Nevěřil jí ani Reinhold Messner. Horolezkyně Dina Štěrbová se nevzdala a vystoupila na Čo Oju

26. září 2014

Dina Štěrbová je matematička, která chtěla být lékařkou. Nakonec jí to zaválo na vrcholy osmitisícových himálajských vrcholů a dnes je považována za jednu z legend ženského horolezectví. „Každý se nám vysmíval,“ vzpomíná dnes na výstup na šestou nejvyšší horu světa.

V roce 1984 se vydala spolu s Věrou Komárkovou na vrchol Čo Oju. „Říkali nám, že dvě bláznivé baby se na vrchol ještě nevydaly,“ popisuje Dina Štěrbová s tím, že Japonky nebo Američanky s sebou měly velké expedice.

Čtěte také


Zaplavila mě lítost a začala jsem brečet, když jsem si vzpomněla na výjezdní doložku,“ připomíná si Dina Štěrbová okamžik, kdy ji při výstupu na Čo Oju zradila kyslíková bomba. „Říkala jsem si, že to těm komunistům nedaruju a vylezu na vrchol.

„Jenže už jsme tu káru tlačily,“ nastiňuje. A tak se nenechala odradit ani posměšnými výroky horolezce Reinholda Messnera.

„Věra tehdy byla napůl buddhistka a tvrdila, že člověk nemá jinou možnost, než vždy dál směřovat k tomu, co si předsevzal,“ vysvětluje sílu odhodlání Dina Štěrbová.

Při výstupu ji zradila kyslíková bomba. „Věra s tou svou došla na vrchol. Moje za 10 minut skončila,“ přibližuje dramatický okamžik. „Jste na hranici pádu a nevíte, co se děje. Pak vidíte růžově a zeleně.“

S jakými pocity zakládala nemocnici v Arandu? A proč ji syn varuje před cestami do Pákistánu? Ptala se moderátorka Lucie Výborná

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.