Obnovení chátrajících lázní Běloves u Náchoda

29. leden 2004
Pod kůži

O obnovení chátrajících lázní Běloves u Náchoda usiluje náchodská radnice. Problém je ale v tom, že objekt lázní je v soukromých rukou. Jeho majitelé nemají na opravu a ani se ho nedaří prodat. Lázně tak nefungují už více než 7 let. Zda je nějaká naděje, že se vše v dobré obrátí, zjišťoval redaktor Miroslav Ponomarev.

Lázně jsou momentálně ve zbědovaném stavu.

Jaroslav Rohulán: Objekty chátrají a park je zdevastován, takže žádná okrasa Náchoda to určitě není.

Říká místostarosta Náchoda Jaroslav Rohulán.

Jaroslav Rohulán: Snažíme se alespoň o to, abychom dokázali zprostředkovat případné investory nebo zájemce o koupi těchto lázní a doporučujeme samozřejmě potom současným vlastníkům. A to se nám nedaří.

Hrozí tak možnost, že český inspektorát lázní a zřídel odejme Náchodu statut lázeňského města.

Martin Keprta: Ten statut chrání přírodní léčebné lázně a určité činnosti, které by jim mohly vadit, tak zakazuje, takže může nastat případ, že pokud dlouhodobě lázně nebudou fungovat, tak bude zrušen.

Vysvětluje ředitel inspektorátu Martin Keprta.

Martin Keprta: Zatím jsme k tomu nepřistupovali, protože se domníváme, že ten současný investor prodá ty pozemky a víme, že město Náchod má zájem na dalším fungování lázní.

Se statutem lázeňského města je podle místostarosty Náchoda Jaroslava Rohulána spojená i dotace Ministerstva pro místní rozvoj.

Jaroslav Rohulán: Z těchto prostředků opravujeme ulici Prvního máje, která je takovou hlavní komunikací, hlavní tepnou právě v tom lázeňském prostoru.

To má ale smysl jen za předpokladu, že se podaří opravit i samotné lázně. A to zase předpokládá, že majitelé objekty prodají vhodnému zájemci. Že se zatím nenašel, je podle místostarosty Náchoda Jaroslava Rohulána důsledek přemrštěných finančních požadavků současných majitelů. Ti totiž lázně koupili na začátku 90. let od restituentů za daleko nižší částku, než za jakou se je teď pokoušejí prodat.

Jaroslav Rohulán: Mluvilo se o částkách kupní ceny do 10 milionů korun, ale ta dnešní prodejní, tak se pohybuje kolem 35 milionů. Máme obavy z toho, že právě ta prodejní cena dnešní potencionální investory tak trošku odrazuje.

Názor, že současní majitelé lázní příliš k vyřešení problémů nepřispívají, sdílí také ředitel Inspektorátu lázní a zřídel Martin Keprta.

Martin Keprta: Od té doby, co byly lázně zavřeny, protože už jaksi byly zchátralé, majitelé příliš nějakou velikou iniciativu o znovuotevření neměli.

Samotní majitelé se nechtějí vyjadřovat. Místostarosta Jaroslav Rohulán vidí ještě jedno řešení.

Jaroslav Rohulán: Jsou tu některé objekty v prostoru Bělovse, které by mohly být k těmto účelům využity. Jednáme tedy i s jejich vlastníky o této možnosti.

Optimisticky vidí situaci mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Petr Dymun.

Petr Dymun: Tím, že dáváme do Bělovse nějaké dotace, tak doufáme, že se to městu podaří vyřešit a lázně budou v brzké době připraveny pro příjem hostů.

Ani místostarosta Náchoda Jaroslav Rohulán není úplný pesimista.

Jaroslav Rohulán: Neztrácíme víru v to, že se nám lázeňský provoz v Bělovsi u Náchoda podaří obnovit a v rámci našich, sice omezených, ale přece jenom možností pro to děláme maximum.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Miroslav Ponomarev
Spustit audio

Více z pořadu