Nonstop čtení bible

V Římě proběhla synoda biskupů na téma "Slovo Boží v životě" a v souvislosti s ní se konalo i veřejné čtení bible. Po šest dní a sedm nocí se v bazilice Santa Croce in Gerusalemme (Svatého Kříže Jeruzalémského), která je titulární bazilikou pražského arcibiskupa, kardinála Vlka, střídali přední představitelé různých církví, politici, umělci i prostí věřící při čtení celé bible.

Bazilika Santa Croce in Geruslamme je zvláštní kostel. V průčelí vyniká úžasný pozdně barokní portikus, který je téměř součástí baziliky. Mimochodem - ke klášteru cisterciáků, jehož je bazilika součástí, patří i zvláštní zahrada uspořádaná podle vzoru klášterních zahrad z dávných dob, situovaná v místě, kde stával Heliogabalův amfiteátr.

Obvykle bývá prostranství před bazilikou prázdné. V uplynulých dnech ale stálo před bazilikou množství kamionů veřejnoprávní televize RAI, početná bezpečnostní služba, bílé stánky s biblemi a dlouhá fronta lidí před vchodem. Čekali, až na ně přijde řada, aby si mohli poslechnout pasáž z bible čtenou známým hercem nebo docela prostým věřícím. Při čekání mohli lidé sledovat na velké obrazovce, co se v bazilice odehrává.

Ladnost rozvlněného bělostného průčelí umocňovalo silné osvětlení oválného portiku. Uprostřed baziliky byl stojan. Na něm otevřená velká bible. U stojanu se střídali jeden za druhým předčitatelé - politici, herci, představitelé různých náboženství, mladí i starší muži a ženy různých vyznání i děti. Celkem se jich vystřídaly 2000.

Jednu pasáž předčítala také Rosalba. Přijela se svým chlapcem Lukou ze severní Itálie. Oba jsou evangelíci. "Je to doopravdy hluboká emoce. Mě se moc líbí, že předčítat může kdokoliv, lidé známí i docela obyčejní, jako jsem já, lidé různých náboženství i vyznání. Myslím, že v životě jsou chvíle, kdy k nám bible promlouvá výrazněji, a chvíle, kdy potřebu ji číst cítíme méně. Ale je dobře vracet se k ní, proto se mi tahle iniciativa líbí."

Lidé vycházeli z baziliky a další fronty do ní vstupovaly. Fronta se utvářela znovu a znovu a před půlnocí byla ještě delší než kolem sedmé hodiny večer. Na celém prostranství před bazilikou zaplály se soumrakem pochodně. Z bible četl také pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk. Bylo to vše velmi sugestivní. Je to hluboká emoce, krásný dojem. V mnoha pasážích jsem našla sama sebe.

autor: vlu
Spustit audio