Nová budova ÚOCHB slaví pět let. Vznikla díky patentům Antonína Holého

Přesně před pěti lety začala sloužit vědcům nová budova Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Laboratoře rozšířily areál ústavu v pražských Dejvicích. Stavba i s vybavením stála více než miliardu korun. Budova má neobvyklý moderní design, kvůli kterému se jí přezdívá květák. Vznikla hlavně díky práci profesora Antonína Holého.

Moderní laboratoře mají nejvyšší technickou úroveň a minimální energetickou náročnost. Návrh také musel ladit se vzhledem hlavní budovy z první republiky. Ústav se proslavil díky unikátnímu výzkumu chemika Antonína Holého. Právě příjmy z licenčních poplatků za využití patentů profesora Holého umožnily ústavu financovat stavbu laboratorní budovy i rekonstrukci vědeckého areálu z vlastních zdrojů a bez dotací.

Největším českým vynálezcem je podle ankety Antonín Holý

Antonín Holý

Výsledky hlasování byly zveřejněny na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Lidé na pomyslný trůn české vědy vynesli objevitele léků zmírňujících onemocnění AIDS nebo žloutenku typu B.

„Antonín Holý je neuvěřitelně úspěšný. Většina chemiků nedokáže nic dotáhnout do komerčního využití. Profesor Holý má za sebou tři preparáty, které ve Spojených státech schválili jako lék, který se může prodávat,“ říká ředitel ústavu Zdeněk Hostomský.

Špičkové přístroje díky licenčním poplatkům

„Největší investice, kterou jsme díky tomu pořídili, je dostavba ústavu. Přistavěli jsme novou budovu, podzemní garáže, a historickou budovu jsme zařídili špičkovým zařízením. Díky licenčním poplatkům jsme si mohli dovolit drahé přístroje,“ vyjmenovává.

Tím nejznámějším je preparát, který brání množení viru HIV. Nedokáže ho zničit, ale rozvoj nemoci zpomalí. Antonín Holý se věnoval chemii celý život. Dny trávil v  laboratoři a po nocích psal vědecké práce. „Jsem rád, že práce byla oceněna. Nejen za sebe, ale za náš ústav. Stále se snažíme nacházet nové účinné látky,“ řekl Českému rozhlasu v roce 2004, kdy získal cenu Premie Bohemie. V roce 20012 zemřel.

Jeden z největších úspěchů českých vědců

Antonín Holý začal na virostatikách pracovat v roce 1976 spolu s Erikem DeClerqem. V roce 2006 v Americe schválili kompletní kombinovanou terapii proti HIV. „Více než 90 % všech HIV pozitivních pacientů se léčí některým z léků vyvinutých Antonínem Holým. Je to nejen největší úspěch české chemie, ale možná jeden z největších úspěchů českého mozku vůbec, který stále není doceněn,“ uvedl Jan Konvalinka na přednášce Experimentu Speciál.

Nová budova laboratoří organické chemie svým „organickým“ konceptem sférického trojúhelníku symbolicky odkazuje na své hlavní funkční zaměření. Z venkovních teras se naskytuje pěkný pohled na celý dejvický univerzitní areál. Slavného českého vědce zde připomíná jeho busta a historická pracovna, která se během rekonstrukce vrátila do své původní podoby.

Podívejte se na celý přednáškový večer Experiment Speciál, kde Jan Konvalinka vyprávěl příběh tří výzkumů, které na ÚOCHB odstartovaly:

autoři: Jaroslav Skalický ,
Spustit audio

Související