Bezpečnost dětí na internetu? Počet trestných činů se zdvojnásobil, upozorňují odborníci. Pomoci může osvěta v podobě kyberpohádek

Nebezpečí na internetu mají dětem ukázat kyberpohádky, které připavilo Kybercentrum spolu s Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Jsou určené předškolním dětem, vznikly jako pomůcka pro rodiče a učitele. Prostřednictvím známých příběhů se děti dozvídají o jednotlivých rizicích, které internet skrývá. Podvodníci si stále nacházejí nové cesty, loni policisté řešili přes 18 a půl tisíce případů trestných činů na internetu.

„Kůzlátka často hrála hry na počítači, fotila se na internet a hlavně u všech svých lumpáren natáčela videa a dělala u toho obří rámus,“ zaznívá v kyberpohádce.

Čtěte také

Tak, jak měla v oblibě, dávala k fotkám a videím i plno hashtagových upoutávek. Přitom kůzlátka ani nevěděla, že automaticky videa prozradí i adresu, kde bydlí,“ pokračuje vypravěč.

Zlý vlk a IP adresa

Pohádky jsou určené hlavně pro ty nejmenší. Věk uživatelů internetu se totiž snížil během COVIDu, kdy se děti musely připojovat například na on-line výuku.

Kyberpohádky je možné si poslechnout na webu kyberpohadky.cz i na Spotify.

Dvakrát víc trestných činů

Odstraňování nežádoucího obsahu na internetu má na starosti linka stoponline, kterou provozuje sdružení CZ.NIC.

„Loni jsme přijali asi 4 tisíce hlášení, z toho se 500 týkalo dětí, asi 700 stránek, kde byly nahé nebo až pornografické fotografie dětí,“ uvádí výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip.

Loni řešili policisté přes 18 a půl tisíce případů, které se týkaly trestných činů na internetu. Ve srovnání s rokem 2021 je to dvojnásobný nárůst.

Citlivé údaje nesdělovat

Čtěte také

Podvodníci si stále nacházejí nové cesty. „Teď úplně čerstvá novinka jsou tzv. zotročené SIM karty, kdy se pachatel vydává za pracovníka operátora, pod nějakou legendou vás donutí k tomu, abyste mu vydali přihlašovací údaje ke svému operátorovi a přes to se dostane na vaše bankovnictví a končí to stejným nešťastným příběhem,“ upozorňuje Tomáš Kubík, náměstek policejního prezidenta.

Policisté i další odborníci, kteří se zabývají prevencí nebo bezpečností na internetu, radí, že bychom se na internetu měli chovat jako v běžném životě. Kartu s PINem bychom taky nikomu cizímu nedali, stejně jako intimní fotky nebo fotky vlastních dětí.

Spustit audio