Online vzdělávání

23. duben 2002
Dobrá rada

V západní Evropě a ve Spojených státech je velkým hitem vzdělávání prostřednictvím internetových kurzů. U nás zatím online vzdělávání není příliš běžné, ale i tak se e-learning postupně rozvíjí. Pomocí web kurzů, pomocí kterých se naučíme nejenom ovládat počítač, spravovat síťový server, programovat, ale pomocí internetových kurzů i připravovat se na přijímací zkoušky na střední školy, na vysoké školy, na zkoušky v autoškole nebo můžeme studovat cizí jazyk. Více se dalo zjistit u Petra Daniela z počítačové školy Gopas.

Jaké jsou podle vás výhody i nevýhody takového typu vzdělávání?

Daniel: Výhodou je rozhodně to, že můžeme studovat, když my sami chceme, nevýhodou je to, že musíme sedět u počítače a mít chuť, čas a trpělivost na tento způsob učení.

To znamená mít velikou motivaci. Kdo zaručí, že studium je kvalitní, kontroluje vás na druhé straně někdo?

Daniel: Na mnohých internetových kurzech jsou přítomni lektoři, kteří odpoví na moje dotazy, sledují moji výuku, pomáhají, občas i připomínají, že už jsem se do kurzu týden nepřihlásil a že bych měl udělat určitý pokrok. Hlavní odpovědnost je ale na mně. V některých kurzech je dané datum, kdy přesně začíná, kdy končí a výsledkem může být i certifikát, pokud se zúčastním zkoušky, prokáži svoji totožnost a složím příslušné testy. U jiných kurzů záleží jen na mé vůli, zda se tam přihlásím, a jsou spíše nápomocné, mám-li nějaký problém, aby mi pomohly s řešením.

Jak je možné se do internetového kurzu přihlásit?

Daniel: Nejlépe začít od nějakého vyhledávače na portálu. Zadám slovo e-learning, kurz nebo případně jiné klíčové slovo z problematiky, která mne zajímá, a portál mi obvykle nabídne několik serverů či webových stránek, kde bych mohl příslušné kurzy najít.

Platí se za kurzy?

Daniel: V současné době existují na našem internetu neplacené, ale velké množství je placených, kdy za příslušný poplatek získám přístup k jednotlivému kurzu na jedno vystudování nebo k celé knihovně kurzů, kde si mohu studovat jak a co chci.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu