Volby 2021: Jak jsou kandidující strany připravené čelit deseti hlavním povolebním výzvám?

Zvýšení daní, nebo úspory? Strany mají pro snížení stamiliardového schodku různá řešení

Z pandemie si Česká republika odnáší rekordně vysoké zadlužení a každou vládu bude čekat úkol snížit současné stamiliardové schodky. Nabízejí se dvě možností – zvýšení daní nebo úspory. Jak by chtěly strany daně měnit a jak plánují snížit zadlužení státu?

KSČM uvedla, že daňová kvóta, tedy podíl vybraných daní na hrubém domácím produktu, je v Česku příliš nízká. Podle komunistů by se proto měly některé daně zvýšit. Zmiňují třeba zvláštní sazby pro velké korporace. Jiné strany před volbami mluví spíš o rušení daňových výjimek – třeba hnutí ANO nebo koalice Pirátů a Starostů.

Objevuje se také zmínka o zeštíhlení státní správy. Volný blok slibuje zrušit hned sedm ministerstev, hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu úspory vidí v propuštění poloviny státních úředníků. Alespoň o 20 procent by měl státní aparát zeštíhlet i podle hnutí Aliance pro budoucnost.

Vzniknou nové daně?

Piráti a STAN přicházejí s návrhem zdanit velké komerční haly na polích, těžbu nerostů nebo jiné opomíjené poplatky. Vládní ČSSD zase připomíná, že by ráda zavedla digitální daň pro nadnárodní firmy nebo milionářskou daň, tedy odvod z obřích majetků. Strana Levice by znovuzavedla daň z nabytí majetku.

Čtěte také

Koalice SPOLU zase chce zavést takzvanou daňovou brzdu. Tedy nástroj, který by lidem zaručil, že daně nepřekročí pevně danou úroveň. Pokud by další vláda chtěla nějakou daň zvyšovat, musela by jinde zase daně snížit.

Zavedení ústavního stropu daní navrhuje i hnutí Švýcarská demokracie. A ještě dál by zašla strana Volte pravý blok. Navrhuje nechat každé město a každou obec, aby si určovaly výši daní samy a obyvatelé to následně schvalovali v referendu. Hnutí Trikolóra Svobodní Soukromníci zase vrací do hry rovnou daň. Nechali by ji jednotnou ve výši 15 procent a prosazují taky DPH u potravin snížit na 10 procent.

autoři: Vojtěch Tomášek , prh
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka