Nikdy v historii jsme nebyli tak zranitelní, říká infektolog Ladislav Machala o koronaviru

Počet nakažených koronavirem v Číně stále roste. Podle nejnovějších údajů čínských úřadů se už nakazilo přes 24 tisíc lidí. Počet obětí stoupl oproti včerejšku o několik desítek. „Celkové počty jsou na Čínu malé, nárůst je ale skutečně raketový,“ upozorňuje infektolog Ladislav Machala. 

Současná epidemie koronaviru během pouhých pár týdnů „dokázala“ to, co například SARS za rok a půl. I když třeba v porovnání s tradiční chřipkou nejde o závratná čísla, neměli bychom současnou epidemii podceňovat.

„Chřipka přichází každý rok, jsme na ni zvyklí a máme k dispozici očkování. Tady bych ale trochu píchl do naší populace – Češi patří k nejhůř proočkovaným národům na světě!“ upozorňuje infektolog. „Koronavirová infekce je ale něco jiného a toho se lidé vždy bojí.“

S koronoviry nemáme ještě reálnou zkušenost. Předchozí pandemie nanečisto byly příliš krátké.
Ladislav Machala

Čína podle něj v současnosti disponuje značnou diagnostickou kapacitu. Té prý odpovídají i čísla o nakažených, která Čína zveřejnila.

Pouze mírný optimismus

Počet nemocných mimo Čínu zůstává relativně malý. „Jsem pouze mírným optimistou. Karanténní opatření v tomto případě nebudou tak dokonalá, jako se podařilo třeba se SARS. Nikdy v historii jsme nebyli zranitelnější vůči infekcím, které se přenášejí vzdušnou cestou! Nikdy jsme ale také nebyli tak dokonale vyzbrojení.“

Jak rychle může být k dispozici vakcína proti koronaviru? A jaká opatření by měli udělat běžní lidé? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , als

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.