Olga Sommerová

17. leden 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byla dokumentaristka Olga Sommerová. Ptali jsme se, jaký je její názor na petice. Zajímalo nás, co si myslí o etice filmařů i novinářů, a jak vnímá reakce společnosti na ženské hnutí. Také jsme hovořili o dokumentu, který právě točí se svou dcerou. V pátek 18. ledna bude hostem spisovatelka a novinářka Barbara Nesvadbová.

Původně začala Olga Sommerová studovat psychologii, potom se přihlásila na FAMU. Ve svých dokumentech se snaží přiblížit k originalitě a autentičnosti člověka. Hranice toho, kam až může jít, jsou věcí svědomí. Lidé jsou hrdiny jejích filmů - proto, když s nimi točí, se snaží zachovávat si důstojnost a tvář. Olga Sommerová také vnímá, že se zlepšil postoj české společnosti k feminismu - a to především díky informacím, které se k lidem dostávají.
Paní Sommerová hovořila také o spolupráci se svými dětmi a o filmu, na kterém právě pracuje s dcerou Olgou - dokumentu o židovských odborářkách a ženách-židovkách, které prošly koncentračními tábory.

Záznam rozhovoru s Olgou Sommerovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: mmk
Spustit audio