No-go zóny ve Francii skutečně existují, potvrzuje dlouholetý zpravodaj Jan Šmíd

Míříte na dovolenou do Francie? Vyhněte se jihu. Pokud se tedy nechcete přetlačovat na jednom místě s polovinou Evropy, radí Jan Šmíd. „Zkuste naopak Bretaň nebo zámky na Loiře,“ doporučuje dlouholetý zahraniční zpravodaj ve Francii.

Jan Šmíd: Dělal jsem rozhovor s Ennio Morriconem, mikrofon můžu pověsit na hřebík

Jan Šmíd s moderátorkou Tamarou Peckovou

Zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii, pelhřimovský rodák Jan Šmíd narozeniny neslaví, má je totiž hned po Novém roce a to prý je velký fofr a na oslavy není čas. V Dobrém dopoledni Tamary Peckové vzpomínal na první lednové dny letošního roku, na jeho oblíbence Ennio Morriconeho a taky hovořil o Itálii, která ho moc láká.

Ve Francii žije už 12 let, a jak v rozhovoru s Lucií Výbornou říká, do Česka se prý určitě ještě někdy vrátí. V dohledné době to ale v plánu nemá. Právě totiž ze zpravodajského postu v Českém rozhlase přestupuje do České televize.

„Život ve Francii je radostnější než u nás. Lidé jsou tam paradoxně pomalejší, jídlu věnují hodně času, dovedou si život užít. A když se dívám třeba na internetové diskuse, zdá se, že jsou méně stresovaní a méně zlí než lidé u nás,“ popisuje Jan Šmíd.

I Francie má samozřejmě své problémy. Ty v poslední době souvisejí především s přistěhovalectvím a také se soužitím různých skupin obyvatel.

No-go zóny ve Francii skutečně existují. Do některých čtvrtí se rozhodně nedoporučuje chodit nikomu, kdo vypadá jako turista.
Jan Šmíd

Američané jsou posedlí právem

Předtím, než kdysi vyrazil do Francie, strávil několik let i jako zpravodaj ve Spojených státech. Na rozdíl od Francie ale nešlo o lásku na celý život. „Američané žijí moc rychle. A trochu jako malé děti, ode zdi ke zdi,“ usmívá se. 

Připojuje k tomu konkrétní příklad – to když se na zubní pastě dozvěděl, jak správně má pastu z tuby vlastně vymačkávat. „Americká posedlost právem je projevem neúcty k lidem,“ domnívá se.

autoři: Lucie Výborná , als