O víkendu třeba na Karlštějn

8. březen 2002
Zprávy

Jak naložit s volnými dny? Kam se vydat? Co dělat? Nevíte? Snad vám poradí magazín víkendových typů Radiožurnálu. Své brány pro vás otevírá například hrad Karlštejn anebo skanzen v Kouřimi na Kolínsku. Na severní Moravě se nabízí noční prohlídka frýdeckého zámku anebo výlet na horu Radhošť.

Některé hrady, především ty středočeské, otevřely své brány dříve. Vydat se můžete například na snad nejznámější památku u nás, na slavný Karlštejn. Na co se v těchto dnech můžete podívat, nám řekl kastelán hradu Jaromír Kubů.

Druhý návštěvní okruh s nejcennějšími prostorami Kaple svatého Kříže a deskovými obrazy mistra Theodorika se návštěvníkům Karlštejna otevře v létě. Je-li pro vás Karlštejn daleko, jste-li například z Moravy, otevřeno o víkendu má i historický hrad Helfštýn.

Skanzen lidových staveb v Kouřimi na Kolínsku zítra zahajuje letošní sezónu a to tradiční velikonoční výstavou. Součástí bude i takzvaná Řehořská obchůzka. Proč právě řehořská, nám řekl etnograf muzea Dalibor Hobl.

Řehořská obchůzka se koná v kouřimském skanzenu v sobotu hned třikrát - a to od 11., 13. a od 15. hodiny.

Dvě nejvýznamnější díla českého barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho na jižní Moravě jsou prostřednictvím fotografií k vidění v blanenském kině. Výstavu "Génius Santiniho" tvoří dvacet snímků kostelů ve Křtinách na Blanensku a Rajhradě na Brněnsku.

Kulturní centrum Novodvorská na Praze 4 bude zítra hostit šest divadelních souborů. Ti se účastní prvního ročníku festivalu nezávislých divadel nazvaného "Další pražská pětka".

Premiéru pohádkového muzikálu Neználkovy příhody připravuje na neděli Těšínské divadlo v Českém Těšíně na Karvinsku. Především pro děti tak na jevišti ožijí postavičky jednoho z nejznámějších děl ruské pohádkové tvorby. Diváci nebudou ochuzeni o známé pohádkové postavičky, jako je Neználek, Všeználek a další z Kvítečkova na Okurkové řece a ze Zelení.

Plánujete-li o víkendu něco udělat pro tělo, doporučujeme pěší túru. Vydejte se třeba na posvátnou horu Radhošť, která, byť není nejvyšší, vévodí rožnovským Beskydám.

Jste-li romantické duše, zavítejte do Frýdku-Místku. Ne, nebudeme vás hnát kolem tohoto města po nějaké cestičce, ale zveme vás na večerní prohlídku zámku, kterou na dnešek připravilo tamní Muzeum Beskyd. Podrobnosti má Ivan Sekanina z ostravského studia Českého rozhlasu.

Večerní prohlídka frýdeckého zámku začíná dnes v půl sedmé večer a potrvá až do půlnoci.

Děti jsou zvány zítra do Dětského muzea na Zelném trhu v Brně. Mohou si přijít vlastnoručně vyrobit indiánský amulet. Dozví se také vše, co budou potřebovat znát, o těchto oblíbených ozdob Indiánů i našich předků. Začátek je v devět a o půl dvanácté.

Kamna přinášejí do příbytků, především chat a chalup, příjemné teplo. I toto zařízení má svou historii. Několik desítek kamen různých druhů, velikostí a věku najdete v Ostré u Lysé nad Labem. Při netradiční procházce staletími můžete porovnat třeba krásu kamen z přelomu 19. a 20 století s jednoduchostí kamen 50. let.

Muzeum v Jílovém u Prahy připravili ke 110. výročí založení výstavu z depozitáře. V expozici uvidíte práce malířů jak z Jílovska tak i těch, kteří v regionu našli svou inspiraci. V muzeu najdete ale také například výstavu fotografií, které zachycují proměny českých zemí v odstupu sta let.

Zoologická zahrada v Lešné u Zlína se může pochlubit přírůstkem. Novými obyvateli jihoamerické expozice se stalo šestičlenné hejno ibisů indických. Mimochodem, tento druh ptáků chová jen patnáct zoologických zahrad na světě.

Ani dnes nechybí pravidelný servis pro lyžaře. Pokud plánujete víkend na českých horách, Jaroslav Zvára Vás ujistí, že podmínky pro zimní sporty jsou stále příznivé.

Příjemný víkend vám přeje autor tipů Petr Doležel.

autoři: pet , dka
Spustit audio