Osada etiopského kmene Konso připomíná kamennou šmoulí vesničku. Najdete ji i na seznamu UNESCO

Lidé kmene Konso žijící v horách jižní Etiopie jsou především tkalci a zemědělci. Kvůli výbojným sousedům ale žijí v opevněných osadách zvaných palety. Do jednoho takového kamenného labyrintu se vypravil reportér Vladimír Kroc.

Průvodce, který se představuje ve volném překladu jako „Dominik Neděla“, na nás chrlí sprchu informací:

Kmen Konso má rituální kámen dospělosti. Když se chce mladý muž oženit, musí tento oblý valoun o váze asi 50 kilogramů zvednout nad hlavu a hodit za záda. K tréninku slouží chlapcům menší a lehčí kameny.

Lidé etnika Konso jsou mírumilovnými zemědělci. Vynikají ale také jako tkalci a řezbáři

Útlý mužík předvádí celý proces a je jasné, že stát se ženáčem je u Konsů umožněno jen statným chlapům. Pak Dominik Neděla opatrně odkládá tréninkový šutr dospělosti k úpatí zvláštního totemu.

Jak vysvětluje, jde o strom generací. Jedna generace se mezi lidmi kmene Konso počítá na osmnáct let, poté se kmen stromu generací „občerstvuje“ a odpovědnost za komunitu přebírá nová generace vůdců.

Proti ohni i nepřátelům

V roce 2007 byla tato horská vesnice na jihu Etiopie zapsána na seznam UNESCO.

Obydlí mají kruhovitý tvar a doškovou střechu. Typické jsou úzké, klikaté uličky připomínající labyrint. Jednotlivá kamenná stavení jsou ohraničena valy vysokými zhruba půldruhého metru. Slouží mimo jiné jako účinná protipožární ochrana.

Hradby se postupně rozrůstají, jak přibývají do vesnice další rody. Každá rodina má svůj pozemek důkladně ohraničený trnovým plotem se zdobenými vraty. Jedná se zároveň o účinnou obranu před loupeživými nájezdníky.

Lidé etnika Konso jsou mírumilovnými zemědělci. Po bezmála tisíc let pěstují plodiny, jako je sója, maniok nebo kukuřice. Kvůli sezónním přívalovým dešťům a erozi půdy v kopcovité krajině budují důmyslná terasovitá políčka.

Čtěte také

Komunita a tradice

Průvodce nám vysvětluje důležitost takzvaných komunitních domů, kterým se říká maras. Lidé se v nich scházejí, aby řešili podstatné otázky vzájemného soužití, ať už to jsou sousedské spory, onemocnění, nebo krádeže.

Majetek se dědí po mužské linii a povolena je polygamie. Uživit více než jednu ženu je ale většinou velmi těžké.

Až 75 % příslušníků kmene Konso vyznává křesťanství. Animisté uctívají nejvyšší bytost Waq a duchy předků.

Konsové jsou také vyhlášeným řezbáři. Jejich tradiční sochy Waka zpodobňují chrabré bojovníky, kteří poměřili síly s nepřítelem nebo velkou šelmou či krokodýlem. Mají vzdávat úctu mrtvým a v Etiopii nahrazují naše kamenné náhrobky.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související