Nesmíme propadat panice, o covidu toho víme více než na jaře, zaznělo ve Speciálu Radiožurnálu

13. říjen 2020

Vláda znovu zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Podle premiéra Andreje Babiše má Česko jen jeden pokus na to, aby epidemii zvládlo. Od zítřka zůstanou zavřené restaurace, bary, ale taky všechny školy kromě mateřských.  Jaká data vedla vládu k takto razantním krokům? Jaké následky budou opatření mít pro ekonomiku? Bude v nemocnicích dostatek personálu? A dalo se současné kritické situaci zabránit? Poslechněte si celý speciál Radiožurnálu a Plusu.

Hosty Speciálu Radiožurnálu a Plusu byli:

  • Aleksi Šedo, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči;
  • Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEM;
  • Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester;
  • Denisa Hejlová, vedoucí Katedry marketingové komunikace a public relations FSV UK;
  • Vlastimil Válek, místopředseda TOP 09, člen sněmovního zdravotnického výboru;
  • Luboš Kastner, zástupce restauratérů z Asociace malých a středních podniků, garant projektu Moje restaurace;
  • Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

„Opatření jsou na místě, teď je musíme ještě dodržovat,“ apeluje epidemiolog Petr Smejkal z pražského IKEM a dodává, že většina z nich podle něj zůstane v platnosti delší dobu než avizovaných 20 dní. Potvrzuje slova premiéra Andreje Babiše, že na obrat nepříznivého vývoje máme už jen jeden pokus.

Zoufalá vláda teď dělá zoufalé kroky a nám nezbývá, než je podpořit, protože jsme se dostali do situace, na kterou opozice dlouhodobě upozorňovala. Ale co teď můžeme dělat?
Vlastimil Válek, člen zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny (TOP 09)

Odborníci se shodují, že největší hrozbou je v současné situaci kolaps zdravotnického systému. Podle premiéra Babiše je potřeba snížit reprodukční číslo na hodnotu 0,8, přičemž aktuálně je téměř dvojnásobné.

Čtěte také

Jak ulevit zdravotníkům?

Jen za minulý rok se také zdvojnásobil počet nakažených zdravotníků. Pozitivní test na koronavirus podle posledních dostupných údajů už vyřadil z práce 1862 zdravotních sester. „Zdravotníci pracují pod obrovským tlakem a s velkým nasazením od března a už jsou velmi unavení,“ upozorňuje Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester.

S uzavřením škol zdravotnickým pracovníkům navíc přibyla další zátěž – domácí výuka dětí. „Uzavření základních škol je velká komplikace, do práce sester to velmi zasáhne. Postrádám logiku uzavření prvních stupňů, děti zdravotníků se budou stejně koncentrovat do jednoho místa. Byla bych pro, aby se školy opět co nejdříve otevřely,“ vybízí Šochmanová.

Víme víc než na jaře

„Zatím ve všech nemocnicích poskytujeme veškerou nezbytnou a akutní péči, ale některé už postupně přistupují k odkládání termínů odsunutelných operací,“ potvrzuje Aleksi Šedo z ministerstva zdravotnictví.

Pokud situace poběží tak jako teď, bude ke konci měsíce hospitalizovaných něco kolem čtyř tisíc pacientů.
Aleksi Šedo, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči

Umělou plicní ventilaci podle něj aktuálně využívají zdravotnická zařízení asi z 50 procent, u systému mimotělního okysličování krve je volná kapacita přes 80 procent. Ne všichni pacienti, kteří je využívají, jsou ovšem nemocní s covidem-19.

„Počítáme s tím, že pokud situace poběží tak jako teď, bude ke konci měsíce hospitalizovaných něco kolem čtyř tisíc pacientů. To bychom stále zvládnout měli. Je otázka, do jaké míry se nám podaří uchránit zařízení sociální péče,“ říká Šedo, který zůstává optimistický.

Zdravotnice na JIP ošetřuje pacienta s koronavirem

„Souhlasím s tím, že situace je vážná. Teď ale nesmíme propadat panice, to je to nejhorší, co by se nám mohlo stát. Umíme už výrazně lépe léčit pacienty, kteří se ocitají s covidem v nemocnicích, víme mnohem více o průběhu toho onemocnění, takže z tohoto hlediska je situace o něco lepší než na jaře.“

Premiér měl informace včas

„Jsme v situaci, kdy se co tři čtyři dny opatření mění, aniž by existoval jasný výstup o tom, jestli předchozí opatření měla nějaký efekt,“ kritizuje postup vlády Vlastimil Válek, člen sněmovního zdravotnického výboru z opoziční TOP 09. K základnímu pochybení podle něj došlo na začátku roku, kdy premiér zrušil během dvou dnů nařízení tehdejšího ministra zdravotnictví Vojtěcha o povinném nošení roušek ve školách.

Čtěte také

Válek popírá, že by vláda neměla včas k dispozici relevantní data, jak se hájí premiér Babiš. Šéf zdravotnických statistiků Dušek prý už na jaře na zdravotnickém výboru Sněmovny představil tři epidemiologické scénáře pro září – optimistický, realistický a pesimistický.

„Nastal pesimističtější, než byl ten uvedený v prognóze, ale to, co přišlo v září, predikoval už někdy v květnu nebo v dubnu. Nevím, proč to nedali panu ministrovi nebo panu premiérovi,“ diví se Vlastimil Válek. A nechápe ani to, proč vláda nenaslouchala dostatečně varování odborníků, kteří na hrozbu druhé vlny pandemie včas poukazovali.

Daří se vládě během koronavirové krize dobře komunikovat s veřejností a co by měla zlepšit? Jak kroky vlády hodnotí opozice? A jaké kompenzace chystá vláda pro zavřené restaurace? Poslechněte si celý speciál Radiožurnálu a Plusu.

autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Související