Nový šéfredaktor, stálý zpravodaj na Ukrajině i ekonomická analytička. Český rozhlas představil novinky ve Zpravodajství

Český rozhlas přináší od počátku ruské agrese příspěvky reportérů i přímo z ukrajinského území, především díky zpravodajovi Martinu Dorazínovi. Ten se od října stává novým zahraničním zpravodajem na Ukrajině. Český rozhlas zároveň reaguje na současnou nepříznivou ekonomickou situaci posílením týmu ekonomického zpravodajství, do kterého od listopadu nastupuje oceňovaná redaktorka Jana Klímová. Novým šéfredaktorem Plusu je od října Josef Pazderka.

Martin Dorazín od počátku velmi profesionálně a úžasným způsobem přináší zpravodajství z válkou postižené oblasti. Jsem hrdý i na to, že řada veřejnoprávních médií v celé Evropě přejímá jeho příspěvky,“ oceňuje generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral nasazení zpravodaje na Ukrajině. 

Informace přímo z centra. Martin Dorazín, zahraniční zpravodaj na Ukrajině

Ukrajina jako nový zpravodajský post

Oceňovaný novinář a rozhlasový zpravodaj na Balkáně, v Rusku a v Polsku Martin Dorazín strávil na Ukrajině během válečného konfliktu více než pět měsíců. Jeho novým sídlem v prvním roce působení bude město Dnipro, poté se pravděpodobně přesune do Kyjeva.

Český rozhlas počítá s tím, že bude na Ukrajině působit dlouhodobě. „Máme za to, že i kdyby konflikt v dohledné době skončil, je před námi řada let obnovy země a rekonstrukce ukrajinské státnosti,“ nastiňuje poslání nového stálého zpravodaje René Zavoral.

Návrat rozhlasového zpravodaje do Ruska není podle něj kvůli politické situaci v současné době reálný. Museli jsme tento post pozastavit, protože pro Ivanu Milenkovičovou by to nebylo bezpečné a práce v Rusku nebyla úplně jednoduchá,“ vysvětluje generální ředitel.

Novinky představili členové vedení Zpravodajství Českého rozhlasu. Zleva: moderátor Tomáš Pancíř, generální ředitel René Zavoral, šéf Zpravodajství Ondřej Suchan, nový šéfredaktor Plusu Josef Pazderka a šéf serveru iROZHLAS Martin Samek

Ekonomika srozumitelně

Další novinkou, které vedení Zpravodajství Českého rozhlasu oznámilo na pondělní tiskové konferenci, je návrat Jany Klímové z Hospodářských novin. V rozhlase už dříve působila jako investigativní novinářka a analytička.

Nová hlavní ekonomická analytička Radiožurnálu Jana Klímová

 „Největší předností Jany je to, že dokáže složitá ekonomická témata srozumitelně vysvětlovat posluchačům. A to nejen na zpravodajských stanicích. Zároveň bude mít svůj autorský pořad na stanicích Radiožurnál i Český rozhlas Plus,“ přibližuje ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Ondřej Suchan.

„Janu Klímovou provází obrovská reputace a profesionalita, potvrzuje René Zavoral. „Těšíme se, že rozšíří naše řady především v oblasti ekonomických analytiků. Bude jakousi hlavní ekonomickou analytičkou.“

Nový vítr na Plusu

Už dříve avizovanou změnou je výměna na postu šéfredaktora Českého rozhlasu Plus, kde Petra Šabatu střídá Josef Pazderka. Zkušený novinář v posledních letech vedl zpravodajský server Aktuálně.cz, který za jeho působení dosáhl historicky nejvyšší čtenosti.

„V Českém rozhlase pracuje řada kvalitních novinářů, jeho zpravodajství se v nejrůznějších průzkumech dlouhodobě drží na špici důvěryhodnosti. Je mi ctí stát se součástí tohoto příběhu a nabídnout mu mimo jiné své zkušenosti z online prostředí, ve kterém jsem se posledních šest let pohyboval,“ těší se na nové profesní zázemí Josef Pazderka.

Josef Pazderka nastoupí na pozici šéfredaktora Českého rozhlasu Plus od 1. října

Prezidentské volby a umělá inteligence

Jednou z prvních výzev, které nového šéfredaktora Plusu čekají, budou nadcházející prezidentské volby. Český rozhlas se je chystá pojmout multimediálně. V moderním kabátě představí jak poslední debatu kandidátů těsně před otevřením volebních místností, tak proces předvolebních predikcí, do nichž chce zapojit umělou inteligenci.

Do startu horké prezidentské kampaně zbývá osm týdnů. Český rozhlas Plus už několik měsíců vydává podcast Čekání na prezidenta, který získal ocenění podcastový objev roku. Radiožurnál se v listopadu připojí s projektem Den s kandidátem, kterým posluchače provede moderátor Jan Pokorný.

autoři: Tomáš Pavlíček , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související