Nina Divíšková

1. říjen 2008

Ve čtvrtek byla hostem Radiožurnálu filmová a divadelní herečka Nina Divíšková. Působila v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, pak celých 35 let hrála v pražském Činoherním klubu a nyní si užívá filmových rolí. Co má radši - filmové natáčení nebo hraní v divadle? Na legendární divadelní inscenace, účinkování v seriálu i na současné role se herečky ptala moderátorka Lucie Výborná. V pátek 3. října bude hostem vedoucí expedice Arktida 2008 Josef Elster.

Přestože si Nina Divíšková před lety plánovala zasloužený odchod na odpočinek, nyní je jednou z nejobsazovanějších českých filmových hereček a září i v nekonečném seriálu Ulice. Stala se prototypem role matky, kterou ztvárňuje v mnoha filmech, v televizi i na divadle. Její pozdní filmovou kariéru odstartoval úspěch v Příbězích obyčejného šílenství, kde hraje potrhlou matku hlavního hrdiny. Ještě před natočením filmu účinkovala i ve stejnojmenné divadelní inscenaci Petra Zelenky. Ten si herečku vyhlédl v Činoherním klubu, kde ztvárnila kromě mnoha jiných postav svou osudovou roli ve Witkiewiczově Matce.

Proč má radši hraní na divadle než natáčení filmu? Podle Niny Divíškové je v divadle velkým pozitivem možnost s rolí dále pracovat. Film je jednou hotový, sestříhaný a nedá se opravit, i když je zahraný špatně. Zatímco na divadle se s jednotlivými reprízami postava prohlubuje, a pokud herec cítí, že jeho projevu něco chybí, může to ještě změnit. "Navíc je divadlo živé a živý kontakt publika s jevištěm se nedá ničím nahradit. Když stojíte na jevišti a lidi reagují, tak to je ten pravý herecký adrenalin," říká Nina Divíšková.

Svérázná herečka a životní partnerka Jana Kačera poslala za normalizace odvážný telegram Gustavu Husákovi u příležitosti jeho zvolení prezidentem a tajemníkem KSČ. Následkem toho měla ztížený výběr rolí a hrála celé roky spíše jen epizodní postavy. Nina Divíšková popisuje motivaci k napsání dopisu takto: "Nesnesla jsem tehdy ten pocit ponížení a stádnosti. Navíc jsem po tátovi pravdomluvná." Dnes má herečka pracovních rolí dostatek, brzy ji například bude možné vidět v novém filmu Anglické jahody, kde hraje pro změnu babičku, která je přesvědčenou komunistkou. "Není to velká role, ale je krásná a bylo tam co hrát," dodává Nina Divíšková.

Záznam rozhovoru s Ninou Divíškovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio