Jak zkrotit energie. Praktické rady a tipy, jak ušetřit za plyn a elektřinu

Jak ušetřit nejjednodušeji, hned a bez větších investic

Někdy stačí jen malá změna návyků a měsíčně ušetříme stovky korun, ročně pak tisíce. V prvním díle seriálu se zaměříme na to, s čím můžeme začít nejjednodušeji, hned a bez větších investic.

Snadnou a rychlou úsporou je LED osvícení. Nejpoužívanější klasické žárovky o příkonu 60 wattů přijdou na 5 tisíc korun při současných cenách elektřiny. Oproti tomu stejná domácnost vybavena LED žárovkami bude mít náklady pouze 650 korun, což je úspora 85 %. LEDky navíc vydrží svítit delší dobu, až 10 let. V součtu se tak investice do nich vyplatí.

Lednička by neměla by stát blízko sporáku nebo přístrojů, které jí ohřívají a nutí víc mrazit. Teplota by měla být nastavena na 5 stupňů. Když snížíme teplotu na 3 stupně, zvyšujeme tím spotřebu lednice o 15 %.

Spotřeba na stand-by mód je u televize, rádia nebo mikrovlnky velmi malá, ale v domácnosti takto běží více spotřebičů několik hodin denně. Ročně se může celkový výdaj vyšplhat přes 1000 korun.

WiFi modem většinou ze zásuvky vůbec nevypojujeme, při nonstop provozu to přijde i na 500 korun ročně. A při ceně 5 Kč za jednu kilowathodinu se v těchto vedrech dost prodraží i mobilní klimatizace - tři hodiny denně vyjdou na 600 korun měsíčně.

Zapomenout bychom neměli ani na ohřev vody. Tím, že horkou vanu nahradíme sprchou, můžeme ušetřit až 6 tisíc korun ročně. Udává se, že sprcha je třikrát až pětkrát levnější než vana.

autor: Jan Bílek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související