé věci, u kterých klopýtá a neví, jak je zvládnout, tak si myslím, že si to tady zamiluje.

Co bych měla prominout Ostravě?

Já bych Ostravě prominul třeba to, že dochází pořád k odlivu mladých lidí. Mělo by se s tím něco konstantně dělat. Což už se dělá. Staví se tu krásný nový kampus podél nábřeží Ostravské univerzity... Měli bychom jí prominout, nechci být sprostý, nějakou zaprděnost, která tu, myslím si, pořád je. Nechci nikoho urážet, ale myslím si, že Ostrava má nakročeno k revitalizaci, k obměně. Právě k tomu je důležité mladé lidi tady udržet, aby se omlazovala i myšlením.

Mezi mladé lidi patříte i vy. Vás to z Ostravy určitě netáhne...

Párkrát jsem si říkal, že bych se z Ostravy odstěhoval, ale já to město mám rád. Mám pocit, že mu něco dlužím. Byla by velká škoda, kdyby všichni od něho dali ruce pryč a odjeli do úspěšnějších měst na západ. Věřím, že Ostrava má smysl, že budeme stát třeba u toho, kdy dojde ke změně. Věřím, že to bude lepší a lepší.

Dolní oblast Vítkovice

Můžeme se bavit i o činnosti kulturního spolku Provoz nebo nakladatelství Bílý Vigvam. Pro ty, co znají Davida Lynche, je asi Bílý Vigvam známou věcí, ale pro ty, co neznají?

Bílý Vigvam je místo existující v univerzu seriálového městečka Twin Peaks, které v tom fikčním světě zhmotňuje jakési dobro. Nám je ten seriál strašně sympatický, tak jsme se rozhodli, že si ho vypůjčíme.

Čtěte také

Bylo mi nesmírně sympatické, že jste se pustili do vydávání poezie, což v dnešní době je něco, na čem si myslím nikdo nemůže vydělat.

Vydělat ne, ale snažíme se ke každé knize a každému projektu přistupovat tak, aby se nám to nějak oplatilo. Nejen finančně. Vyvažujeme naši produkci třeba i známějšími knihami. Třeba jsme vydali novelu Albertu Čubovi, místnímu řediteli divadla Mír, improvizátorovi a skvělému herci. Pak jsme vydali třeba i poezii Nely Bártové, která je nominovaná na Magnesii Literu za objev roku. To je z opačného ranku. Není to tak ekonomicky výdělečné, ale získává to jiný rozměr a renomé. Takže se snažíme oscilovat na pomezí.

Co vás na poezii tak baví? Proč je důležitá?

Je to výpověď o světě kolem nás, je to něco nepopsatelného. Pro mě je to specifický jazyk, kód, který v sobě nese nějaké misteriózno a kouzlo, vypovídá o světě, zároveň ho neskutečným způsobem zahaluje do tajemství. Je pro mě přitažlivým způsobem, jak hovořit o světě a lidech.

Kam se vydat, kdybychom chtěli vidět „punkovější“ Ostravu? Která místa se do průvodce nevešla? Proč je dobré být na literárním festivalu? Jak vypadají literární večery Harakiri? A co sděluje mladá generace ve své poezii? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma

Související