Oldřich Lichtenberg

23. květen 2011

Život je jako muzikál, říkají někteří. „Takový život bych nikomu nepřál,“ dodává k tomu muzikálový producent Oldřich Lichtenberg v rozhovoru s Lucií Výbornou. Ta se jej ptala nejen na to, co si myslí o muzikálových kriticích, ale například i na to, proč nabídl angažmá Ivetě Bartošové.

Kdysi snil o tom, že v Praze vybuduje skutečnou Broadway – ulici plnou divadel a muzikálů. „Dnes si dokonce myslím, že jsme takovou ulici hezky začali,“ směje se Oldřich Lichtenberg. Naráží na tak na divadla Hibernia a asi 150 metrů vzdálenou Broadway, s nimiž oběma je spojeno právě jeho jméno. „Sám sobě jsem konkurencí,“ usmívá se.

Klíčovým se pro něj stal rok 1995. Tehdy se zranil Dan Landa, který měl ztvárnit hlavní roli v připravovaném muzikálu Drákula, a na jeho místo narychlo nastoupil Daniel Hůlka. Jak moc se od té doby muzikálové divadlo v Česku změnilo? „Bídníci, kteří porevoluční muzikálovou éru u nás odstartovali, jsou pro mě dosud nepřekonatelní. Přišel k nám žánr, který jsme znali trochu pokřiven z Karlína. Bídníci náš muzikálový svět zcela rozsvítili,“ domnívá se Oldřich Lichtenberg.

Obecně podle něj platí, že muzikály navštěvuje výrazně víc lidí než před lety. Kdo by si však myslel, že je dnes muzikálové podnikání o to jednodušší, ten by se mýlil. Existuje totiž mnohem víc scén, které tento oblíbený hudebně-divadelní žánr nabízejí. „Návštěvnost jednotlivého představení tak je mnohem nižší než dříve,“ upozorňuje.

Muzikál jako žánr zároveň mezi částí české veřejnosti dosud nemá příliš dobrou pověst. A Oldřich Lichtenberg nezastírá, že podle jeho názoru na tom mají svůj nemalý podíl divadelní kritici. „Naše pověst je horší, než je reálná kvalita,“ neskrývá. „Upřímně řečeno, kritiků si nevážím. Se železnou pravidelností platí, že čím lepší kritika, tím horší návštěvnost.“

Oldřich Lichtenberg s Lucií Výbornou

Mezi 10. a 11. hodinou zaznělo i mnoho dalších otázek. Jak vůbec vznikají původní české muzikály? Co musí každý takový hudební spektákl obsahovat, aby se úspěšně zaplatil? A nelituje dnes Oldřich Lichtenberg toho, že nabídl angažmá Ivetě Bartošové? Odpovědi muzikálového producenta si můžete kdykoliv poslechnout v záznamu celého rozhovoru v našem iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Oldřichem Lichtenbergem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio