Opice a banány, to nejde dohromady. V amazonských pralesích si dopřávají guavu nebo kešu

Jaké ovoce mají rády opice? Asi vás automaticky napadne banán. Jenže kdybyste nabídli banán opici třeba v amazonské džungli, prý by ho nechala ležet. Znají spíš jiné plodiny, třeba teperebá, kupuasú, pupůňa, kamukamu, uší, marimarí, ažiru, gabiroba, ženipapu nebo biribá.

„Tenhle prales nebyl nikdy vykácený. Roste tu takhle odnepaměti,“ ujišťuje nás průvodce Robinson Silva. Není tu nic, co bychom mohli najít v českém lese. Všechny rostliny tu jsou úplně jiné.

Průvodce tluče do tvrdého plodu velkého asi jako brambora, který našel pod palmou babaçu. Z jejího listí splétá původní obyvatelstvo krytinu na střechy a zdi a vyrábějí z něj různé nádoby. Využití mají i plody, a to nejen pro lidi, jak jsme zjistili. Ze dvou dutin vykoukly larvy amazonských světlušek.

Cestou objevujeme další výživnou pochoutku – juvii ztepilou. Plody strom, který neroste jinde než v pralese a je trestné ho kácet.

Opice se pro změnu dobývají do para ořechu kamenem. Ale spíš to zvládnou amazonští hlodavci svými tvrdými zuby. A nenechte se mýlit, opice, které v lese řádí, by si banánů ani nevšimly, protože tyto žluté plody tu vůbec nerostly. Místo nich si zvířata dopřávají guavu nebo dužnatou část kešu.

Čtěte také

Celou reportáž z putování zpravodaje Davida Koubka amazonským pralesem si připomeňte při poslechu audio záznamu rozhovoru, který najdete v článku nebo v iRadiu.

autor: dkk
Spustit audio