Někteří lékaři pochybují o tom, že smrt dvou Češek v Egyptě způsobila otrava jídlem

1. srpen 2013

Výsledky pitvy dvou Češek, které zemřely v Egyptě, zatím lékaři ani policie nezveřejnili. Šestatřicetiletou ženu a její osmiletou dceru našli mrtvé v noci na úterý v hotelovém pokoji v egyptské Hurghadě.

Proč zemřely, není jasné, a změnit by to měla právě pitva. Nejvíc se spekuluje o možné otravě z jídla, nebo dehydrataci ze silných průjmů a zvracení.

Jak ale řekl České televizi lékař ostravského Centra očkování a cestovní medicíny Rastislav Maďar, podobný scénář je podle něj nepravděpodobný.

„V případě akutní otravy z jídla většinou vznikají příznaky, které pokud se zhoršují, tak donutí pacienta vyhledat akutní pomoc svého okolí. Aby pacient skonal v průběhu spánku, to je víceméně netypické,“ tvrdí Maďar. Proti stojí také to, že Češky byly jediné, kdo se z tisíců klientů hotelu otrávil.

Vyloučená tak není ani varianta úmyslného činu. „Je snad možné, aby zničehonic zemřela matka i dítě přesně ve stejný okamžik? Aniž by si předtím stěžovaly na problémy? Bez jakýchkoliv příznaků? A navíc, když je s nimi na pokoji otec a ničeho si nevšimne?“ rozvažuje lékař nemocnice v Hurghadě, který měl na starost ošetřování přeživšího muže.

Ten byl už včera propuštěn z nemocnice zpět na hotel, kde dostal nový pokoj. Otravu údajně neměl, utrpěl spíše stres a šok. Z cestovní pojišťovny za ním proto míří psycholog.

Zatím ale zůstává manžel a otec oběti v Egyptě kvůli policejnímu vyšetřování nejméně do prvních výsledků pitvy, na které se však může čekat až měsíc. Egyptské úřady mu také zadržují cestovní pas.

„Čeká se na výsledek pitvy a potom se rozhodne o tom, jestli bude moct odjet. To by mělo být v následujících dnech,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

„S naším klientem jsme v každodenním kontaktu, i několikrát denně, ale v tuto chvíli nezbývá, než čekat. Jakmile to bude možné, tak jsme připraveni zajistit jak jeho odlet do republiky, tak i převoz ostatků obětí,“ dodala Dagmar Koutská, mluvčí pojišťovny, u které rodina před dovolenou uzavřela cestovní pojištění. V Egyptě měli pobývat až do 5. srpna.

Ostatní klienti hotelu se o případ samozřejmě zajímají. „Hned v noci nám říkali, co se dělo, takže jsme informovaní dobře. Ale zatím se nebojíme, do města radši nejezdíme a jíme jenom na hotelu,“ svěřil se jeden z hostů.

Hotel ale informace nepodává a novináře odmítá. „Nechceme tady novináře, kamery, takhle před lidmi. Nepůsobí to na klienty dobře," vysvětluje jeden z pracovníků.

Vyšetřeni českým lékařem

Do Hurghady dorazil i zástupce cestovní pojišťovny s českým lékařem. „Naším úkolem bylo preventivní vyšetření lékařem, nabídli jsme ho všem klientům, kteří jsou ve zdejším hotelu, a nikdo z těchto klientů nevykazoval jiné zdravotní odchylky, než jsou běžné gastroenteritidy," popsal zástupce cestovní pojišťovny.

Český lékař nezkoumal zdravotní stav přeživšího muže z Karviné, ani mrtvá těla jeho manželky a dcery. „Ne, ani mi to nepřísluší, toto je v šetření zdejší policie," řekl lékař.

autoři: stv , mac , pan , Marína Dvořáková , sib , Iva Menšíková
Spustit audio