OSN stáhla pozvánku Íránu, syrská opozice na mírovou konferenci pojede

21. leden 2014

Syrská opozice nakonec na mírovou konferenci do Švýcarska pojede. Národní koalice, která zastupuje na 120 různých opozičních skupin, to oznámila krátce poté, co generální tajemník OSN Pan Ki-mun stáhl pozvánku pro Írán. S jeho účastí nesouhlasila řada opozičních skupin a například i USA. Účast Íránu ale důrazně podporovalo Rusko a na jeho reakci se zatím čeká.

Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna Teherán sliboval, že se bude při vyjednávání držet základního rámce dohodnutého v roce 2012, který počítá mimo jiné i s vytvořením přechodné vlády v Sýrii. Prohlášení Teheránu z posledních dní prý ale ukazují, že se touto dohodou řídit nehodlá, a proto Spojené národy pozvání zrušily.

„Generální tajemník OSN je hluboce zklamaný dnešními íránskými veřejnými stanovisky, která se neslučují s obsahem ženevského komuniké. Rozhodl se proto, že se jednodenní úvodní setkání v Montreux uskuteční bez íránské účasti," sdělil novinářům mluvčí Spojených národů Martin Nesirsky.

Syrská Národní koalice, která zastupuje většinu opozičních skupin, pak v reakci na prohlášení OSN svou účast na konferenci okamžitě potvrdila. Oznámil to člen koalice Anás Abdáh, který naznačil i hlavní cíle syrské opozice.

„Národní koalice vítá rozhodnutí generálního tajemníka, protože Írán nesplnil základní požadavky pro účast na konferenci. Národní koalice chce tímto potvrdit svou účast na jednání, jejichž cílem je vytvoření přechodné vlády s plnými pravomoci nad všemi státními institucemi i bezpečnostními složkami.“

Syrská vláda a opozice pojedou do Švýcarska se zcela protichůdnými požadavky. Zatímco opozice vylučuje jakoukoli budoucí roli Bašára Asada, oznámil syrský prezident svou kandidaturu v letošních volbách hlavy státu.

Cílem druhé ženevské konference je ukončit válku v Sýrii.

autoři: jpr , onh , bre
Spustit audio