O telefonních budkách a telegrafech

31. leden 2006
Vaše téma

O provozovateli telefonních budek bude koncem února rozhodovat Český telekomunikační úřad. Jediným zájemcem je Český Telecom, který službu dosud poskytoval. Otázka pro dnešní vaše téma tedy zněla. Jsou veřejné automaty přežité? Stejná firma má na starosti také telegrafní službu. Jaký bude její osud?

Alžběta Havlová: Mají smysl ještě telefonní budky v dnešní době?

Projev občana: No, já mám dojem, že asi ano. Pro někoho, kdo nemá mobil.

Projev občana: Telefonní budky v dnešní době asi moc ne, protože dneska mají všichni mobil a myslím si, že je to mnohem výhodnější, rychlejší a pohodlnější. Kdo by hledal?

Projev občana: Já myslím, že ne. Vandalismus, toaleta.

Projev občana: Mají velký smysl telefonní budky. Zvláště pro nás, kteří nemáme telefon.

Alžběta Havlová: Říkají obyvatelé hlavního města. Budky mají smysl i z pohledu Českého Telecomu. Budoucnost vidí, jak mi řekl mluvčí Martin Žabka v tom, že polovina automatů umí posílat SMS a e-maily. Nesmíme ale zapomenout také na vandalismus, který už připomněl jeden z respondentů v anketě.

Martin Žabka: Vandalismus ročně stojí Český Telecom několik desítek milionů korun. Dokonce podle některých studií patří Česká republika k nejhůře postiženým zemím vůbec v Evropě, co se týče vandalismu. Pro ilustraci. V loňském roce jsme vyměňovali 4 tisíce utržených sluchátek.

Alžběta Havlová: Automaty zneužívají také anonymové a nejen ti, kteří upozorní na umístění bomby, ale také telefonáty narkomanů svým dealerům. To mi potvrdil vedoucí streetworkerů ve středisku drog i Ondřej Novák.

Ondřej Novák: Jsou často využívány pro kontaktování dealerů, protože poskytují zvýšenou anonymitu uživatelům a samozřejmě jsou taky využívány k aplikaci drog.

Alžběta Havlová: Budky zatím mizet tedy nebudou. Nejenže je o ně stále zájem, ale navíc jejich počet ukládá v závislosti na hustotě obyvatelstva zákon. Například v obcích do dvaceti tisíc obyvatel je to jeden automat na 800 lidí. I proto má Česká republika jednu z nejhustších sítí telefonních automatů v Evropě. Co by mohlo v budoucnu nahradit telefonní budky? Například ve Velké Británii tamní Telecom předělal některé klasické červené budky na multimediální stanice s připojením na internet. Tato cesta ale, podle šéfredaktora serveru lupa.cz Aleše Miklíka, nemá budoucnost.

Aleš Miklík: Nemá to pro ty lidi takovou atraktivitu možná proto, že když oni to můžou mít doma nebo kdekoliv na cestách, tak nemají důvod, jakoby, se zastavovat někde na ulici a utrácet za to. Ten hlavní směr toho pokroku bude v nějakých mobilních technologiích. To znamená, že spíše ty videotelefony budou mobilní a jakoby nějaké stacionární stanice už nebudou mít takový význam.

Alžběta Havlová: Telefonování z domova je rozhodně pohodlnější a dokonce k němu nepotřebujete ani mobil a ani pevnou linku. Ale stačí připojení na internet a mikrofon za pár korun. Volání z počítače na počítač nic nestojí a pokud je připojení rychlé, tak i dost kvalitní. Jedna z oblíbených služeb se jmenuje Skype.

Aleš Miklík: Ten software se ani nemusí kupovat. Třeba takový Skype pro volání z počítače na počítač je úplně zdarma. Takže není nutné utrácet ani za ty hovory přes půlku zeměkoule.

Alžběta Havlová: Co se týče telegramů? Ty čeká horší osud. Český Telecom je chce v budoucnu zrušit. Zatím ale ještě neví kdy. V budoucnu by telegramy mohla nahradit technologie, která umožňuje převod lidského hlasu do textové podoby a zpět. Třeba tak, aby se dal hlasem ovládat počítač.

Ondřej Miklík: Není to prostě triviální záležitost, ale určitě dřív nebo později se dočkáme toho, že bude možné třeba nadiktovat tu zprávu, SMS, jak tomu říkáme dneska nebo e-mail hlasem a počítač to prostě převede. To asi určitě.

Alžběta Havlová: Dodává šéfredaktor serveru o českém internetu Aleš Miklík a doporučuje si ve víru nových technologií, kterým se nevyhneme, zachovat nadhled a kritický přístup.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu