Video s Boženou Němcovou zbořilo Instagram. Chtěla jsem dokázat, že na sítích se dá dělat vzdělávací sranda, říká bohemistka

17. březen 2022

Karolína Zoe Meixnerová vystudovala bohemistiku a žurnalistiku, na Instagramu tvoří videa, jimiž přibližuje literáty 19. století. Je také autorkou podcastu Literární hysterie. Proč se rozhodla popularizovat zrovna 19. století? „Je to nejméně oblíbené období ve školách, chtěla jsem ho lidem přiblížit. Druhým důvodem je, že ta doba je tak vzdálená, že se tam snadno může popustit uzda fantazie a trošku si to okořenit,“ směje se.

Jak vzniklo @cojezoe_? Co se vám stalo v hlavě, že jste vytáhla mobil, namalovala jste si řasenkou knírek a předstírala, že jste...

Josef Němec měl první knírek v historii mých videí. (směje se)

A Božena Němcová, ta vám jde teda skvěle.

Děkuji. Boženou to všechno začalo. První její video mělo největší boom. Psal se červen roku 2021 a nebyla jsem úplně nadšená ze situace na sociálních sítích. Přišlo mi, že je to takové... dneska je moderní říkat slovo toxické. Sama jsem řešila osobní problémy, takže jsem hledala i nějaký svůj osobní únik a chtěla jsem dokázat sobě i lidem, že se na sociálních sítích dá dělat sranda, ale vzdělávací sranda.

Čtěte také

Jak jste si tu první srandu ve své hlavě vygenerovala? Jak vznikl první převlek a kolik času to zabralo? Teď už to určitě dlouho netrvá.

Koukala jsem na TikTok v té době, protože jsem se potřebovala odreagovat, a TikTok funguje na způsobu trendů. Někdo vymyslí video a ostatní ho buď okopírují celý tak, jak je, nebo si ho dají do nějakého vlastního schématu. První video bylo takové outfitové. Lidi se v těch videích převlíkali – jak by vypadali, kdyby šli na rande, na večeři, do školy, všechno do jedné písničky... Tak jsem tu písničku vzala a udělala jsem video, jak by se oblíkaly české spisovatelky 19. století dneska, moderně. To bylo moje první video.

Kdo se nejvíc odvázal ze spisovatelek 19. století?

No Němcová. (směje se) Mělo to krásný ohlasy, tak jsem si říkala, že zkusím vymyslet ještě jedno. Udělala jsem video s Němcovou, jak jde po ulici a různě reaguje na lidi, kteří jdou kolem a nejsou vidět. Vidíme jenom tu Boženu, jak mává na Havlíčka, jak se s ní Sofie Podlipská odmítá bavit, jak mrká na Nebeského a jak se schovává před Němcem... a to zbořilo Instagram. To se hodně líbilo. Pak mě lidi prosili, ať pokračuju, že chtějí další a další a už to nešlo zastavit...

Na té krátké instagramové ploše je zapotřebí nějaké vysvětlení. Často říkáte: Napište mi na Instagram, já vám to všechno dovysvětlím. Chtějí lidé vysvětlení? Nebo se tím pobaví a nic to neznamená?

Často chtějí vysvětlení, často mi i píšou, že je to nenechalo klidnými a šli okamžitě googlovat. Což mi píše většina, že si dokážou informace zjistit sami, to je fajn. Další lidi si řekli o komplexní vysvětlení, a tak vznikly besedy, abych je hodila do kontextu té doby.

Co plánuje Karolína Zoe Meixnerová po vyčerpání tematiky 19. století? Co bychom si podle ní měli přečíst od Boženy Němcové a kteří z našich klasiků jsou nadčasoví? Co je instagramová poezie a může být kniha módním doplňkem? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.