Online prostředí by mělo být bezpečnější, velké platformy čeká regulace, popisuje expert. Co se změní?

16. únor 2024

Od soboty začnou v Evropské unii platit nová pravidla pro sociální sítě, úložiště a další online platformy. „Poskytovatelé budou mít řadu povinností ohledně transparentnosti. Budou muset zpřístupnit smluvní podmínky, budou mít zakázáno cílit online reklamu na děti a nezletilé. Platformy budou muset umožnit svým uživatelům, aby mohli nahlašovat nezákonný obsah,“ přibližuje Tomáš Ondrejka, vedoucí oddělení dozoru specializovaných agend ČTÚ.

Nové nařízení se má dotknout hlavně digitálních zprostředkovatelů, kteří poskytují prostor jiným tvůrcům obsahu či prodejcům. Někteří experti v něm ale vidí i nástroj proti šíření dezinformací. Ovlivní tedy nařízení například i diskuse na zpravodajských portálech? A jaké budou tresty například za systematické porušování nových pravidel? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.