Nemocnice daleko, šaman na každém kroku. Jak nemocní v Malawi rozeznají léčitele od šarlatána?

7. srpen 2018

V Malawi na jihovýchodě afrického kontinentu, kam se pravidelně vracejí i čeští a slovenští lékaři, není mnoho nemocnic. Cesta k lékaři místním lidem zabere hodně času, a tak se se svými potížemi často obracejí na šamany. Léčitelství má navíc v Malawi dlouhou tradici. Někteří přírodní léčitelé dělají svou práci zodpovědně, jiní však na nemocných lidech jen vydělávají.

„Naposledy jsem byla u šamana před týdnem. Řekl mi, že jsem prokletá, a snažil se mě toho zbavit, ale nic se nezměnilo,“ svěřuje se mladá žena, která navštívila české lékaře při jednom z jejich výjezdů do odlehlých venkovských oblastí Malawi.

Češi se do Malawi vracejí pravidelně už několik let. A jejich pomoc je vidět

Humanitární mise v Malawi - Symbolické poklepání základního kamene Československé nemocnice

Čeští a slovenští lékaři z neziskové organizace International Humanity jezdí pravidelně pomáhat do afrického Malawi. Do vesnice Fanuel, ve které postavili nízkonákladovou nemocnici, se vracejí pravidelně.

 Šéflékaři organizace International Humanity Rastislavu Maďarovi popisuje silnou bolest břicha. V okolí žaludku má ještě čerstvé drobné jizvy. Vznikají tak, že šaman jemně nařízne kůži a do rány vpraví tmavý prášek přírodního původu. Jeho složení je tajemstvím každého šamana. „Zatím jsme nezaznamenali ani jeden případ, kdy by nám pacient potvrdil, že se to zlepšilo,“ říká Rastislav Maďar.

Kurz pro léčitele

„U nás věříme na tradiční medicínu. Někdy funguje, někdy ne. Záleží na tom, o jaký typ nemoci jde,“ vysvětluje Gladwell Chimtande, který českým lékařům s péčí o pacienty pomáhá. „Člověk se zdravotním problémem by měl nejdřív navštívit lékaře. Potíž je v tom, že pro místní lidi je často nemožné jít do nemocnice, protože je velmi daleko. Dalším problémem je, že v nich chybí léky. Proto se lidé obracejí na tradiční léčitele.“

Ti jsou v Malawi naopak doslova na každém kroku. Zdejší vláda pro ně připravila speciální vzdělávací kurz. Studují o víkendech po dobu čtyř let. „Samozřejmě se to nedá porovnat ani se zkráceným studiem medicíny, ale je to alespoň něco, co by mělo dát seriózní základ pomoci šamanů v situaci, kdy není dostupné zdravotnické zařízení,“ říká Rastislav Maďar.

Pavoučí sítě pro štěstí

Certifikovaní přírodní léčitelé obdrží od ministerstva zdravotnictví průkaz. Další ovšem kazí těm seriózním pověst prodáváním „léků“ za velké peníze.

Jeden z takových šamanů má na tržišti na zemi rozprostřeno velké bílé plátno a na něm v nejrůznějších miskách a lahvičkách prášky všech možných barev. „Nejčastěji u mě lidé kupují medicínu na lepší potenci, pak také na bolesti,“ popisuje Richard Banda.

„A tyhle pavoučí sítě jsou pro štěstí, jen se s nimi musíte pravidelně mýt. A tohle je zase na ochranu před prokletím. Když smíchám prášky z těchto tří misek, pomůže to vyhnat zlé duchy z vašeho domu,“ ukazuje. Patří k těm přírodním léčitelům, kteří kočují od jednoho trhu k druhému a nabízí lidem pro štěstí i roztrhané bankovky. Jak přesně jeho preparáty fungují, sice neví, ale tvrdí, že se prodávají dobře.

Přírodní nemocnice

Mise v africkém Malawi se letos poprvé zúčastnila zubařka. Trháme i šedesát zubů denně, říká

Humanitární mise v Malawi - Dům chudé rodiny

Sterilizace nástrojů v kotlíku na ohni, i to patří k terénní medicíně v africkém Malawi, kam odjeli pomáhat čeští a slovenští lékaři z neziskové organizace International Humanity. Mezi lékaři letos poprvé byla zubařka. Ani poté, co vybalila své nástroje, žádné obavy v místních lidech nevyvolávala. Před zubní ordinací se od první chvíle tvořila dlouhá fronta.

Loveness Saulusová předsedá místnímu spolku přírodních léčitelů. Kousek od tržiště provozuje přírodní nemocnici. Šamany, kteří prodávají svoje preparáty na tržišti, odsuzuje: „Dělají to hlavně pro peníze. Prodají lidem špatnou léčbu, ale protože chodí od tržiště k tržišti, už si na ně nemůže nikdo stěžovat. Zato ke mně může přijít každý, kdo není spokojený s výsledkem.“

Ke své práci přistupuje zodpovědně. Toho, kdo má kašel, neléčí, protože nemůže vyloučit, že má tuberkulózu. „Nejčastěji léčím pacienty s psychiatrickou diagnózou, kterým ve státní nemocnici nejsou schopní pomoct. Pomohla jsem také mnoha párům k početí,“ říká Loveness Saulusová a dodává, že sice nevyléčí všechny pacienty, ale tři čtvrtiny z nich prý určitě ano.

Její přírodní nemocnice funguje jako každé jiné zdravotnické zařízení. Léky se užívají třikrát denně. Ingredience si shání sama v přírodě. O jaké bylinky přesně jde, ale prozradit nechce.

autoři: Andrea Skalická , and
Spustit audio