Očkovací vakcíny pro malé děti

13. březen 2006
Vaše téma

Přestože je Česká republika podle hodnocení Světové zdravotnické organizace zemí s nejlépe propracovaným systémem očkování a jako jedna z posledních zemí Evropské unie nutí rodiče malých dětí plně hradit drahé očkovací vakcíny. Kdy se to ale třeba změní? Na to se dnes za vás zeptal pořad Vaše téma.

Michaela Vetešková: Lékaři očkují děti proti všem infekcím podle doporučení Světové zdravotnické organizace. Očkovací kalendář je stejný jako jinde v Evropské unii. Na rozdíl od Německa je očkování pro české děti povinné.

Michael Vít: My si děláme analýzy proočkovanosti v České republice. To znamená. S kolegy pediatry a našimi epidemiology a musím říci, že ta proočkovanost v České republice se pohybuje dneska kolem 97 %. Je to jedna z nejlepších proočkovaností v rámci Evropy.

Michaela Vetešková: Vakcinace se v Česku považuje za úplně automatickou věc, která se nezpochybňuje. Někteří pediatři pozapomněli rodičům její smysl vysvětlovat. Stejně tak je upozornit na možné reakce organizmu. Dodává hlavní hygienik České republiky Michael Vít, aby vysvětlil, proč přibývá rodičů, kteří smysl očkování zpochybňují.

Michael Vít: Přitom neočková můžou mít daleko těžší průběhy určitých nemocí a mohou mít komplikace. Ty komplikace mohou zanechat trvalý následek. Já nevím, jak by maminka své dceři, kterou nenechá naočkovat proti zarděnkám, následně v době infertilního věku ta dívka, která není proočkovaná, buď potratí nebo porodí postižené dítě. Jak ta maminka té své dceři vysvětlí, že to způsobila ona, že díky tomu, že ji nenechala očkovat, způsobila to neštěstí, které se přenese do následující generace.

Michaela Vetešková: Povinných injekcí s očkovacími látkami čeká na děti stále více. I takhle odmítají odpůrci očkování povinné injekce pro své potomky. Lékaři namítají. Zdravému dítěti nemůže očkování ublížit. Je mezi nimi i lékařka Jitka Škovránková, která pracuje v očkovacím centru pražské nemocnice Motol.

Jitka Škovránková: V tom prvém roce opravdu je nakumulováno hodně očkování. Je to z těch důvodů, aby ty děti byly chráněny před infekcemi, které je právě v tom prvním roce života nejvíce ohrožují.

Michaela Vetešková: Zatím nejmodernější očkovací látkou je hexavakcína, která předpokládá 4 injekce, na rozdíl od současných jedenácti aplikací. Tuto vakcínu si ale čeští rodiče musejí platit v celkové částce 6 tisíc korun. Česko je poslední zemí Evropské unie, která šetrnější hexavakcínu prostřednictvím zdravotních pojišťoven neproplácí. Úředníci Ministerstva zdravotnictví slibují. Příští rok tomu tak nebude a pojišťovny ji proplácet budou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu