Oslavy po turecku

Stovky dětí různých národností s hudebními nástroji a v krojích z celého světa se shlukují na trávníku u mořského pobřeží ve městě Izmir na západě Turecka. Za několik málo minut se vydají na pochod podél moře k náměstí, kterému vévodí jezdecká socha zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala Atatürka.

Pozornost vzbuzuje například skupinka z Jižní Koreje. Malý Korejci mají na svých čepičkách tyčku s kloubem, která se při kroužení hlavou otáčí. Na konci je pověšená pentle, která tak vytváří při rotování kolem hlavy jakousi svatozář.

Právě Turecké město Izmir mělo letos tu čest hostit oslavy 23. dubna. To je totiž v Turecku den dětí a zároveň den založení tureckého parlamentu, tzv. Velkého národního shromáždění Turecka, které vzniklo 23. dubna 1920, říká průvodce Čadaš Sönmez.

"Tento festival má velký význam z historického hlediska. Není to jen dětský festival, ale připomíná i národní sebevědomí a nezávislost. Proto je pro nás důležitý. Atatürk, zakladatel Turecka, řekl, že tento den věnuje všem dětem. Pro nás je důležité, že děti jsou základními kameny světového míru. Proto je tak důležité, že se všechny ty děti sejdou. Nejde jen o tancování a zpívání, ale i o to, že se navzájem poznají a naučí se spolu žít a rozumět tomu, co je cizí."

Čadaš hovoří německy. Vystudoval germanistiku a nějaký čas pobýval v Německu, kde bydlí i část jeho rodiny. Na festivalu 23. dubna, který organizuje turecká veřejnoprávní televize a rozhlas TRT měl na starosti českou skupinu. Zatancovat a zapívat do Izmiru přijeli děti z folklorního souboru Radost z Pardubic.

Festival se koná každý rok v jiném městě. Letos se uskutečnil v Izmiru. V minulých letech to byly Ankara, Istanbul, Antalya nebo Burza. Město festivalem žije vždy celý týden. Vše začíná průvodem více jak šedesáti souborů z celého světa. Ty pak v dalších dnech vystupují na náměstích nebo v parcích a vše vrcholí na státní svátek 23. dubna velkým přímým přenosem.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: mkk
Spustit audio