Olga Špátová

7. červenec 2008

V pondělí byla hostem Dopoledního Radiožurnálu mladá filmařka Olga Špátová. V úvodu prozradila, které filmy ji zaujaly na letošním MFF v Karlových Varech. V rozhovoru s Lucií Výbornou přiblížila, co ji baví na natáčení dokumentárních filmů, jak si vybírá jejich témata nebo jak těžko se proniká k objektům dokumentů. A řeč přišla také na rodiče Olgy Špátové - známé filmaře.V úterý 8. července bude hostem prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

V úvodu Olga Špátová prozradila, že kvůli pracovním povinnostem strávila na letošním karlovarském festivalu pouze tři dny. "Já se vyhýbám společenským akcím a snažím se chodit pořád na filmy. Za ty tři dny jsem shlédla asi sedm filmů a všechny byly dobré - dojemné, silné a inspirativní a všechno to byli mladí režiséři. Pro mě to byla i učebnice filmařiny," uvedla mladá filmařka, která před časem natáčela dokument o nastudování jazzové opery Dobře placená procházka v Národním divadle v režii Miloše Formana. "S Milošem Formanem to bylo velké dobrodružství. On nebyl ten, který by si mě tam přál - byl nervózní, že tam běhám z kamerou a narušuji divadelní obraz. Ale byl ohromně velkorysý. A nakonec jsem se od něho z té režie hodně naučila," prozradila dokumentaristka.

Jak je těžké přiblížit se blízko k lidem při natáčení dokumentů? "Je výhoda, že já si točím filmy sama - dělám kameru sama a mám pouze zvukaře. Aby byl dobrý záběr i zvuk, tak musíme jít i třeba metr blízko a máma s tátou mě od mala učili, že musím být opravdu drzá, odvážná a musím chodit do těch situací," odpověděla Špátová, která je dcerou dokumentaristů Olgy Sommerové a Jana Špáty. "Jsem šťastná, že mi osud dopřál, že můžu pracovat na filmech. Chci se učit dělat obojí - kameru i režii a chci pracovat s hudbou a zvukem," přiblížila Olga Špátová.

Chce generace Olgy Špátové točit něco jiného, než její rodiče? "Musíme hledat jiné prvky ve filmařině. Máma vždycky říká, že můj táta točil ty hodné a laskavé filmy. Dneska ale podle ní v té záplavě konkurence člověk už nemůže být příliš hodný, musí mít ty ostré lokty. Můj názor to ale není. Ale myslím, že ta filmařina by měla být dramatická a neměla by být nudná. Hodný film musí by dohnaný tou dobrou filmařinou," odpověděla. Jsou dnešní lidé otevřenější, chtějí mluvit o sobě? "Obecně lidi touží mluvit o sobě, protože si často nemají s kým povídat. Ale zároveň, když natáčím venku na ulici, tak se lidi kamery bojí. Můj táta dělal v roce 1989 film o mladých lidech a točil na ulici a tam k němu lidi chodili a vyprávěli mu své názory. Dnes ty lidi spíš utíkají. Je to tím, že se bojí zneužití, třeba na internetu," uvedla Olga Špátová.

Záznam celého rozhovoru s Olgou špátovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio