Pozor na podvodníky na internetových bazarech. Hodně komunikujte, u WhatsAppu zbystřete, radí expert

24. srpen 2023

V Česku přibývá kyberútoků na lidi, kteří na internetu prodávají použitou elektroniku nebo oblečení. Škody jdou podle policistů do stovek milionů korun. Útočníci cílí například na uživatele portálů Bazoš, Vinted nebo Facebook Market. „Zvláště od covidu se lidé přesunuli na elektronické platformy, obchod a výměna zboží přes tyto portály roste. Útočníci toho využívají,“ vysvětluje Robert Šuman ze společnosti ESET, proč případů přibývá.

Slyšeli jsme ženu, kterou někdo kontaktoval přes WhatsApp. Je to častý způsob, který útočníci volí?

Je to typický scénář, kdy se útočníci snažili paní dostat mimo tu obchodní platformu. Potom ji přes WhatsApp nebo jinou platformu, kterou můžou do jisté míry ovládat oni, podvedli a podstrčili jí nejspíš podvodnou platební bránu, kde zaplatila, nebo z ní vylákali peníze. 

Obsahují tyto zprávy něco, podle čeho se dá poznat, že je píše někdo, kdo nás chce okrást?

Čtěte také

Z našeho výzkumu vyplývá, že v poslední době to bývají velice často cizinci, především z rusky mluvících zemí. První pravidlo, které bych doporučil, je s tím, kdo prodává nebo nakupuje, komunikovat. Časem se projeví to, že ten člověk není Čech. Ty odpovědi a komunikace je kostrbatá, používá nevhodná slova.

Další z možných aspektů, že se děje něco špatně, je, když se vás snaží dostat na platformu typu WhatsApp. Obchod v drtivé většině případů dokážete uzavřít přímo na platformě, na které obchodujete. Ale útočníci se vás snaží přesměrovat na nějakou svoji podvodnou doménu, kde s vámi komunikují a mají navrch.

Bankovní účty obvykle bývají zabezpečeny několika stupni, musíme znát hesla, transakci potvrdit na mobilním telefonu... Ani tohle nezabrání podvodným transakcím?

Čtěte také

Pomůže, ale útočníci mají vymyšlenou hromadu scénářů sociálního inženýrství, snaží se například oběť přesvědčit, aby uložila peníze do úschovy toho prodejce, třeba bazaru nebo prodejního místa. Připraví si stránky, které vypadají hodně podobně jako prostředí obchodního portálu a pak vám peníze nějakým způsobem ukradnou.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.