O homeopatii a jejich účincích

18. červen 2006
Vaše téma

Dnes poslední díl o homeopatii a jejich účincích. Jsou totiž podle zkušeností našich homeopatů v řadě případů velmi dobré, přestože z vědeckého hlediska nemají jasné opodstatnění. A protože k homeopatické léčbě přišlo z vaší strany hodně dotazů, pokusíme se na ně teď odpovědět z pediatrem a homeopatem Tomášem Karhanem. Dobré odpoledne přeju. Pane doktore, například posluchač z Brna se ptá, jestli se dá homeopatiky předávkovat?

Tomáš Karhan: To je hrozně zajímavá otázka. Při běžném způsobu používání homeopatik ne. Pouze, kdybyste používal homeopatika po vysoké potenci, s tím vysokým číslem 200 nebo tisíc každý den, 5 nebo 7 dní po sobě, tak byste, jakoby se, otrávil tou látkou, která tam ve skutečnosti není. Ale za běžnejch způsobů ne.

Posluchačka z Prahy prý léčí homeopatiky, dítěti asi tři neděle exém. Zatím se příliš nelepší. Naopak má pocit, že se po nasazení léčby ještě stav zhoršil. Její lékařka říká, že dočasné zhoršení zdravotního stavu je normální. Má pravdu?

Tomáš Karhan: Po tomto konkrétním případě těžko teď spekulovat. Protože neznám bližší okolnosti. Ale řekl bych, že exém má léčit homeopatik zkušený, nemá to být jenom člověk, který homeopatii dělá půl nebo tři čtvrtě roku. V daným případě bych docela prokonzultoval s paní doktorkou nějakou revizi nebo pokračování léčby, alespoň tak do týdne.

Pan Hošek z Pardubic. Jeho dotaz. Dá se homeopaticky vyléčit i Parkinsonova choroba?

Tomáš Karhan: Já bych neřekl, přímo vyléčit, ale znám případy u Parkinsonovy choroby, kdy je možno ten čas a celou řadu dalších příznaků výrazným způsobem dlouhodobě zmírnit. Lze s tím spolupracovat, ale doufat v totální zázrak nelze.

Další dotaz. Lupenka? Dá se homeopaticky léčit?

Tomáš Karhan: Dá se velmi dobře ovlivnit. Sám mám řadu případů pacientů s lupenkou, kde došlo k dlouhodobějšímu zklidnění. Potom třeba, po velkém stresu, po roce a podobně se ty potíže mohly objevit, ale rozhodně tam nebyly ty návraty choroby v častějších intervalech.

Tak budu v tom pokračovat, protože těch dotazů je opravdu spousta. Existuje něco z homeopatie i na pásový opar?

Tomáš Karhan: Určitě ano. Tady budu prvně konkrétní. Lze zkusit hustoxikodendro. Je vyrobený z špumpy a jestliže v lékárně tento lék je volně dostupný, si řeknete o potenci č. 5 nebo 6, tak cucáte ho potom dvakrát denně pět kuliček. Je dost možné, že tím hojení pásového oparu můžete hodně urychlit. Tam je ta šance tak asi 70 %.

Posluchačka z Kladna. Ta slyšela, že existují homeopatika, kterými se dá dětem ulevit po píchnutí vosy nebo včely. Je to tak?

Tomáš Karhan: Je to tak. Jako odpověď samozřejmě může bejt i složitější, ale základním lékem na to je homeopatikum vyrobené právě ze včely medonosné. Apis 5CH a podá-li se to brzy píchnutí, čili nosit sebou, můžete hodně při opakování, podání toho homeopatika, třeba po čtvrt hodině cucat pět kuliček, urychlit a zkrátit ty potíže, které jsou.

Pediatr a homeopat Tomáš Karhan odpovídal na vaše otázky. Moc děkujeme za váš čas. Nashledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: nak
Spustit audio

Více z pořadu