Nejstarší vietnamská univerzita slaví téměř 1000 let. Studenti si tam chodí už jenom pro štěstí

Ve Vietnamu je už samo přijetí na univerzitu spojeno s velkou prestiží. A podobně jako v dalších zemích jihovýchodní Asie, i ve Vietnamu lidé chovají ke svým učitelům a tradicím hlubokou úctu. A tak si studenti dodnes chodí pro štěstí do nejstarší univerzity v zemi, byť se v ní už dávno neučí. Založil ji v 11. století vietnamský císař a zasvětil ji Konfuciovi.

Chrám písemnictví je oáza klidu uprostřed rušné Hanoje. Jen pár metrů od silnice, kterou bez přestání proudí řeka motorek, je vysoká brána s ornamenty, tou návštěvník projde a ocitne se v pečlivě udržované zahradě s několika budovami a chrámy.

Chrámem písemnictví provází paní Bùi Mỹ Phương. Ukazuje na obrovskou sochu Konfucia v rudém rouchu, kterému vietnamský císař Lý Thánh Tông také chrám v roce 1070 zasvětil. Jde už jen o repliku původní svatyně. Jako mnoho dalších vietnamských památek, i tato padla za oběť bojům po druhé světové válce. Oltář před Konfuciovou sochou se přesto prohýbá pod přinesenými oběťmi.


Chrám písemnictví je nejstarší vietnamská univerzita založená v 11. století. Vietnamský císař zasvětil chrám Konfuciovi, který je považován za otce vzdělanosti a za prvního čínského filosofa.

„Jeho socha byla obnovena až v roce 2003 a váží pět tun. Dřív to chodilo tak, že když studenti Konfuciovu sochu spatřili, museli padnout na kolena jako výraz úcty k největšímu učiteli. To je pro Vietnam vlastně typické dodnes. Každý student musí mít svého učitele v úctě,“ vysvětluje Bùi Mỹ Phương.

Tradice a konfuciánská úcta k učitelům mezi vietnamskými studenty skutečně nevymřela. Mladí lidé si do Chrámu písemnictví chodí pro štěstí, byť možná spíš z pověrčivosti. Pohladit si bronzového jeřába nebo kamennou želvu je pro úspěch u zkoušek zkrátka nezbytností.

„Želva je symbolem dlouhověkosti, ale také štěstí. Studenti se sem chodí dotknout hlavy želvy, chodí se sem modlit a přinášejí oběti, aby měli u závěrečných zkoušek dost bodů. Ale často si sem chodí jen pro fotku v barevném taláru,“ upozorňuje.

Chrám písemnictví je oáza klidu uprostřed rušné Hanoje

Studentů s hranatými promočními čepkami po americkém vzoru tu teď právě po zahradě postávají stovky. V rukou mají foťáky, chytré telefony a selfie tyče. Do mobilu se usmívá i dívka jménem Pham.

„Studuju v Hanoji na Národní univerzitě angličtinu, vlastně studovala jsem. Máme po promocích, tak jsme si sem přišli se spolužačkami udělat pár fotek,“ říká a hrdě ukazuje svůj nový diplom. Jedna z výhod socialistického zřízení Vietnamu je, že diplomy tu mají červené všichni.

Chrám písemnictví je oáza klidu uprostřed rušné Hanoje
autor: vid
Spustit audio