Netanjahu obvinil Hamas z únosu tří studentů. Hloupost oponuje mluvčí hnutí

Izraelské úřady organizují rozsáhlou pátrací akci po třech mladících, kteří se nevrátili domů z náboženské školy na okupovaném Západním břehu. Dva šestnáctiletí a jeden devatenáctiletý student zmizeli ve čtvrtek v podvečer. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil případ za únos a obvinil z něj palestinské hnutí Hamás.

„Pachateli únosu jsou příslušníci hnutí Hamás, téhož hnutí, se kterým prezident Mahmúd Abbás vytvořil koaliční vládu. To bude mít vážné důsledky. Teď ale směřujeme veškeré úsilí k tomu, abychom unesené mladíky přivedli domů. Rodiny unesených chci znovu odtud, ze sídla vlády, utěšit a povzbudit, a určitě přitom mluvím za všechny Izraelce," řekl izraelský premiér.

Hamás ústy svého mluvčího jakoukoli odpovědnost za osud tří mladíku odmítl. Komentáře Benjamina Netanjahua na adresu Hamásu jsou prý hloupé a založené na nepodložených informacích od zpravodajců.

Mladíci se ve čtvrtek večer vraceli stopem z večerní školy. Naposledy je někdo viděl u osady Guš Ecijón mezi Jeruzalémem a Hebronem.

„Palestinské úřady a prezident Mahmúd Abbás jsou za tento čin zodpovědní, protože se odehrál na jimi kontrolovaném území. Mají tedy povinnost nám při pátrání a bezpečném navrácení unesených mladíků poskytnout pomoc,“ prohlásil premiér Netanjahu.

Palestinské úřady ale obvinění odmítají. Trojice mladíků podle nich zmizela v zóně C, která je pod plnou kontrolou izraelské armády.

„Je opravdu zvláštní, jak premiér Netanjahu obviňuje palestinské úřady ve stejnou chvíli, kdy si izraelské bezpečnostní složky chválí spolupráci se svými palestinskými kolegy," říká zástupce palestinského hnutí Fatah AbbásZakí.

Vojáci teď pročesávají domy na Západním břehu a zatkli už 12 lidí.

Případ připomíná únos izraelského vojáka Gilada Šalita, kterého Hamás vyměnil po pěti letech v zajetí za propuštění tisícovky palestinských vězňů. Tehdy ale únosci už druhý den kontaktovali izraelské úřady a sdělili jim své požadavky.

autor: mac
Spustit audio