Olomouc ovládne ČSSD s ODS, TOP 09 a lidovci. Vítězné ANO skončí v opozici

13. říjen 2014

Koalici v Olomouci vytvoří ČSSD s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Vítězné ANO zůstane v opozici. Primátorem krajského města by se podle dnes podepsané dohody měl stát lídr ČSSD Antonín Staněk.

„Naše pozice při vyjednávání s ANO byla výrazně slabší. Představa ANO o případné spolupráci byla sice zajímavá, nicméně jsme měli pocit, že bychom náš program nebyli schopni naplňovat v tom rozsahu, jak jsme ho voličům slíbili,“ řekl Českému rozhlasu Antonín Staněk.

Dosavadní primátor Martin Major z ODS šel do jednání s ostatními stranami proto, že občanské demokraty ANO neoslovilo. „Nás vítěz voleb nekontaktoval. Vycházíme z dlouholeté tradice a principu, že vítěz voleb zahajuje jednání,“ vysvětluje.

První muž kandidátky ANO Milan Feranec tvrdí, že takový výsledek očekával. „Počítal jsem, že to může nastat. Tradiční strany v Olomouci jsou velmi velmi propojené, takže se domluvily bez nás a nechtějí žádnou změnu poměrů na radnici,“ uvedl Feranec.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Olomouc

„Budeme dělat standardní opoziční práci. Budeme sledovat, co se děje. Budeme žádat vysvětlení,“ popsal další působení hnutí ANO v olomouckém zastupitelstvu.

V 45členném zastupitelstvu bude mít čtyřstranná koalice většinu 24 zastupitelů. Smlouvu mají zástupci stran uzavřít do 17. října. V předchozích čtyřech letech na radnici vládla koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Podle dnes uzavřené dohody by ČSSD měla v 11členné městské radě získat pět křesel včetně primátorského. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 budou mít v radě po dvou zástupcích.

Dosavadní primátor Martin Major z ODS bude náměstkem. Dalšími náměstky budou Ladislav Šnevajs z KDU-ČSL, Aleš Jakubec z TOP 09, Jaromír Czmero a Pavel Urbášek, oba z ČSSD.

Hnutí ANO v Olomouci získalo 23,4 procenta hlasů voličů a v 45členném zastupitelstvu bude mít 12 členů. Druhá ČSSD dostala 18,7 procenta, což odpovídá deseti mandátům. Pro třetí ODS hlasovalo 11,1 procenta voličů a bude mít pět zastupitelů. Lidovci získali pět mandátů. Po čtyřech křeslech v zastupitelstvu obsadí KSČM a TOP 09. Do zastupitelstva se dostala také nově založená sdružení Občané pro Olomouc (tři mandáty) a ProOlomouc (dva mandáty).

autoři: , mka
Spustit audio