Organizace Post Bellum chystá aplikaci s rozšířenou realitou. Nabídne články z Magazínu Paměti národa i přehled výstav

30. červenec 2020

Každý týden v sobotu můžete na Radiožurnálu poslouchat Příběhy 20. století, které pro vás připravuje tým okolo Mikuláše Kroupy a organizace Post Bellum. Brzy byste tyto příběhy pamětníků mohli najít i v nové mobilní aplikaci, na kterou Post Bellum vybralo peníze v crowdfundingové kampani.

V nové aplikaci najdete články z Magazínu Paměti národa, který organizace spustila loni v lednu společně s novými stránkami, a nabídne i přehled různých výstav po celé České republice.

„To nejdůležitější, co aplikace umožní, je využití rozšířené reality na našich výstavách, což se velice osvědčilo,“ tvrdí šéfredaktorka Magazínu Paměti národa Markéta Reszczynská.

Aplikace by měla fungovat od podzimu letošního roku, protože organizace Post Bellum dosáhla v crowdfundingové sbírce cílové částky, aby mohla spustit její vývoj.

„Vybrali jsme něco přes 900 tisíc korun, cílová částka byla 700 tisíc. Peníze navíc bychom chtěli využít při tvorbě obsahu,“ doplňuje Markéta Reszczynská. Kampaň poběží ještě necelý týden.

Historie 20. století zajímá i mladé lidi

Rozšířenou realitu Post Bellum využilo hlavně na výstavě Střípky revoluce, se kterou objíždělo školy. Žáci si díky telefonu a výstavním panelům mohli pustit videa s příběhy pamětníků a odbojářů z dob totalitní vlády komunistické strany.

„Ze statistik vidíme, že naší největší čtenářskou skupinou jsou lidé mezi 25 a 40 lety. Od nich také vzešel ten impuls, zda spustíme aplikaci, která by jednoduše nabízela náš obsah,“ doplňuje šéfredaktorka Magazínu Paměti národa.

autoři: Jiří Chum , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.