Olympiáda exkluzívně na Radiožurnálu!

11. září 2012
Londýn 2012

Přes 130 členů reprezentace České republiky bude na jubilejních 30. olympijských hrách provázet desítka redaktorů a techniků Českého rozhlasu. Jako jediné české rádio vám zprostředkujeme dění přímo ze sportovišť! Z olympijského studia Radiožurnálu uslyšíte od 27. července každý den kompletní zpravodajství a přímé vstupy ze sportovního vrcholu této sezóny.

Naši reportéři budou na všech olympijských sportovištích XXX. LOH v Londýně, kde půjde českým sportovcům o medaile, připraveni okamžitě vstoupit do vysílání a přiblížit posluchačům dramatické a emotivní okamžiky her v přímém přenosu.

Více než dva týdny se vám denně budou hlásit reportéři Miroslav Augustin, Vojtěch Bidrman, Miroslav Bureš, Jiří Hošek, Michal Jurman, Tomáš Kohout, Jaroslav Plašil a Petr Souček, podporováni techniky Jaromírem Niklem a Romanem Růžičkou.

Denně minimálně jednou za hodinu uslyšíte Olympijský souhrn, ve kterém se dozvíte, jak se dařilo našim sportovcům. Do zákulisí her vás dvakrát denně (v 7.20 a 15.20 hodin) zavede Olympijský deník Jiřího Hoška. Těšit se můžete také na Olympijské fejetony Miroslava Augustina (každý den v 8.40 hodin). A pochopitelně nebude chybět ani internetový zpravodajský speciál olympiada.radiozurnal.cz.

Olympijské hry v Londýně se blíží

V době tří olympijských víkendů pro vás navíc vysíláme živě Večerní Radiožurnál i v sobotu a neděli vždy od 20 hodin do půlnoci (pravidelné pořady budeme vysílat opět po skončení olympijských her).

Česká výprava si brousí zuby na pár medailí

Přes 200 států bude soutěžit v celkem 36 disciplínách. Mezi nimi také více než 130 nominovaných českých sportovkyň a sportovců, kteří budou usilovat o co nejlepší výsledky. Fandit můžete našim atletům, basketbalistkám, plážovým (beach) volejbalistkám i volejbalistům, boxerům, kanoistům, veslařům, cyklistům, gymnastům, judistům, tenistům, stolním tenistům, badmintonistům, moderním pětibojařům, plachtařům, střelcům, plavcům, triatlonistům, vzpěračům a zápasníkům.

V soutěžích nebudou chybět taková jména jako olympijské vítězky střelkyně Emmons, oštěpařka Špotáková, kajakářka Hilgertová (ta jede už na svou 6. olympiádu!), dále úspěšní atleti z nedávného ME v Helsinkách Maslák s Holušou, Hejnová, Rosolová, Ptáčníková. Chybět nebudou ani další atletické jistoty jako nezlomný Šebrle nebo oštěpaři Veselý s Frydrychem

Do Londýna se chystají i kanoisti Ježek a duo Štěpánek-Volf, kajakář Hradilek, veslaři Knapková a Synek, judista Krpálek, cyklisti Nashová, Kreuziger, Bárta a biker Kulhavý a samozřejmě tenisté Kvitová, Hradecká s Hlaváčkovou, Berdych a Štěpánek. Českých statečných je samozřejmě mnohem víc – fandit budeme všem stejně: nejvíc! :-)

Kanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek na SP ve vodním slalomu 2010, Troja

Naším vlajkonošem bude na úvodním ceremoniálu hrdina nad všechny – badmintonista Petr Koukal.

Časový harmonogram účasti českých sportovců na OH 2012 najdete od 25. července na webovém speciálu olympiada.radiozurnal.cz.

Chcete-li vědět, jak se naši olympionici chystají na vrchol sezóny, poslechněte si a přečtěte Cesty do Londýna. V seriálu Olympijským Londýnem křížem krážem se zase dozvíte, kde se nachází sportoviště, jaká je jejich historie a současné využití v životě Londýna.

V této sportovní době je dobré si připomenout jedno výročí, které byť je velice smutné, je také olympijské. Týká se masakru na hrách XX. letní olympiády v Mnichově v roce 1972. Před 40 lety palestinští teroristé ze skupiny Černé září unesli a zavraždili 11 izraelských olympioniků.

Do Londýna už potřetí

Poprvé se olympiáda v Londýně konala v roce 1908. V tehdejším českém týmu (ještě stále pod hlavičkou Rakousko-Uherska) bylo celkem 22 sportovců. Šermíř Vilém Goppold z Lobsdorfu vyhrál v šermu šavlí jednu individuální a pak s celým šermířským družstvem jednu týmovou bronzovou medaili.

Emil Zátopek přivezl z olympiády v Londýně zlatou medaili

Tři roky po II. světové válce se Londýn stal podruhé hostitelem olympijských her. Tentokrát bez poražených Německa a Japonska a také Sovětů, kteří účast odmítli. Za Československo tu soutěžilo 77 sportovců, z toho 14 žen. Naši tu získali 11 medailí (6 zlatých, 2 stříbrné a 3 bronzové) a skončili na celkovém 8. místě národů v počtu získaných medailí.

Na těchto hrách zářila legenda československé atletiky Emil Zátopek, který tu vyhrál běh na 10 km a doběhl si pro stříbro na 5 km. Zlato si ve welterové váze vyboxoval Július Torma, tři zlaté si vypádlovali kanoisté a kajakáři.

Jedno zlato a tři bronzy si odvezli naše gymnastky a gymnasté. Jejich úspěch byl poznamenám tragédií členky zlatého týmu Elišky Misákové, která krátce po příjezdu do Londýna měla potíže a vyšetřením se zjistilo, že má dětskou obrnu. Zastoupila ji náhradnice a v době, kdy tým soutěžil, této zákeřné nemoci podlehla.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio