Oldřich Sahajdák ve Dvaceti minutách Radiožurnálu
Češi mají rádi přesolená jídla. Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, že překračují doporučení množství soli v průměru třikrát. Zatímco Světová zdravotnická organizace udává jako maximálně denní dávku 5 gramů denně, v tuzemsku si dopřává každý dospělý zhruba 15 gramů, což, jak varují lékaři, zvyšuje riziko mrtvice, infarktu nebo poškozuje ledviny. Bude nám ale zdravější strava chutnat?
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Do studia Dvaceti minut přišel dnes šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, který dokázal obhájil známou Michelinskou hvězdu Oldřich Sahajdák. Dobrý den.
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Dobrý den.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tak myslíte si taky, že Češi obecně hodně solí?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Myslím, no. Myslím si, že Češi obecně hodně nezdravě jedí taky.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A je to v tom, že jíme všeobecně nezdravě, nebo ta sůl vyčnívá nad všechno ostatní?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
No, je to daný taky tou nabídkou tý český kuchyně. Tak historicky, když se podíváme, tak jsou to většinou těžký jídla, který jsou založený na vepřovým, na nějakým zelí, hodně na bramborách, to jsou takový ty obyčejný jídla, který lidi dobře znaj, ale čím víc čtete ty starý kuchařky a hledáte v tom, tak je to taky hodně plný ryb, protože celý jižní Čechy jsou vlastně pod vodou, teď to myslím jako těma rybníkama a je tam spousta ryb a máme houby, máme spousta polí, kde rostou prostě výborný zeleniny, který by se daly taky dobře uvařit a v těch kuchařkách se z toho taky vaří, takže myslím, že se spíš propagovalo dříve to vepřový a myslím, že už je čas na to vrátit se k tý zelenině teďka.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Když se podíváte do starých kuchařek, jak se solí tam? Jaké jsou doporučené dávky? Je to míň, než solíme teď?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Minimálně se tam solí. Musím říct, že my právě vaříme podle těch starých kuchařek a je to spíš tak, že ta chuť musí být koncentrovaná ne solí, ale mrkev musí chutnat jako mrkev, ne jako slaná mrkev, to znamená, když chcete mít třeba výbornou mrkev, tak ji dlouho pečete dejme tomu s houbama, přidáte tam bobkovej list. A když je upečená, tak ji zalijete džusem z mrkve a v tom to uvaříte a už nepotřebuje žádnou sůl, už máte výbornou mrkev, která je vynikající.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že ten hlavní problém je v tom, že sůl je převážně v těch hotových jídlech, která kupujeme, protože chceme ušetřit čas?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
To je další věc, no. Ta nabídka těch hotovejch jídel je veliká a aby to chutnalo, tak to musí být osolený podle mě. Já si ty hotový jídla nekupuju, ale když jdu okolo mrazáku v nějakým obchodě, tak vidím, že tam na mě kouká všechno možný a už je to uvařený a stačí to strčit do mikrovlnky.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Proč si nekupujete tato předvařená jídla?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Protože bych se styděl, protože já umím vařit a mám děti a ...
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Máte čas na to vařit?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
No, čas ...
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Když jste v práci vaříte, doma vaříte taky? Nesáhnete někdy po polotovaru?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Stejně tak jako mám čas si lehnout a koukat na televizi nebo lelkovat doma, tak si musím udělat čas na to, abych uvařil, no.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Když mluvíte o tom, že existují instantní jídla, hotová nebo předvařená jídla, rovná se automaticky takový pokrm nezdravý pokrm?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Nemusí to tak být asi si myslím, ale taky hraje cenu cena, hraje myslím roli cena, takže, když je to, já na to koukám úplně jednoduchým okem, že to, pro mě, když je to levný, tak to nemůže být nic dobrýho, protože vím, co to je za práci uvařit dobrý jídlo, vím, co stojej ty suroviny, který za něco stojí a v případě, že nějaký hotový jídlo stojí málo peněz, tak si myslím, že to nemůže být v pořádku. Já bych si ho nikdy nekoupil.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Když chceme jíst zdravě, znamená to, že budeme automaticky dávat za jídlo víc peněz?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Může to tak bejt, no, může to tak bejt, protože, když se podíváte na párky třeba, to je takovej obecný příklad, jak každý máme doma párek nebo ty uzeniny se často jedí, tak, když si chcete koupit dobrej párek, tak podle mě musí stát přes 100 korun kilo, aby byl, aby to bylo dobrý maso v tom, aby v tom bylo maso vůbec a aby se dal jíst. Jakmile to stojí pod nějakejch, okolo 30, 40 korun, tak si myslím, že to prostě nebude zdravý, že tam budou nějaký kůže. Teď jsem určitě naštval spousta lidí, který tomu rozuměj.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ekonomická situace ale není úplně dobrá, na to narážím, lidé často říkají, že si nemůžou dovolit dávat za jídlo víc peněz. Existuje nějaká možnost, jak zdravě jíst, zdravě nakupovat a i méně solit a přitom neutratit příliš mnoho peněz?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Já myslím, že jo. Jde o to taky, kde nakupujete, kam chodíte. Jsou různý trhy, kde můžete koupit levně velmi čerstvou dobrou zeleninu a já myslím, že je to taky v tom nejíst každý den maso, protože já sám prostě mám maso dvakrát tejdně, já se pak cítím unavenej, jsem ospalej a nejíst takový ty klasický porce, to je 6 knedlíků, naběračka omáčky, takhle se nejí, to pak člověk nemůže pracovat, nemůže se hejbat, musí jít jenom lehnout a spát.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak se jí? Méně? Častěji?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Myslím, že se jí méně a častěji, no. Takhle já to propaguju, takhle bych chtěl, aby se jednalo u nás v hospodě, proto dáváme malý porce a nosíme je častějc ke stolu. A doma, když jím, tak jsou to taky malý porce a převažuje zelenina a nemusí to být vždycky vařený, může to být i studený, může to být jenom salát, mně celkem ...
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy provozujete restauraci s Michelinskou hvězdou, tam asi hosté očekávají, že to menu bude vypadat nějak tak, jak vy říkáte, tedy malé porce, ale všeobecně myslíte si, že je to v Česku problém, že lidé čekají spíš tu kvantitu než kvalitu?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Jsem víceméně přesvědčenej o tom, že lidi chtěj hodně jídla, je to za málo peněz, no, že to chtějí, aby to byla co největší porce a odejít nakrmenej hodně, že spíš jako lepší se to samozřejmě, ale většinou v hospodách jsou obrovský porce, který nestojej za moc, no.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Bylo to vždycky tak v Česku, když říkáte, že pročítáte staré kuchařky, kde se mimochodem také málo solí, jsou tam porce, na které jsme zvyklí teď, 6 knedlíků, svíčková omáčka a tak dále?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Ty kuchařky, který já, když jsem zmiňoval, ty jsou z první republiky, kdy Česká republika, když se podíváte na ty starý filmy pro pamětníky, tam všichni vypadaj velmi dobře, jsou elegantní.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Hubení.
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Mají nějakou úroveň ty lidi a já myslím, že to se trošku ztratilo teďka a že se to podepisuje i na tom jídle, na tom, jak se ty lidi chovaj. Takže, když jste elegantní člověk, tak jíte elegantně, když nejste elegantní člověk, tak nejíte elegantně a ...
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Teď není elegantní doba? Myslíte si, že na to nejsou peníze, není čas?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Myslím si, že to pro spoustu lidí není důležitý, jak jedí a co jedí. Že je pro ně důležitý, jestli mají pěkný auto, jestli maj výbornej moderní telefon, ale jestli jedi jako zdravě a čerstvou rybu třeba, nebo jestli mají každej týden jabko a pomeranč, to možná tak důležitý není, tak to vidím já, protože se bavím s lidma, který s jídlem dělaj a sdílíme víceméně stejný jako informace a máme stejný poznatky, no.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pozvání do Dvaceti minut Radiožurnálu dnes přijal šéfkuchař Oldřich Sahajdák. Vrátím se oklikou k soli, protože to je téma, na které upozorňuje ministerstvo zdravotnictví, příliš solíme v Česku. Můžeme si vypěstovat závislost na příliš slaných jídlech?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Když jsem byl malej kluk, tak jsme doma vařili, měli jsme Magi takový ty kostičky a já jsem hrozně rád olizoval ten papír, nevím, jestli to dělaj nějaký děti taky, ale ...
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Děláte to ještě?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Ne, už nepoužívám to, ale vím, že když jsem byl malej, maminka to vařila, tak mě mrzelo, když jsem jako ten papír nedostal k tomu, abych ho olíznul, takže možný to tak je, no. Jako dítě jsem si to udělal ...
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tehdy jste měl a dá se to vypěstovat už od dětství? Vy říkáte, že už tedy nemáte tu nutkavou potřebu olizovat papírky od Magi, tedy jaksi, že ta slaná chuť pro vás není tak důležitá, ale myslíte si, že ve většině případů třeba to, co se v tomto směru naučíme v dětství, tak potom platí, i když jsme dospělí?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Je to možný samozřejmě, protože to, co jíte, když mluvíme o jídle teďka, tak to, co jíte v dětství, tak si pak s sebou přinesete do tý dospělosti, berete to, že takhle je to správně, takhle by to mělo být a ...
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Když si zvykneme na slanější jídla a podle průzkumů jsme většinou zvyklí na to solit až třikrát víc než by se mělo, je těžké přeučit se na něco zdravějšího?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Nevím, jestli je to těžký, ale je třeba to ochutnat hlavně a poznat, někdo to třeba nepozná, že to je lepší bez tý soli, protože většina těch kuchařek, když si přečtete, ty, co vycházely potom v nějaký tý komunistický době, tak ty jenom solej, tam se nepoužívá žádný koření, tam se jenom solí, nebo se cukruje nebo se tam přidá pepř, jenom tady 3, 4 druhy a to je pak potom monotónní chuť a všechno je buďto slaný nebo sladký nebo kyselý, nic jinýho.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
O to mi právě jde, jestli a jaká práce je naučit lidi, když vy jako šéfkuchař provozujete luxusní restauraci, snažíte se o kvalitní jídlo, naučit lidi, aby jim chutnalo to, co je dobré, to, co je zdravé?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Je to strašně jednoduchý, ty lidi, co k nám chodí, tak jsem nezaznamenal, minimálně si někdo řekne, že by chtěl sůl a jenom proto, aby si osolil chleba, když je namazanej, ale aby si tam dochucoval ty jídla, to se nám stává velmi zřídka. A jak jsem říkal, my vaříme tak, že ty chutě jsou koncentrovaný a ty jídla ve svý podstatě jsou z obyčejnejch surovin, my dbáme na to, aby to bylo z lokálních místních surovin, takže všechno nebo 90 % surovin, co tam máme, tak jsme koupili v takovým okruhu nějakých 120 kilometrů od naší restaurace a to jsou suroviny, který si každý z nás může jít koupit každej den někam do obchodu nebo na trh, nebo si je někde vypěstovat, když to řeknu úplně jinak a jde jenom o to, jak to připravit, jak se to uvaří. Samozřejmě to vypadá teď, že jsem chytrej, protože jsem kuchař a mám štěstí, že nás je tam ...
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jste šéfkuchař.
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
... 12 v práci a každej to může dělat, ne každej si to může doma dovolit, ale prostě já si furt myslím, že převládá to maso a osolený maso, že je takový nejjednodušší, rychlý jídlo.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
V českým jídelníčku?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
V českým jídelníčku, jo. A nemyslím si, že to je dobře. Včera jsme měli rybu, jsme opekli rybu a zakápli jsme ji citronem, k tomu jsme si dali rejži a bylo to výborný a bylo to za 10 minut hotový jídlo a to je zdravý jídlo pro mě.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Když vaříte a říkáte, že sůl používáte minimálně, tak čím ji nahrazujete, kořením?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Právě je to tím kořením a tím způsobem, jak vaříte. Takže my například často děláme v naší kuchyni to, že vytahujem takový ty starý zapomenutý suroviny jako je červená řepa a petržel třeba, teď topinambur a jenom to pomalinku pečeme. A ono samo to má chuť, vevnitř je škrob samozřejmě, ten se tím pomalým pečením přetváří na takové cukry, takže je to sladký samo o sobě, jakmile bych to osolil, tak by tahle ta primární chuť, ta vlastní chuť tý suroviny by zmizela a bylo by to slaný jenom. Teď se tady pouštím do soli, bez tý soli to nejde taky, občas to musíte osolit a ...
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Sůl nad zlato?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
A vždycky tam hraje nějakou roli, to jenom, že to je takový téma, ale existuje strašně moc verzí, jak tu sůl nahradit něčím, aby to chutnalo velice dobře. To, jak bylo v tý pohádce, že to nejde vůbec bez toho, to samozřejmě jde jako.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jde to úplně bez soli? Dokázal byste uvařit dobré jídlo, tedy myslím ne dort nebo něco sladkého bez soli?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Jde. Všechny naše vývary, který děláme a u nás v restauraci a česká kuchyně stojí na těhle těch vývarech, ty úplně vylučujou sůl, tam prostě není. Tam je jenom tolik zeleniny a tolik masa nebo kostí, že ta chuť prostě tím dlouhým vařením tam sama vznikne a pak už jediný, co k tomu potřebujete, je lžíci a sníst to.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak dlouho vaříte takový vývar, abyste ho nemusel solit?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Tak to je ono, vaříme ho tak 2 dny, no. Znamená to ...
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Takže to není úplně věc, kterou by si mohl každý udělat doma.
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
No, není no. Od toho je ta restaurace, když chcete jíst něco takovýhleho, tak musíte prostě do restaurace. A ještě do toho, my to máme tak, že vlastně z 20 litrů vody uděláme ve výsledku asi 6 litrů vody nebo vývaru, hodně silnýho vývaru, který se obejde bez soli.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Když ale si vezmete běžně zaměstnanou domácnost, žena, muž ať už vaří kdokoliv z nich a chce udělat dobrý vývar, tady vezmu ten konkrétní příklad, nebo nějaké jiné jídlo, které bude dobré a nebude muset být hodně osolené, je na českém trhu možné jednoduše a nemyslím Prahu sehnat kvalitní suroviny?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Jasně, chce to slepici a uvařit to ze slepice. Ale kdo to dneska dělá? Zkuste si koupit čerstvou slepici, no? Taky to není jednoduchý, nebo když ji sežete. Nebo kost tam dát, nějakou žebrohovězí, tak to z toho.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To se týká vývaru, ale když už jsme se tady bavili o tom, že Češi všeobecně upřednostňují kvantitu nad kvalitou, je to znát i v nabídce obchodů, že když se třeba projdete po Francii, tam se podíváte, co je možné koupit, tak je to jiné v Česku?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Je, no. Když jdete do těch obchodů tady, tak vidíte ty košíky a vypadá to, že začne válka, všechny přetékají, jsou plný jídla, nevím, co všechno tam ty lidi maj. Ve Francii chodí, nosí to jako kabelku takovej malej košík a kouká z toho bageta, lilek, patyzon a z valný většiny zelenina a pak si koupěj flašku vína. No, a to je podle mě pěknej nákup takhle.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Když už jsme tady načali kulturu, která se týká stravování, tak Češi jsou výrazně jiní než zbytek Evropy, nebo máme s někým něco společného, třeba na východ od našich hranic?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
To nevím.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dá se třeba říct, že nebudu říkat Slováci, třeba Maďaři nebo Poláci mají podobně přezíravý vztah, dejme tomu, dá se to tak říct ke kuchyni?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Já tam moc nejezdím, musím vám říct, ale jezdím takhle na takový gastronomický výlety, kde jím hodně po hospodách, všude možně se tam potuluju a hrozně rád jezdím do Francie, do Itálie, do Španělska, do Anglie, tam je to perfektní takhle, když chodíte a vidíte spoustu mladých lidí, který stejně tak choděj do hospody jako na koncerty, jako do divadla a žijou velmi kulturně, a to jsme zase v tý první republice, jak jsem vám říkal, že ty lidi pro mě byli krásný, sympatický, hezky oblečený, elegantní, no, takže nám to tady se trošku vytratilo.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A máte pocit, že se to vrací? Jsou lidé= a přibývá jich v Česku, kteří chtějí kvalitu a chtějí tu elegantní dobu, o které mluvíte vy?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Určitě, určitě, ty mladý lidi, já teď mluvím, jak kdyby mi bylo 70 teďka, ale rozhodně si myslím, že jo, že takovýhle lidi tady jsou a je to zase jenom o tom, že lidi cestujou, objevují nové kuchyně, nový jídla, všechno možný objevujou novýho a pak to sem pomalu nosej k nám zase do Čech a myslím, že to nebude dlouho trvat a zvyknem si na to, že ty porce budou poloviční.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A ne tak slané.
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
A ne tak slaný, no.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu je šéfkuchař, obhájce Michelinské hvězdy Oldřich Sahajdák. Ještě k soli, existují různé druhy soli i na českém trhu. Je něco, nějaký větší rozdíl mezi těmi druhy soli, protože možná některá může být zdravější než jiná?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Je to tak. Některý soli speciálně ty mořský obsahují jód, kterej tělo potřebuje. A my se snažíme používat především mořskou sůl u nás a je v tom velký rozdíl.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Stačí měnit takové soli používat?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Ona je furt stejně slaná, abych řekl pravdu. Existuje spousta solí, některá je třeba z Himalájí, která je obohacená o železe, má i takovou načervenalou barvu. Ono samo, právě, že tam je takový podzemí, že má takovouhle barvu, pak jsou nějaký z jižní Afriky, ty jsou taky zase hliněný, ty jsou takový tmavý. Pak existuje tmavá sůl, která je úplně černá, to je zase zbarvený nějakýma karbonama, který jsou okolo uhlíku, já přesně nevím, jak se to získává ze země, ale každá obsahuje něco jinýho, takže je možný, že některý tyhle ty jsou zdravější, já jsem v tom nikdy zase takovou jako revizi si nedělal, ale když je ochutnávám, v puse chutnaj všechny stejně, ale asi v tom bude nějakej větší rozdíl, než tady teďka říkám já.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy se prý teď věnujete taky stravě dětí, zaměřujete se na stravovací návyky dětí. Co vás k tomu vede?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
No, tak za prvé mám děti, mám syna a chtěl bych, aby zdravě jedl a je to takový, že ty děti odmítaj ty věci, který jsou zdravý a mají radši bonbony, já mám to štěstí, že on takovej není, ale ty spolužáci okolo to vidím, když mají ty svačiny, tak potom vracej ty mrkvičky, který dostali a snědi takový ty věci, který já bych si nepředstavoval, že by měli jíst. A pak taky mě baví s ním vařit, takže bych chtěl, teďka pracujeme s jedním kamarádem na takový věci, že bysme udělali pár receptů, jako kuchařku, jak vlastně by děti vařily se svýma rodičema, jak by se k tomu dostávaly, aby se učily, co je správně, co je špatně, aby se naučili zase dělat knedlíky, protože kdo dneska umí udělat knedlíky, je velkej frajer.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je těžké vařit pro děti nebo jiné vařit pro děti než pro dospělé?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Já moc pro děti nevařím, protože, jak říkám, mám jednoho syna, vařím s ním a ten sní vlastně všechno, co uděláme a především, protože to spolu vaříme, tak si to já vysvětluju, když to vaříme spolu, když to vidí a já mu to říkám, tak pak na to má chuť a pak sní cokoliv zelenýho, cokoliv je zeleninovýho a já jako dítě jsem takovej nebyl. Já, když jsem uviděl fazolku uvařenou, tak ta šla první na stranu a jako zeleninu jsem vůbec nemohl dávat, no. Takže si myslím, když je to pro něj jako hra a pro něj to je určitě hra v tu chvíli, tak pak se na to těší, pak to snědí, protože to je výsledek tý jejich práce. To je jako, když namaluje mamince obrázek a pak jí ho ukáže a vidí tu radost, tak to je prostě perfektní, tak takhle já si to vysvětluju. Když to spolu budou vařit ty rodiče a děti, tak to budou rádi jíst.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Co říkáte na kvalitu tuzemských školních jídelen, těch velkých vývařoven?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Moc ji neznám. Já s tím mám jenom dobrou zkušenost. Jako žák jsem byl spokojenej, nepamatuju si, že bych něco nesnědl. Jediný, co mi tam vadilo, byl zápach těch táců a že jsem si spletl vždycky, kde je čaj.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To jste možná velká výjimka.
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Já jsem jedl všechno hlavně, já jsem byl hladovej asi furt. Nemám špatnou zkušenost s tím, že bych si tam nepochutnal. A teď jako, když jsem ve škole, kam kluk chodí, tak je spokojenej. Já si čtu ten lístek a mají to perfektní, takže myslím, že mají dobrou nabídku.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Když ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, abychom tolik nesolili, tak také odborníci, kteří na studii pracovali, varují, že pro děti je to daleko nebezpečnější příliš solit, je to tak?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Rozhodně. Tak, jestli si uškodí dospělýmu člověku, dětem to bude škodit úplně stejně a ty se rozvíjej, ty maj všechno před sebou, tak jenom tím, že jim to osolíme, abysme jim to neosolili moc.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zkoušel jste někdy vařit velkokapacitně? Protože dá se říct, že hodně lidí se spoléhá právě na velké jídelny. Je problém podle vás udržet tady tu kvalitu a to, aby jídlo bylo zdravé?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
O tomhle bohužel moc nevím. Já jsem vždycky vařil v restauraci a byl jsem na vojně ...
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A když si třeba zajdete z výchovných důvodů nebo ne?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
To jsem nebyl ještě.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Nebo ze studijních.
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Ale plánuju to, hrozně rád bych o to stál jít do nějaký školní jídelny a vidět to tak, jak to dělaj a nechat si taky poradit taky od nich, protože teď tady vypadá jako, že jsem strašně chytrej a navážím se do nich, že solej hodně někde třeba a ono to tak třeba vůbec není. Zrovna školní jídelny já jsem teďka obhajoval, takže tam se můžu do toho pustit a podívat se.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A kdybyste měl říct jako šéfkuchař restaurace, která pracuje na malých porcích a tak dále a na kvalitě, myslíte si z téhle zkušenosti, že je těžké vařit zdravě, chutně, ve velké, ve velkém množství?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Ono to bude určitě i o penězích, něco to musí stát to jídlo nakonec a aby to mělo nějakou úroveň, aby to mělo nějaký koření, který tam má bejt, tak se to projeví na tý ceně. Musí to připravovat nějaký množství lidí, musí k tomu bejt nějaká technologie.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zase to nemůže být tak levné?
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Zase to nemůže být levný, je to pořád jídlo a šetřit na jídle, to mně přijde strašně špatně, vždyť to tělo to potřebuje a bez toho bychom byli na tom blbě a nedotáhnem to daleko. Tak to bych radši ušetřil na něčem, co není tak podstatný.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Doporučuje Oldřich Sahajdák, šéfkuchař, který obhájil Michelinskou hvězdu. Díky, že jste si udělal čas na Dvacet minut Radiožurnálu. Na shledanou.
Oldřich SAHAJDÁK, šéfkuchař, spolumajitel restaurace La Degustation, držitel Michelinské hvězdy:
Na shledanou. Děkuju.
Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Od mikrofonu se loučí Veronika Sedláčková.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Proč volili mladí Poláci Nawrockého? ‚Nešlo o hodnoty, ale o protest proti vládě,‘ říká analytik
-
Nejvyšší správní soud zrušil předběžné opatření, které zakazovalo podepsat smlouvu na Dukovany
-
Existuje podezření, že Válkovi nejbližší kolegové vyhodili ředitelku kvůli kritickém auditu, píše soud
-
Vidíme stejně bezpečnostní a zahraniční politiku, řekl Petr Pavel po setkání s nizozemským králem